Druga HNL

SUSJEDSKI DERBI Orijent 1919 i Opatija sastaju se na Krimeji: “Slavit će onaj tko bude više želio pobjedu”

Ivan Volarić

PONOVITI JESENSKI SUDAR - Mateo Monjac između Kristijana Glavaša i Ivana Lucića/Arhiva NL

PONOVITI JESENSKI SUDAR - Mateo Monjac između Kristijana Glavaša i Ivana Lucića/Arhiva NL

Derbije nerijetko ne odlučuje kvaliteta ili forma momčadi, već trenutak inspiracije nekog pojedinca ili jednostavno veća želja jednog od takmaca da uzme uvijek posebno dragocjene bodove



RIJEKA Nastavak drugoligaškoga prvenstva danas od 15.55 sati na Krimeju donosi – primorsku nogometnu poslasticu. Susjedski, gotovo pa gradski derbi Orijenta 1919 i Opatije. Opatijci su na drugoj poziciji, Krimejčani na 11. mjestu, ali između dva rivala je samo pet bodova razlike.


Uostalom, derbije nerijetko ne odlučuje kvaliteta ili forma momčadi, već trenutak inspiracije nekog pojedinca ili jednostavno veća želja jednog od takmaca da uzme uvijek posebno dragocjene bodove. Jesenski sudar na Kantridi ispunio je očekivanja, viđen je dobar nogomet, dva prekrasna pogotka, a u sve to se uklopio i sjajan ambijent. Ovoga puta tribine će zjapiti prazne. Šteta, jer Orijentov bi stadion sigurno bio ispunjen do posljednjeg mjesta, kao što je to bilo kada su ove dvije momčadi posljednji put sastale na Krimeji u Trećoj HNL – Zapad.


Derbi povjeren sutkinjama

Drugoligaški derbi na Krimeji povjeren je – sutkinjama. Ivani Martinčić iz Koprivnice pomagat će Sanja Rođak Karšić (Podravske Sesvete) i Maja Petravić (Zagreb). Inače, Ivana Martinčić spada u elitnu skupinu UEFA sutkinja. Nedavno je sudila utakmice ženske Lige prvaka i reprezentativne utakmice.

Izjednačena liga




– To je za nas veliki minus jer imamo dobre navijače. Krimeja bi sigurno bila ispunjena, što bi nama predstavljalo vjetar u leđa. Međutim, sigurni smo da ćemo imati podršku naših navijača koji će se, kao i obično, okupiti oko stadiona i podržati nas – govori Kristijan Fućak, napadač Orijenta 1919, koji se zimus vratio među »crvene« i potvrdio da će biti značajno pojačanje. Osim njegovih igračkih kvaliteta trener Damir Milinović podvući će i njegove – ljudske kvalitete.


Fućak je osim za golove zadužen i za dobru atmosferu u momčadi koja je izgubila tek jednu utakmicu ovoga proljeća.


– Nismo dugo izgubili utakmicu, u pozitivnom smo nizu i sve to je dodatno dignulo atmosferu u momčadi uoči derbija. Vjerujem da će protiv Opatije biti jako dobra utakmica. Opatija je dobra momčad sastavljena od dobrih i poznatih igrača. Dobro poznajemo i njihovog trenera, ali i način na koji igraju. Visoko su na ljestvici, ali mi smo protiv svakoga na Krimeji favoriti.


Uostalom, liga je izjednačena, što pokazuje i ljestvica. Stoga svaki gol i svaki bod mogu igrati ulogu oko konačnog plasmana – rekao je Fućak, koji za razliku od Trojana Malokua, braniča Opatije, nije igrao prvi ovogodišnji međusobni sudar na Kantridi. Maloku i Fućak vjerojatno će se često susretati na travnjaku tijekom današnjeg ogleda.


Maksimalni pristup


– Fućak je dobar igrač. I veliki izazov za mene. Međutim, imao sam dosta zahtjevnih okršaja ove sezone i mislim da sam većinu ipak dosta dobro odradio. Ako budemo dobro stajali na terenu, onda nećemo imati problema. Mi u svaku utakmicu ulazimo sa željom da pobijedimo, uostalom, kakvi bi mi to bili sportaši da ne mislimo isključivo na pobjedu.


Međutim, mislim da su bodovi njima potrebniji da bi se dignuli prema gornjoj polovini ljestvice. Idemo se na Krimeju muški potući i probati odnijeti sva tri boda – govori Maloku, koji ne bježi od činjenice da su »crno-bijeli« ipak malo podbacili u nastavku sezone.


– U drugi dio sezone nismo ušli kao u prvi dio. Tražimo se, nadam se da je prijateljska utakmica protiv Rudara, koju smo prošlog utorka izgubili, bila posljednja utakmica u kojoj smo se tražili. Sada nam slijede prave utakmice, protiv jakih suparnika i mislim da nam baš to odgovara. Mi smo ekipa koja najbolje reagira onda kada je najteže. Stalno moramo biti pod pritiskom i imati maksimalan pristup i angažman, u suprotnom možemo izgubiti od svakoga.


Vjerujem da ćemo već protiv Orijenta 1919 krenuti uzlaznom putanjom, a onda tako nastaviti protiv Hrvatskog dragovoljca i Osijeka II. Respektiramo naše domaćine, dobra su ekipa, imaju dobrog trenera. Međutim, ipak mislim da će sve ovisiti o tome koliko ćemo im dozvoliti da igraju. Tko bude više želio pobjedu, taj će uzeti bodove – rekao je branič Opatije koji je prošle sezone nosio dres Orijenta 1919