Kvalifikacije za EURO

Švicarska i Danska izborile EURO, traži se još jedan putnik iz kvalfikacija

Hina

Armin Hodzić i Edin Džeko (Bosna i Hercegovina) /Foto REUTERS

Armin Hodzić i Edin Džeko (Bosna i Hercegovina) /Foto REUTERS



ZAGREB Nogometne reprezentacije Švicarske i Danske uvrstile su se na listu sudionika Europskog prvenstva 2020. godine na kojoj se nalazi već 19 putnika na EURO.


Vizu za EP ranije su izborile Austrija, Belgija, Hrvatska, Češka, Engleska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rusija, Španjolska, Švedska, Turska i Ukrajina.Posljednjeg sudionika EP-a kroz kvalifikacije doznat ćemo u utorak, a za jedno mjesto bore se Wales, Mađarska i Slovačka.

Zadnja četiri mjesta na EP-u bit će popunjena u ožujku iduće godine nakon play-offa.


U najzanimljivijoj utakmici večeri Irska i Danska su u Dublinu u izravnom susretu odlučile tko će na EP. Ircima je trebala bilo kakva pobjeda, dok je Dancima bio dovoljan i bod. Na koncu je završilo 1-1.




Gosti su poveli u 73. minuti golom Martina Braithwaitea na ubačaj Henrika Dalsgaard, a izjednačio je Matt Doherty u 85. minuti. U preostalom vremenu domaćin je jurnuo po pogodak vrijedan EURO-a, ali nisu uspjeli.


Danci su tako i u drugim kvalifikacijama u nizu u direktnom sudaru izbacili Irce. Danska je bila bolja i u dodatnim kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018. godine. Nakon 0-0 u Kopenhagenu, Danska je u uzvratu u Dublinu slavila sa 5-1 izborivši nastup na World Cupu.


U drugom susretu večeri Švicarska je na gostovanju pobijedila Gibraltar 6-1 izborivši prvo mjesto u skupini i plasman na EP.


Golove za goste zabili su Cedric Itten (10, 84), Ruben Vargas (50), Christian Fassnacht (58), Loris Benito (75) i Granit Xhaka (86), dok je pogodak za domaćine zabio Reece Stryche (74).


Italija je u susretu posljednjeg kola J skupine u Palermu pobijedila Armeniju sa 9-1 upisavši svih 10 pobjeda u skupini.


Golove za »Azzurre« zabili su Immobile (8, 33), Zaniolo (9, 64), Barella (29), Alessio Romagnoli (72), Jorginho (76-11m), Ricardo Orsolini (78) i Federico Chiesa (81), dok je gol za goste zabio Tigran Barseghjan (89).


U susretu koji nije imao neku važnost jer su Finci već ranije osigurali EP, Grčka je u Ateni porazila Finsku sa 2-1. Finska je povela u 27. minuti preko Pukkija, no Grci su okrenuli rezultat golovim Mantolasa (47) i Galanopoulousa (70).


Bosna i Hercegovina je na gostovanju porazila Lihtenštajna sa 3-0 uz dva gola igrača zagrebačkog Dinama Armina Hodžića (64, 72).


Na oproštaju od kvalifikacija uvjerljiva je bila i Španjolska koja je u susretu F skupine u Madridu pobijedila Rumunjsku sa 5-0 potvrdivši prvo mjesto. Golove za ‘Furiju’ zabili su Ruiz (8), Moreno (33, 43), Rus (45+1-ag) i Oyarzabal (90+2). Ovoga puta veznjak zagrebačkog Dinama Dani Olmo nije dobio priliku.


Iz ove skupine kao drugoplasirana na EP ide Švedska koja je pobijedila Farske Otoke sa 3-0.