Santos

Sunovrat kluba legendarnog Pelea. Santos prvi put u 111 godina ispao u drugu ligu

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Pokojni Pele pomogao je Santosu da postane jedan od najpoznatijih klubova u svjetskom nogometu



Klub jednog od najboljih nogometaša svijeta Pelea brazilski Santos ispao je u srijedu po prvi put u svojoj 111-godišnjoj povijesti u drugu ligu nakon poraza od Fortaleze (1-2) kod kuće u posljednjem kolu brazilske Serie A.


Santos, trostruki prvak Copa Libertadoresa, jedan je od tri kluba, zajedno sa Sao Paulom i Flamengom, koji nikada nisu ispali iz brazilske prve lige, ali su zbog lošeg niza od pet utakmica bez pobjede pali su na 17. mjesto na ljestvici sa 43 boda.


Pokojni Pele pomogao je Santosu da postane jedan od najpoznatijih klubova u svjetskom nogometu, momčadi koja je uživala u zlatnoj eri u 50-ima i 60-ima kada su osvojili šest naslova brazilskog prvaka. Također su osvojili Copa Libertadores, južnoamerički ekvivalent Lige prvaka, 1962. i 1963., iste godine kada su osvojili i Interkontinentalni kup, trofej za koji su se natjecale najbolje momčadi iz Europe i Južne Amerike.




Osim Pelea, iz Santos je poteklo mnoštvo izvanrednih igrača kao što su bivši napadač AC Milana Robinho, najbolji strijelac Brazila Neymar i napadač Real Madrida Rodrygo.