Katić i Barišić zvijezde derbija

Škotski derbi Made in Croatia: “Ne zabija se u Old Firmu svaki dan”

Marko Cvijanović

Borna Barišić i Steven Gerrard/Foto REUTERS

Borna Barišić i Steven Gerrard/Foto REUTERS

Poseban je osjećaj igrati Old Firm, pobijediti, a kamoli postići pobjedonosni pogodak. Velik je to događaj u mojoj karijeri, ne događa se to svaki dan - kaže Nikola Katić



RIJEKA Hrvati su nogometna priča dana u Glasgowu. Bez daljnjega. Nikola Katić i Borna Barišić izravno su »skrojili« Old Firm, još jedan epski dvoboj Celtica i Rangersa, najveći škotski i po mnogima jedan od najvećih nogometnih derbija na svijetu. Katić je najprije neoprezno skrivio jedanaesterac iz kojeg su »zeleno-bijeli« postigli vodeći pogodak, a onda postigao pobjedonosni pogodak za Rangerse koji su ostvarili prvu gostujuću pobjedu nad Celticom poslije devet godina! Borna Barišić oplemenio je još jednu upečatljivu partiju dvjema izravnim asistencijama uoči golova Kenta i Katića.


Poseban osjećaj


– Poseban je osjećaj igrati Old Firm, pobijediti, a kamoli postići pobjedonosni pogodak. Velik je to događaj u mojoj karijeri, ne događa se to svaki dan – kaže Nikola Katić, koji je prošao kratak put od tragičara do junaka.


– Da, što se kaže, »from zero to hero«. Vratili smo se i uspjeli pobijediti, što je vrlo važno jer smo u prilici kad odigramo zaostalu utakmicu preskočiti Celtic na prvom mjestu. Ozračje? A kakvo će biti… Sve je gorjelo! Na tribinama je bio moj brat, kaže da je bilo ludo, ha, ha, ha…




Pobjedu je pogotovo emotivno proživljavao trener Rangersa Steven Gerrard, koji je u dresu Liverpoola i engleske reprezentacije doživio jako puno velikih pobjeda, ali poslije sinoćnje nije znao kud bi od sreće.


– Dao je cijeloga sebe u tu utakmicu, baš mu je bilo stalo. Bio je jako sretan, kao uostalom i svi mi. Fešta? Nije bilo fešte, jer… Daleko je još kraj prvenstva, pred nama je još puno utakmica i puno bodova u igri.


Rano za slavlje


S Bornom Barišićem zajedno se vraćao prema Hrvatskoj, Rangersi su dobili šest slobodnih dana, a pobjeda nad rivalom Celticom došla je kao idealan dar bod jelkom.


– Uuu, puno se pjevalo u svlačionici, baš je bio lom – kaže Borna Barišić, koji se poslije utakmice našao u zagrljaju trenera koji mu je čestitao na iznimnom doprinosu ovoj velikoj pobjedi.


– Zadovoljan je mojim igrama, u posljednje vrijeme sam u stvarno jako dobroj formi tako da je šteta što imamo pauzu, ha, ha, ha… A što se proslave tiče, nije je bilo. Odmah poslije utakmice smo otišli svatko svojim kućama, jer smo dobili slobodne dane. Uostalom, ovo je samo jedna velika utakmica koju smo dobili. Daj Bože da na kraju sezone postanemo prvaci pa ćemo onda slaviti.


Uoči obje Bornine asistencije njegovi su ubačaji bili toliko precizni da je samo trebalo postaviti nogu (Kent), odnosno glavu (Katić).


– Drago mi je da sam mogao doprinijeti uspjehu momčadi i pobjedi nad našim najvećim rivalom. Do kraja nas čeka neizvjesna utrka za naslov prvaka, ali u ovoj smo utakmici dokazali da smo spremni za velike stvari – zaključio je Barišić.