Nezadovoljstvo u Italiji

Talijani zatražili od UEFA-e da treneri mogu aktivirati VAR po uzoru na tenis

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

RIM  Iz Talijanskog nogometnog saveza (FIGC) poslali su upit Međunarodnom odboru nogometnih saveza (IFAB), tijelu koje određuje pravila, smije li u svoje prvenstvo uvrstiti mogućnost trenerskog izazova sudačke odluke.U Serie A VAR je uveden još u ljeto 2017. godine, a treneri su u ove dvije i pol godine često kritizirali njegovu uporabu te u više navrata tražili da se kod nekih kontroverznih odluka upotrijebi pomoć tehnologije.

Samo prošloga vikenda su iz Napolija i Parme bili ljuti na VAR jer su smatrali kako su trebali dobiti kaznene udarce, no ni sudac na terenu niti suci u VAR sobi nisu reagirali. Stoga u FIGC-u smatraju kako bi i trenerima trebalo biti omogućeno da tijekom utakmice zatraže pregled snimke u situacijama kada smatraju da je njihova momčad oštećena, kao što je to slučaj u tenisu, ali i u američkim profesionalnim ligama poput NFL-a, NBA-a i NHL-a.


Ovogodišnji generalnu sjednicu IFAB će imati u Belfastu 29. ovog mjeseca te će se na njoj raspravljati o daljnjem unapređivanju VAR-a.