Zasjedala nogometna vlada

SKUPŠTINA HNS-a: Kustić novi Izvršni direktor, Šuker najavio stadion u Blatu i financiranje Poljuda

Hina

Skupština HNS-a održana je u zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton/Foto cff-hns.hr

Skupština HNS-a održana je u zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton/Foto cff-hns.hr

Pomak prema stadionu u Zagrebu znači i razmišljanje što ćemo s Poljudom, želimo da uz nove stadione u Osijeku i Rijeci i Split bude zadovoljan. Pomoći ćemo i Poljudu, razgovarat ćemo o načinu i novcu - rekao je ŠukerZAGREB U četvrtak je u zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton održava redovna izvještajna Skupština Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) na kojoj je prisustvovalo 49 skupštinara.


»Kada pogledam što je sve Hrvatski nogometni savez doživio i ostvario u 2018. godini, zaista imamo na što biti ponosni. Hrvatska reprezentacija ujedinila je cijelu zemlju i donijela joj najveću sreću od samostalnosti, a HNS nije bio uspješan samo na terenu: odradili smo najveći projekt u povijesti Saveza – napravili smo pet savršenih travnjaka na prvoligaškim terenima. Znamo da samo ulaganja u bazu mogu osigurati uspješnu budućnost hrvatskog nogometa,« kazao je predsjednik HNS-a Davor Šuker dodavši:« Imamo motivaciju raditi još jače i još više kako bismo nešto slično doživjeli ponovno.


Hrvatski nogometni savez je u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2018. ostvario prihode u iznosu od 435.5 milijuna kuna, a rashode u iznosu od 371.6 milijuna kuna, te ostvario višak prihoda nad rashodima u iznosu od 63.8 milijuna kuna. Višak prihoda koristit će se u godinama kada nema završnih natjecanja odnosno kada savez ostvaruje manjak prihoda nad rashodima.

Dosadašnji direktor natjecanja i infrastrukture Marijan Kustić u četvrtak je na sjednici Izvršnog odbora izabran za novog izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). 


Kustić će na toj funkciji naslijediti Damira Vrbanovića, kome je istekao mandat.


»Zahvaljujem se predsjedniku Šukeru i Izvršnom odboru na povjerenju koje su mi dali. Maksimalno ću se truditi kvalitetno obavljati svoj posao«, poručio je novi izvršni direktor u kratkom priopćenju na stranici HNS-a.»Kao i uvijek, planirali smo prvi krug natjecanja na Svjetskom prvenstvu, a zahvaljujući osvojenom srebru došlo je do većih odstupanja i bili bismo sretni kada bi nam sportski rezultati svake dvije godine doveli do odstupanja u odnosu na planirano. Prošla 2018. godina je u odnosu na sve dosadašnje godine daleko najuspješnija financijska godina i ostvaren je više od dvostruko veći budžet u usporedbi sa bilo kojom prethodnom godinom. Nadamo se i u budućnosti uspješnim sportskim natjecanjima, a time i dobrim financijskim rezultatima«, sažela je voditeljica Odjela za računovodstveno-financijske poslove, Ružica Bajrić.


Iz Uefinog programa Forward povučeno je 1.3 milijuna dolara za projekt uvođenja VAR-sustava, čija primjena počinje od proljetnog dijela natjecateljske godine 2019./2020., a program je iskorišten i za četiri selektivna turnira, turnir U-15 Vlatko Marković te Croatia Cup u ukupnom iznosu 831.405 USD. Ujedno su financirani i drugi razvojni projekti, razvoj ženskog nogometa i pomoć županijskim nogometnim savezima.


Na prijedlog Izvršnog odbora donesena je odluka o izmjenama i dopunama Statuta HNS-a, radi jačanja efikasnosti rada i funkcioniranja HNS-a te povećanja opsega poslova, preraspodjele poslova i jačanja cjelokupnog ustrojstva i organizacije. Osim toga, usvojena je odluka o izmjenama poslovnika o radu Skupštine.


Na sjednici je prihvaćen zapisnik prošle Skupštine, usvojeno je izvješće o radu Izvršnog odbora, kao i izvješće revizora te odluka o izmjenama i dopunama Statuta i Poslovnika o radu Skupštine.


Kao predstavnik Europske nogometne federacije sjednici je nazočio Angelo Rigopoulos, Uefin direktor integriteta i regulative, koji je prenio pozdrave predsjednika Aleksandra Čeferina i glavnog tajnika Theodorea Theodoridisa. Čestitajući na sjajnim rezultatima hrvatskog nogometa, naglasio je: »HNS je iznimno profesionalan i dobro organiziran, a osobe koje ga zastupaju u raznim tijelima, programima i inicijativama Uefe uživaju velik ugled. UEFA poziva tijela državne vlasti da učine više napora za potporu poboljšanju nogometne infrastrukture u Hrvatskoj. Takvo ulaganje u nogomet preduvjet je uspješnog razvoja našeg voljenog i najvažnijeg sporta u Hrvatskoj, u Europi i svijetu«.


Dodajmo kakio su dodijeljeni i Trofeji podmlatka. Dobili su ih dugogodišnji liječnik hrvatske reprezentacije te jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka na području sportske medicine Boris Nemec, zatim Antun Prce, umirovljeni nogometaš i trener koji iza sebe ima čak 35 godina aktivnog trenerskog rada u svim dobnim kategorijama. Stjepan Stipe Ilić, koji je upisao više od 200 nastupa za prvu momčad Hajduka i 150 nastupa za prvu momčad Zagreba, a nakon igračke karijere bavio se trenerskim poslom, te Vlado Bilić, proslavljeni je vratar NK Osijeka i dugogodišnji nogometni trener.


Predsjednik HNS-a Davor Šuker osvrnuo se i na gradnju nacionalnog stadiona u Zagrebu. 


– Imali smo prije dva dana sastanak s predstavnicima Grada Zagreba i Vlade i na dobrom smo putu izgradnje stadiona.


Predsjednik HNS-a je naglasio kako je idealna lokacija Blato.


»Neka svatko odradi svoj dio posla i nadam se da ćemo uskoro imati prekrasan stadion, a idealna je lokacija Blato. Idemo korak po korak, ali svi čimbenici zajedno. Možemo dobiti i namjenska sredstva od Uefe i Fife, znamo i troškove po njihovim standardima,« naglasio je Šuker.


Predsjednik HNS-a je naglasio kako je u zadnje vrijeme puno govorio o infrastrukturi, ali je sada mirniji,.


»Puno sam govorio o infrastrukturi, a sada smo mirniji. Stadion će biti izgrađen. Želimo ponuditi svojim gostima barem onaj minimum koji mi dobijemo na gostovanjima, i klubovi i reprezentacija«, rekao je Šuker i dodao kako će HNS pomoći Hajduku oko Poljuda.


»Pomak prema stadionu u Zagrebu znači i razmišljanje što ćemo s Poljudom, želimo da uz nove stadione u Osijeku i Rijeci i Split bude zadovoljan. Pomoći ćemo i Poljudu, razgovarat ćemo o načinu i novcu.«