JOŠ DEVET POSTAJA

SuperSport HNL pred posljednjom četvrtinom. Bijelima uloga velikih favorita, ključan će biti derbi na Poljudu

Denis Frančišković

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Igrači Željka Sopića praktički odlučuju o svojoj sudbini



RIJEKA – Rijeka 59, Hajduk 55, Dinamo 54. Poredak je na vrhu HNL-a devet kola prije kraja prvenstva, odnosno završne četvrtine prvenstva u kojem su se Riječani, poglavito nakon domaćeg kiksa Hajduka protiv Lokomotive, promovirali u velikog favorita za naslov. Bijeli u sljedećem kolu gostuju kod »fenjeraša« Rudeša, dok se na Poljudu u isto vrijeme igra najveći hrvatski derbi u kojem praktički niti jednoj momčadi ne odgovara remi. Podijele li bodove Bili i Modri, a sastav Željka Sopića kao veliki favorit ostvari očekivanu pobjedu, Riječani će 101. HNL Jadranski derbi dočekati sa šest bodova prednosti!


To bi bio idealan scenarij za momčad s Kvarnera, no…


U slučaju pobjede Splićana sve je još dalje otvoreno do Jadranskog derbija odmah potom (7. travnja), vjerojatno jednako kao i u slučaju pobjede Dinama koji 4. svibnja dolazi na Rujevicu, a koji će svoj zaostali susret petog kola s Varaždinom odigrati 17. travnja u Maksimiru. Taj termin još nije konačan, ali je vrlo izvjestan. Bude li sve pak išlo po planovima Brune Petkovića i društva, vrlo lako bi se moglo dogoditi i da taj derbi 33. kola odredi ishod borbe za prvaka.




U cijeloj priči veliku ulogu sigurno će igrati i termin Kupa, Hajduk i Dinamo polufinale igraju 3. travnja, odmah četiri dana nakon ligaškog nadmetanja na istom mjestu, dok Rijeka mora u goste Lokosima u Kranjčevićevu istog dana. Sve ususret Jadranskom derbiju. Sudari Splićana i Zagrepčana ključni su za spašavanje sezone na oba kolosijeka, dok je Rijeka u puno komotnijoj situaciji.


Modri opasniji


Riječani praktički sve drže u svojim rukama i odlučuju o svojoj sudbini. Što je svakako posebno važno. Imaju dobru prednost pred najužom konurencijom, puno bolju formu, ozračje i u konačnici – raspored. Oba pratitelja dočekuju na svom stadionu, dok u goste u prezadnjem kolu moraju »izranjavanom« Osijeku za kojeg bi ovo mogla biti još jedna promašena sezona. Hajduk je u situaciji da igra tri derbija u nizu jer mu odmah nakon Zagrepčana u goste dolazi Osijek, dok Dinamo mora na Jadran u oba slučaja te ugošćava Osječane.


Foto Davor Kovačević


Aktualan trenutak forme i »igra bez igre« ne ide u prilog Splićanima i po svemu sudeći Modri će biti najopasniji konkurent Bijelima u pohodu na drugu titulu. U zadnjih deset kola Sopićev sastav osvojio je najviše, čak 27 bodova, uz gol razliku 23:4 i to je ključ riječke liderske pozicije. Momčad je izgubila samo od Dinama (1:0) u kobnoj nadoknadi s »kreča« koji je pak u istom razdoblju osvojio šest bodova manje, točnije 21, koliko i Lokomotiva. Hajduk je u isto vrijeme na svoj mršavi ovogodišnji konto stavio samo 16 bodova i ispustio prednost jesenskog prvaka. U prilog teze o Modrima kao sastavu koji može pomrsiti riječku računicu ide pak forma zadnjih pet kola u kojima je Dinamo osvojio 13, Rijeka 12, a Hajduk 10 bodova, koliko i Lokosi.


Ipak, sve najbolje oslikava proljetna ljestvica HNL-a prema kojoj je Rijeka osvojila četiri boda više od Dinama, a čak deset od Hajduka. Lokomotiva je pak preskočila Osijek… Rijeka je u tom razoblju osam puta pobjeđivala uz jedan poraz, a zanimljivo niti jedan gol nije dobila na Rujevici. Uz to, zabila je 20 od svoja 53 gola, po čemu je ujedno najefikasniji sastav lige.


Gladniji uspjeha


Tekuću sezonu iz perspektive Rijeke očekivano je najbolje uspoređivati s onom 2016/17. kad je osvojena povijesna, premijerna dvostruka kruna. Rijeka je tada nakon 27. kola osvojila 69, a Dinamo 65 bodova, upravo u tom 27. kolu i međusobnom sudaru na Rujevici bilo je 1:1 (Andrijašević/Soudani). Do kraja Bijeli su, u zadnjoj rundi, pod vodstvom Matjaža Keka osvojili još 19 bodova, a Modri 21, za u konačnici dva riječka boda više (88/86) i prvi naslov u povijesti.


Rijeka je sada možda i još u boljoj poziciji nego tada jer konkurencija ozbiljno »kašljuca«, a Sopić je bitnom promjenom načina igre u gostima popravio krucijalni jesenski problem. Rijeka je odigrala i niz težih utakmica ovog proljeća s na papiru manjim protivnicima, posebno s Goricom i Varaždinom, ali i u lošijim izdanjima iščupala pobjede. To je samo popravilo samopouzdanje momčadi čiji su, uglavnom mladi igrači očigledno gladniji uspjeha od splitskih koji nisu pronašli pravu kemiju, a i od zagrebačkih čiji je dobar dio već godinama naviknut na osvajanje trofeja. Sopić i igrači, uz neospornu kvalitetu i način igre koji dobiva samo pohvale, to sve sjajno koriste na putu naslova na kojem si u najgorem scenariju sami mogu »podmetnuti nogu«. Sve je poprilično na riječkoj strani, no treba sačekati tu zadnju, četvrtu rundu koja je puna zamki, ali i poticajnog raspleta u vidu ostvarenja najljepših želja.


Predsjednik kluba Damir Mišković u posljednje vrijeme nije toliko u javnosti, poslovno je izvan Rijeke, no znakovito najavljuje kroz jedan hrvatski medij: »Ako osvojimo naslov, slavit ćemo mjesec dana.«