Velika čast

Stipe Pletikosa odradio svoju prvu utakmicu u Ligi prvaka u svojstvu tehničkog promatrača UEFA-e

Hina

Zlatko Dalić i Stipe Pletikosa/Foto PIXSELL

Zlatko Dalić i Stipe Pletikosa/Foto PIXSELL

Tehnički direktor reprezentacije ove je sezone postao član studijske grupe UEFA-eZAGREB Tehnički direktor hrvatske A i U-21 reprezentacije Stipe Pletikosa ove je sezone član Uefine studijske grupe za Ligu prvaka, čime je postao prvi hrvatski predstavnik u ovom Uefinom tijelu, objavio je HNS.


Studijska grupa zadužena je za tehničku analizu utakmica Lige prvaka, a Pletikosa je u utorak odradio svoju prvu utakmicu kao tehnički promatrač.


Pritom je bio zadužen za utakmicu Bayern – Viktoria Plzen, koju je bavarski velikan dobio s uvjerljivih 5-0. Pletikosin sljedeći zadatak je utakmica hrvatskog prvaka Dinama koji će u susretu 4. kola dočekati Red Bull Salzburg.
“Čast mi je predstavljati HNS u ovom Uefinom tijelu koje je izvrstan izvor znanja i platforma za razmjenu iskustva. Hrvatski nogomet ima se čime ponositi kada su u pitanju struka i tehničko znanje, no i naša je obveza kontinuirano učiti te se usavršavati. Bilo je zadovoljstvo u prvoj utakmici pratiti Bayern, koji je i u ovoj utakmici pokazao da je jedna od najboljih europskih momčadi i koja tehničko-taktički uistinu postavlja nove standarde,” kazao je Pletikosa.


Tehnički promatrači zaduženi su za izradu tehničkog izvještaja, za identificiranje i analizu aktualnih trendova, izbor igrača utakmice te sudjelovanje u izboru za najbolju momčad i najbolji pogodak natjecanja. Promatrači u analizi trebaju izvijestiti o napadačkim i obrambenim formacijama obje momčadi, ključnim događajima i taktičkim detaljima, prekidima, ključnim igračima i trenerskom utjecaju na utakmicu.


Zanimljivo, na utakmici Bayern – Viktoria delegatkinja Uefe bila je Iva Olivari, team managerica hrvatske A reprezentacije, a jaki hrvatski prizvuk ovom susretu Lige prvaka zaokružio je nastup hrvatskog reprezentativca Josipa Stanišića za Bayern.