Liga prvaka

Španjolski junak na vratima Arsenala: “Ne bih rekao da sam heroj…”

Igor Duvnjak

David Raya/Foto REUTERS

David Raya/Foto REUTERS

Morate vjerovati u sebe i u suigrače. I oni moraju vjerovati u vas - rekao je Raya



LONDON  Stara nogometna pouka da se netko mora radovati da bi netko tugovao i obrnuto dobila je i tisuću puta novu potvrdu u Arsenalovoj eliminaciji Porta u osmini finala Lige prvaka. Uspio je Arsenal izboriti četvrtfinale poslije 14 godina slaveći nakon uvijek neizvjesnog ruleta jedanaesteraca. Tko li se od gledatelja na tribinama Emiratesa, koji je s više od 60.000 mjesta drugi po kapacitetu u Premier ligi iza legendardnog Old Trafforda, doma Manchester Uniteda, nadao tako dramatičnoj londonskoj večeri nakon što su Gunnersi već u 41. minuti golom Leandra Trossarda, koji je iskoristio sjajno dodavanje Martina Odegaarda, anulirali zaostatak iz Portugala? To je bio tek početak grčevite borbe dvaju tvrdoglavih ovnova na brvnu od kojih nijedan nije posustajao u nadmetanju koje se na koncu pretvorilo u maraton koji je kidao živce i protagonistima i navijačima.


Gosti iz Porta su, kao i u prvoj utakmici, iskazali zadivljujuću čvrstoću karaktera u borbama za svaku loptu, neki izlasci iz igre silom prilika u produžecima asocirali su na glasovitu izjavu Gorana Ivaniševića: »Bio je to Davis Cup grčeva.« Gosti su se potvrdili i kao majstori s loptom, dokazali su da u tome ništa ne zaostaju za sjajnim Arsenalovim tehničarima. Završnica je tako silom prilika postala hičkokovska, u njoj su nepogrešiva sva četiri londonska topnika, Martin Odegaard, Kai Havertz, Bukayo Saka i Declan Rice. Onaj drugi, i to lavovski, obavio im je prijatelj, golman David Raya. Svladali su ga nesalomljivi veteran Pepe i Marko Grujić, no Wendella i junaka prvog susreta Galena je »pročitao kao pjesmice«.


– Ne bih rekao da sam heroj, svatko je odradio svoj dio posla. Moj dio je bio obraniti jedanaesterce na kraju i to je fantastično – skroman je junak večeri koji je na lutriji jedanaesteraca izvukao dva sretna broja od četiri. – Nismo bili zadovoljni igrom u Portu, ali ovako doći do četvrtfinala… Morate vjerovati u sebe i u suigrače. I oni moraju vjerovati u vas. Naravno, velike zasluge idu i navijačima koji su digli toliku buku i odveli nas do četvrtfinala. Zasluge svima, ekipi, osoblju i navijačima. Treba čestitati Portu. Igrali su svoju igru ​​i jako dobro pritiskali, stvarali i prilike. No, za nas je veliki korak ovaj rast i što smo uspjeli prebroditi osminu finala. Način na koji smo igrali, šanse koje smo stvorili, borba, momčadski duh, sve je to bilo nevjerojatno. Od samog početka. Moramo se fokusirati na to u budućnosti.


Trenerski rat




Zaiskrilo je između Portovog trenera Sergia Conceicaa i Arsenala Mikela Artete. Nakon svega Conceicao je opet prigovarao kolegi i sve okončao žestokim primjedbama.


– Ono što je Arteta na španjolskom rekao prema našoj klupi bila je uvreda za moju obitelj. Mora da su to odlike španjolskog trenera jer je ista situacija bila s Guardiolom. Vrijeđao je moju obitelj. Na kraju sam mu rekao da obrati pažnju jer koga god da je vrijeđao, taj nije više među nama. I neka se fokusira na treniranje momčadi jer zbog individualne kvalitete igrača ima obvezu raditi više i bolje – rekao je Conceicao, koji je izgubio oba roditelja kada je imao 16 godina.


Barcelona je izbacila Napoli, Fermin i Cancelo su brzo poentirali, ali im je uskoro uzvratio Rrahmani za otvaranje diskusije. Okončao ju je slavni Lewa nakon što je za goste Lindstrom promašio šansu »bolju od penala«. Očito, nije se pred golom isto prezivati Lindstrom ili Lewandowski, tako je i u eri u kojoj Xavi ima već deveti pozitivan rezultat otkada je najavio odlazak s Barcine klupe.