Oko sokolovo

Mario Strahonja potvrdio da je Rijeka oštećena u Varaždinu, ali i Gorica protiv Dinama, te Slaven Belupo u Puli

Mateo Sučić

Sudac Ante Čuljak ipak nije bio na visini zadatka u Varaždinu/Foto Arhiva NL

Sudac Ante Čuljak ipak nije bio na visini zadatka u Varaždinu/Foto Arhiva NL

HRT-ov sudački ekspert tvrdi da Andrijaševićev pogodak nije trebao biti poništen, te je dao naslutiti da je domaći vratar mogao biti isključen

RIJEKA Mario Strahonja u emisiji Stadion na HRT-u, ustvrdio je da je pogodak Franka Andrijaševića u 50. minuti utakmice u Varaždinu neopravdano poništen, te dao naslutiti da glavni sudac Ante Čuljak ne bi pogriješio ni da je isključio vratara domaćina Dinka Horkaša zbog prekršaja na kapetanu “bijelih” u 17. minuti.


– Prvi trenutak je izgledao kao izgledna situacija, do onog trenutka kada je Andrijašević uputio loptu prema golu a vratar Horkaš istrčao i svojim tijelom zaustavio let lopte. Upravo to zaustavljanje lopte anuliralo je situaciju iz izgledne u obećavajuću i po tom kriteriju to je trebao biti žuti karton – rekao je Mario Strahonja i krenuo analizirati intenzitet starta vratara Varaždina na kapetanu Rijeke.


– Postavlja se pitanje koliko je težak taj prekršaj, je li silina nasrtaja na Andrijaševića bila podložna ozljedi igrača. To je viša granica žutog kartona ili blagi crveni karton. U tim situacijama možemo dati za pravo sucu – rekao je Strahonja.


U onoj drugoj spornoj situaciji jasno je pokazao da su suci na terenu (Modrić) i u VAR sobi (Đurak) krivo grubo pogriješili kada su Čuljku signalizirali nedozvoljenu poziciju. “Virtualni zid” pokazao da je Andrijašević bio u liniji s Pellumbijem.


– Analizirajući puno puta ovu situaciju i povlačeći linije kroz našu tehnologiju mi smo ustanovili da je ovo dozvoljena situacija Andrijaševića. Znamo da rukama ne možemo postići pogodak, prema tome ne može niti biti zaleđe. Mislim da je ovdje došlo do pogrešne procjene u VAR sobi. Suci su imali izazovan posao, pogreške se događaju i moguće su, mislim da treba još raditi na edukaciji, vježbama i radionicama da budu još precizniji u ovakvim situacijama – rekao je Strahonja.


Možda ne bi bilo loše ni kada bi se tehnologija u VAR sobi unaprijedila budući da je “virtualni zid“ jasno i nedvojbeno pokazao da nema govora o zaleđu.


Zanimljivo, pogrešaka koje su utjecale na rezultat je bilo i na tri od preostale četiri utakmice, a jedini je bez greške odradio posao Damir Batinić na ogledu Šibenika i Hajduka. Zebec je u Velikoj Gorici pogrešno dosudio aut iz kojeg je Dinamo dobio jedanaesterac i inicirao preokret, prema Strahonji VAR se nije trebao aktivirati i dati Bebeku drugu priliku budući da se radilo o prekršaju napadača a ne braniča, kao i da je Mierez napravio prekršaj na Papadopoulosu sekundu prije nego je ovaj na njemu skrivio drugi žuti karton.


Strahonja je zaključio da se VAR nije smio uključiti ni kod prvog jedanaesterca za Istru protiv Slaven Belupa budući da nema govora o kaznenom udarcu, kao ni da u drugoj situaciji također nije bilo ni kontakta ni intenziteta dovoljnog za najstrožu kaznu. Pred čelnicima sudačke organizacije je puno posla, na proljeće slijedi puno utakmica, a suci, po svemu sudeći, nisu u najboljoj formi izašli iz zimske stanke.