Damir Kalapač

Tetak Joška Gvardiola otkrio nepoznate detalje iz njegove karijere, odmah na početku doživio je veliko razočaranje

Toni Perinić

Joško Gvardiol/Foto REUTERS

Joško Gvardiol/Foto REUTERS

On je iznimno čvrst i bistar u glavi te mislim kako će uvijek ostati jednako skroman i dobar. To je stvar kućnog odgoja koji mu je usađen od malih nogu i tu nema straha, kaže bivši reprezentativac Kalapač



ZADAR  Plasman Hrvatske reprezentacije u osminu finala Svjetskog prvenstva razveselio je cijelu naciju. Ogled s Belgijom završio je neriješeno, a junak utakmice bio je Joško Gvardiol, 20-godišnji branič koji korijene vuče iz Novigrada nadomak Zadra. Cijelu je utakmicu odigrao besprijekorno, a vrhunac njegove izvrsne igre dogodio se u sudačkoj nadoknadi, kad je požrtvovnim startom izbio loptu ispred suparničkog napadača Romela Lukakua sačuvavši hrvatsku mrežu netaknutom, čime je omogućio našoj reprezentaciji toliko željen nastavak natjecanja u Kataru. Joškova obitelj ponosna je na njegov uspjeh, kao i svi stanovnici Novigrada. U javnosti je malo poznata činjenica kako se sportom bavio i Joškov otac Tihomir, ali i tetak Damir Kalapač, koji je čak bio i hrvatski reprezentativac. Ususret utakmici s Japanom razgovarali smo s ponosnim tetkom koji kaže kako je Joško pokazao čudesnu igru.


Izniman sportski talent


– On je čudo od nogometaša. Pratim njegov cijeli sportski put i otpočetka sam znao kako posjeduje izniman sportski talent. Isplatile su se godine truda, rada i odricanja te pune posvećenosti nogometu. Ovo je tek početak, pred njim je svijetla budućnost, govori nam Kalapač.


Napominje da nikad neće zaboraviti Joškovu probnu utakmicu za NK Zagreb.




– S obzirom na to da sam i ja s obitelji, kao i Joškovi roditelji, živio u Zagrebu, zajedno smo provodili uistinu puno vremena. Kad je Joško imao desetak godina, njegov otac Tihomir i ja vodili smo ga na probnu utakmicu u NK Zagreb. Tada nije prošao, bio je jako razočaran, a idući pokušaj bio nam je na Trešnjevci. Igrali su protiv Dinama, izgubili 5:2, a Joško je zabio oba gola. Njegovu spretnost i okretnost uočio je trener Dinama Miroslav Davidović, koji mu je ponudio da zaigra za njih, a sve ostalo je povijest, navodi tetak najpoznatijeg i trenutačno najpopularnijeg hrvatskog nogometaša.


Dodaje kako vjeruje da Joška ovaj strelovit uspjeh neće pokvariti.


Tukcu se ne piše dobro


– On je iznimno čvrst i bistar u glavi te mislim kako će uvijek ostati jednako skroman i dobar. To je ipak stvar kućnog odgoja koji mu je usađen od malih nogu i tu nema straha. Uvijek mi je simpatično vidjeti na obiteljskim druženjima kako strogo prati što će pojesti, koliko kalorija unosi i slično. Odmah se sjetim sebe u tim godinama, iskreno će Kalapač, koji je 19. lipnja 1991. godine zaigrao za reprezentaciju Hrvatske u utakmici protiv Slovenije, održanoj u Murskoj Soboti. Zaigrao je još za Zadar, Mladost iz Petrinje, Segestu iz Siska, Zagreb te njemački klub 1860 München. Okušao se i kao nogometni sudac te smo ga stoga pitali kako komentira dosadašnje suđenje na prvenstvu.


Damir Kalapač


– Puno puta se suci ne slažu oko raznih situacija, tako da smatram kako je potrebno dati potpunu slobodu odlučivanja glavnom sucu. Iz VAR sobe često znaju mijenjati odluke, a smatram kako se time pomalo gubi draž igre. Daleko od toga da i sudac nekad pogriješi, to je sport i takve stvari se događaju, smatra naš sugovornik.


Ističe kako vjeruje u današnju pobjedu Hrvatske protiv Japana.


– Mislim da će naša reprezentacija pokazati svoj puni sjaj te opravdati status aktualnih svjetskih viceprvaka. Ne smijemo ni podcjenjivati Japan, vidjeli smo kako su na ovo prvenstvo došli odlučni i uigrani, tako da trebamo ići svim snagama, naglašava Kalapač. Kakav god rezultat bio, Joška će dočekati i sigurno proslaviti postignuti uspjeh.


– Do kraja smo uz naše i uz Joška. Već sam njemu i obitelji rekao da imamo tukca (op.a. purana) spremnog za pod peku, tako da će to biti pravo slavlje, dostojno najboljeg stopera na svijetu, ponosno će Joškov tetak Damir.


Sportski komentator Joško Jeličić prokomentirao je nedavno kako Gvardiol nema djevojku, ali da pouzdano zna da sponzoruše stoje u niskom startu i čekaju priliku da ga »zaskoče«. Čuo je to tetak Damir koji kaže da misli da to neće biti tako.


– Ma naći ćemo mi njemu neku našu domaću curu, Zadranku i Dalmatinku. Za pravog momka treba i prava cura, kroz smijeh će.


 


Obitelj ponosna na uspjeh

– Baba Milka i dida Zvone ovo doživljavaju posebno emotivno, suze im teku i srce im je puno sreće. Prate svaki njegov korak i svim srcem navijaju. Također, jedva ga čekaju vidjeti, kao i on njih te svu rodbinu, naglašava tetak Damir, dodajući kako baka i djed nisu ni svjesni svoje popularnosti u medijima posljednjih dana.