Kraj prvenstva

Škotski prvoligaši glasali za prekid prvenstva: Celticu naslov prvaka, Hearts ispada iz lige

Hina

Celtic je uoči prekida prvenstva bio vodeći sa 13 bodova/Foto REUTERS

Celtic je uoči prekida prvenstva bio vodeći sa 13 bodova/Foto REUTERS

Nitko tko ima veze sa škotskim nogometom nije htio da se prvenstvo ovako završi, ali s obzirom na ove okolnosti s kojima do sada nismo bili nikada suočeni , odbor je odlučio da je ovo jedini način - rekao je Murdoch MacLennan, predsjedavatelj SPFL-aZAGREB Celtic, u čijim redovima igra hrvatski nogometaš Jozo Šimunović, proglašen je prvakom Škotske nakon što su prvoligaši u ponedjeljak glasali za okončanje sezone prekinute u trećem mjescu zbog pandemije COVID-19, objavila je Škotska profesionalna nogometna liga u ponedjeljak.


“SPFL objavljuje danas da je, nakon konzultacija sa svih 12 klubova prve lige, Odbor SPFL-a odlučio da je sezona 2019./20. Ladbrokes Premiershipa zaključena”, kaže se u priopćenju Lige.


Sudbina nižih škotskih liga je odlučena još sredinom travnja, ali je prva liga čekala razvoj situacije s mjerama karantene koje su na snazi u Škotskoj
“Ta odluka znači da je Celtic prvak u sezoni 2019./20., a Hearts ispada u drugu ligu”, dodaje se u priopćenju.


U trenutku prekida prvenstva sredinom ožujka Celtic je bio vodeći sa 13 bodova više od drugoplasiranog Rangersa.


“Svi bismo voljeli da se sezona završi na nogometnim terenima, na stadionima pred navijačima. Nitko tko ima veze sa škotskim nogometom nije htio da se prvenstvo ovako završi, ali s obzirom na ove okolnosti s kojima do sada nismo bili nikada suočeni , odbor je odlučio da je ovo jedini način”, rekao je  Murdoch MacLennan, predsjedavatelj SPFL-a.


“Covid-19 je poremetio sportska natjecanja diljem svijeta i posljedice ćemo osjećati još dugo. Ograničenja škotske vlade i duboka zabrinutost za sigurnost igrača i navijača nije ostavila SPFL-u nikkavu drugu opciju nego da završi prvenstvi i mi sada zahvaljujemo klubovimana potpori koji su nam dali u donošenju ove odluke”, dodao je MacLennan.


Sudbina nižih škotskih liga je odlučena još sredinom travnja, ali je prva liga čekala razvoj situacije s mjerama karantene koje su na snazi u Škotskoj.


Prvenstvo su od europskih liga ranije završile zbog pandemije koronavirusa Francuska i Nizozemska, dok druge lige polako nastavljaju sezonu.