Dinamo vs. Benfica

SPEKTAKL U MAKSIMIRU Modri uz huk s tribina žele ispisati novu stranicu klupske povijesti

Ivana Vaupotić

Bruno Petković i Nenad Bjelica/Foto D. LOVROVIĆ

Bruno Petković i Nenad Bjelica/Foto D. LOVROVIĆ

Ne trebamo si stvarati nikakve imperative. Mi ovo ne gledamo kao povijesni uspjeh jer smo svjesni svoje kvalitete. Ova utakmica nam je nagrada za sve što smo do sada postigli u Europi. Opet ćemo imati jak vjetar u leđa s tribina, i zato sam siguran da ne možemo dati manje od sto posto – zaključio je Petković.



ZAGREB U proteklih pola stoljeća međunarodni nastupi kluba iz Maksimirske 128 dosta su puta označavani kao povijesne utakmice, ali niti jedan nije imao težinu današnjeg ogleda s Benficom u Zagrebu. Večeras je, naime, na rasporedu prva runda bitke za četvrtfinale Europske lige. Uknjiži li Dinamo na svom stadionu ishod koji se u sportu naziva »aktivni rezultat«, za tjedan dana će u Lisabonu igrati još jednu povijesnu utakmicu.


– Imam odličan osjećaj uoči ove utakmice. Svakodnevno gledam svoju momčad na terenu, i zato osjećaj ni ne može biti drugačiji – rekao je Nenad Bjelica uoči najveće utakmice svoje karijere.


Trener Dinama će zbog isključenja u uzvratu šesnaestine finala Europske lige, s Viktorijom iz Plzena, ovu utakmicu morati pratiti u podnožju tribina, bez kontakta s momčadi.




– Benfica će nam sigurno napraviti probleme jer u pitanju je vrhunska momčad. Dosta rotiraju, kao i mi. Njihov trener svima daje priliku, ali mislim da nam to neće predstavljati hendikep. Dobro smo ih proučili i kvalitetno smo se pripremili za ovu utakmicu, bez obzira na izgled njihovog sastava. Benfica je u dobroj formi i ima nevjerojatnu nogometnu kvalitetu. Ali, vjerujem da mi možemo biti bolji – objasnio je Bjelica.


Gosti favoriti


Uoči dosadašnjih utakmica Europske lige iz »modrog« tabora uvijek je odašiljan umjereni optimizam. Ovoga puta Bjelica se nije zamarao diplomacijom.


– Mislim da je Benfica veliki favorit, ali i mi imamo velike šanse za prolazak u iduću fazu natjecanja. Vjerujem u ove igrače i ono što radimo cijele sezone. Ovi dečki su jako fokusirani na svoje zadatke, a mi ih ne opterećujemo suparnicima. Samo želimo da na terenu pokažu ono što stalno radimo. Uspijemo li u tome, imamo jako dobre šanse za pozitivan rezultat – dodao je maksimirski šef struke.



Stadion Maksimir. Sudac Michael Oliver (Engleska).


DINAMO: Livaković, Stojanović, Theophile, Dilaver, Leovac, Šunjić, Šitum, Moro, Olmo, Oršić, Petković.


BENFICA: Vlachodimos, Corchia, Dias, Ferro, Riberiro, Krovinović, Florentio, Gabrijel, Cervi, Joao Felix, Seferović.



Iz riječi Brune Petkovića je više nego razvidno da sličnu vibraciju emitiraju i njegovi igrači.


– Još uvijek nismo ušli u detalje o igri suparnika, to ćemo definirati na dan utakmice. No, svi smo svjesni snage Benfice i želimo dati sve od sebe za pozitivan rezultat. Fokusirani smo samo na sebe, kroz naše kvalitete želimo ostvariti prednost – istaknuo je Petković koji ovog proljeća proživljava najbolje razdoblje dosadašnjeg dijela karijere.


Čvrsto na zemlji


Naime, u ovom trenutku on ima status prvog napadača Dinama, navijači u njemu vide čovjeka koji može prelomiti svaku utakmicu na međunarodnoj sceni, a ovog tjedna stigao mu je i pretpoziv za A reprezentaciju Hrvatske.


– U svakoj utakmici netko drugi izbije u prvi plan. Nastavit ću igrati kao i do sada, u službi momčadi. Prije godinu dana sam se grčevito borio za ostanak u Serie A na posudbi u Veroni. Sada sam presretan što moja karijera ide u ovom smjeru. Svi mi gledamo prema vrhu, ali imamo odličan stručni stožer koji nas drži čvrsto na zemlji. U ovom trenutku ne razmišljamo o finalu Europske lige. Još uvijek – dodao je »modri« centarfor.



Osmina finala Europske lige (18.55): Dinamo – Benfica, Eintracht Frankfurt – Inter, Rennes – Arsenal, Sevilla – Slavia Prag, Zenit – Villarreal, (21): Chelsea – Dynamo Kijev, Napoli – RB Salzburg, Valencia – Krasnodar.



Prema njegovim riječima, aktualna garnitura Dinamovih igrača spremna je za najveće domete i uživa u igranju utakmica poput ove večerašnje.


– Ne trebamo si stvarati nikakve imperative. Mi ovo ne gledamo kao povijesni uspjeh jer smo svjesni svoje kvalitete. Ova utakmica nam je nagrada za sve što smo do sada postigli u Europi. Opet ćemo imati jak vjetar u leđa s tribina, i zato sam siguran da ne možemo dati manje od sto posto – zaključio je Petković.