Prepolovljena kazna

Sportski arbitražni sud u Laussanei smanjio kaznu bivšem dopredsjedniku FIFA-e osuđenom za korupciju

Hina

Ahmad Ahmad/Foto REUTERS

Ahmad Ahmad/Foto REUTERS

U lipnju prošle godine, samo dan nakon što je na izbornom kongresu Gianni Infantino dobio novi mandat na čelu FIFA-e, Ahmad Ahmad je bio uhićen u Parizu u sklopu istrage o korupciji



LAUSANNE  Međunarodni sportski arbitražni sud (CAS) u Lausannei smanjio je suspenziju za bivšeg dopredsjednika FIFA-e i prvog čovjeka Afričkog nogometnog saveza Ahmada Ahmada zbog korupcije s pet na dvije godine.


CAS je Ahmadu smanjio i novčanu kaznu sa 200.000 švicarskih franaka na 50.000 franaka.


Svjetska nogometna organizacija (FIFA) suspendirala je Ahmada na pet godina zbog financijskih malverzacija kao što su davanje i primanje darova i drugih beneficija, zloupotreba položaja i pronevjera sredstava.




Ahmad je bio na čelu afričkog nogometa od ožujka 2017. godine kada je postao i dopredsjednik FIFA-e. Prethodno je bio igrač i trener, te predsjednik nogometnog saveza Madagaskara. Bio je i politički aktivan u svojoj zemlji kao ministar sporta i ribarstva te potpredsjednik senata.


U lipnju prošle godine, samo dan nakon što je na izbornom kongresu Gianni Infantino dobio novi mandat na čelu FIFA-e, Ahmad Ahmad je bio uhićen u Parizu u sklopu istrage o korupciji.


Ahmad se žalio CAS-u koji mu je smanjio kaznu bez detaljnih podužih objašnjenja.


Umjesto njega funkciju predsjednika Afričkog nogometnog saveza (CAF) preuzet će južnoafrički milijarder Patrice Motsepe kojeg je magazin Forbes uvrstio među najbogatije ljude na kontinentu.


Posljednja zapreka za njegovo “krunidbu”, koja će uslijediti na Kongresu u Rabatu u petak, uklonjena je u ponedjeljak nakon što CAS nije oslobodio Ahmada.