Premijera novog stadiona

Stara ljubav, nove navike: Kad pride nedeja zapolne… Na Rujevici!

Marko Cvijanović

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Povorke riječkih navijača nisu se ove »nedeje zapolne« slijevale prema Kantridi, koja se sunčala i odmarala od stotinjak nogometnih sezona, kolone navijača »Rijeke« jučer su se uzdizale prema novom stadionu na Rujevici. Navike su se počele mijenjati, ljubav prema voljenom klubu ostaje zauvijek!



RIJEKA  »Kad pride nedeja za polne i duge kad povorke idu, uz tisuće zastava Rijeke sliju se svi na Kantridu…« Uvodni stihovi pjesme »Opatijskih suvenira«, što je s vremenom postala himnom »Rijeke« i zauvijek ostala draga uhu i srcu svakog istinskog navijača riječkoga prvoligaša, jučer su dobili novu konotaciju.


Foto V. Karuza


Foto V. Karuza


Foto D. ŠKOMRLJ


Foto D. ŠKOMRLJ





Povorke riječkih navijača nisu se ove »nedeje zapolne« slijevale prema Kantridi, koja se sunčala i odmarala od stotinjak nogometnih sezona, baš kao i kupači na obližnjim plažama koji su koristili blagodati anticiklone na početku kolovoza, kolone navijača »Rijeke« jučer su se uzdizale prema novom stadionu na Rujevici što je sinoć protiv »Lokomotive«, prvi put u jednoj utakmici natjecateljskoga karaktera, bio domaćin nogometaša »Rijeke«. Navike su se počele mijenjati, ljubav prema voljenom klubu ostaje zauvijek!


Dakle, navike… Ovako je nogometne nedjelje dosad upražnjavao Svrgi s Gornje Vežice.


Nedjeljni ritual


– Moja ekipa je svake nedjelje ili subote imala svoj ritual: ćevapi kod Fadile, druga stanica je bio »Miramare« i onda spuštanje do stadiona na Kantridi. Kako je to izgledalo ove nedjelje? Fadila pod obavezno i onda smo skoro spontano krenuli prema »Miramareu«… Ne bi imalo smisla, naravno… Imamo, međutim, jedan prijedlog za osoblje »Miramarea«. Neka nabave kombi, napune ga cugom, stave na njega reklamu da se zna čiji je i… Pravac Rujevica. Vjerujte, bit će to pun pogodak! I za njih, i za nas, ha, ha…


Foto S. Ježina


Foto S. Ježina


Foto V. Karuza


Foto V. Karuza



Armada će na Rujevici također mijenjati navike. Glavnina najvjernijih riječkih navijača ubuduće više neće »bijele« bodriti sa zapada, nego s istoka. A na rujevičkom je istoku sinoć vladala atmosfera uobičajena onoj podno semafora na Kantridi. I za eksplozije emocija poslije premijernih pogodaka Marina Leovca i Romana Bezjaka, i za neobaveznih ćakula na šankovima prije početka utakmice. Đuro i Guli su konačno našli mjesto jedan pored drugoga nakon što je Đuro završio svoju talijansku pečalbu i počeo koristiti »trajni feragosto«, Riječanin Darko, koji već izvjesno vrijeme radi u Švedskoj, nije želio propustiti otvaranje novoga stadiona pa je godišnji »ubo« baš početkom kolovoza i između ostaloga zaključio da rujevički standardi ne zaostaju pretjerano za onima na »Friends Areni« u Stokholmu, a Pere se pohvalio da će se baš s njegova mjesta najbolje vidjeti svaki duel uzduž granične linije igrališta i poželio dočekati dan kada će sa svojim sinovima na Rujevici gledati utakmice bez zaštitne ograde kao na engleskim stadionima.



Jasna poruka 


Uoči utakmice je bilo dovoljno vremena da se mnogi navijači »Rijeke« prisjete nekih dragih anegdota s nedjeljnih odlazaka na Kantridu koju je teško prežaliti i preboljeti, koliko god ponosni bili na novo rujevičko zdanje. Jučer su za pješačenja prema Rujevici oživjele drage uspomene na pohode prema Kantridi. Sa Torette, Zameta, Krnjeva, Škurinja, Banderova… Sa zastavama i transparentima koji nisu bili precizno naštampani i obojani, kao ovi danas, ali su uvijek nosili jasnu poruku. Baš kao i stihovi »Opatijskih suvenira«: »Ponos ste regije cijele i grada na plavom Kvarneru. Ki dojde tu na partidu sakemu zamete meru…« Riječani su jučer »lokosima« uzeli mjeru i najavili izlazak iz rezultatske krize, a Rujevica dočekala premijernu pobjedu i vatromet za vječnu uspomenu i pamćenje. Do nove nedeje.