Odjeci s Krimeji

Sjajnom napadaču Orijenta 1919 menadžerske usluge nudili su i igrači Dinama, a iz Dubaija se javio i Damir Mišković

Ivan Volarić

Kristijan Fućak/Foto Arhiva NL

Kristijan Fućak/Foto Arhiva NL

Fućak je nevjerojatnom lakoćom dobivao duele s klasnim Dinamovim stoperima Dilaverom i Lauritsenom



RIJEKA  Dugo u noć na Krimeji su se preslagivali dojmovi nakon što su se nogometaši Orijenta 1919 porazom od Dinama oprostili od daljnjeg natjecanja u SuperSport Hrvatskom kupu. Modri su ostvarili visoku pobjedu, potvrdili klasu, a Crveni unatoč porazu pokazali dio svojeg nogometnog talenta i potencijala. Na kraju su svi bili zadovoljni, a posebno predsjednik Orijenta 1919 Saša Matijaš i njegova desna ruka dopredsjednik Marinko Koljanin. Uspjeli su u dva svoja nauma, doveli su velikog protivnika i više od tisuću i pol navijača na tribine. Krasan dekor, ambijent kakav dugo nije bio na Krimeji i ono što čini neizostavnu društvenu komponentu svakog nogometnog kluba koji želi oko sebe okupljati ljude – druženje nakon utakmice. U Orijentovom ognjišću dugo je nakon utakmice odjekivala pjesma, svi domaći igrači ispraćeni su sa stadiona kao da su priredili veliki podvig. Ćakulalo se o nogometu i Orijentu kao rijetko kada. Zapravo, kao nekada na Kantridi nakon utakmica Bijelih, kada su ponekad treća poluvremena bila zanimljivija od onoga što se događalo na travnjaku.


– Znate li vi da su na spisku U-19 reprezentacije čak dva igrača Orijenta 1919? Malo je klubova koji se mogu s time pohvaliti. Istina, Frigan je igrač Rijeke na posudbi, ali Macoliću smo dali profesionalni ugovor. Dečko je zabio gol praktički na debiju, potpisao ugovor i završio u reprezentaciji. Imamo u kadru prve momčadi puno juniora iz naše škole – objašnjavao je emotivno Matijaš dugogodišnjem Dinamovom kroničaru Tomi Ničoti u klupskom VIP-u, trudeći se dokazati kako u klubu ne razmišljaju na kratke staze, već žele stvoriti nešto prepoznatljivo, nešto što će Orijentu 1919 prije ili kasnije donijeti uzlet. I to ne isključivo snagom kapitala, već na prirodan način, kao posljedica izgrađenog sustava funkcioniranja kluba, »proizvodnje« vlastitog kadra… Negdje usred te priče u VIP prostor je »došepao« živi dokaz te priče – Kristijan Fućak.


Fućkova ozljeda


– Kaže doktor da je u pitanju ruptura lista, ali ja ne vjerujem da je to istina. Molim vas, idemo što prije na snimanje mišića… – nagovarao je grobnički napadač vodeći klupski dvojac, ne želeći se pomiriti s prvom dijagnozom koja ne sluti na dobro. Ruptura lista mogla bi ga odvojiti od travnjaka nekoliko tjedana, a Fućak je na početku ove sezone u sjajnoj formi.




Edin Fatić postigao je jedini pogodak za Crvene, Andro Švrljuga u 35. godini pokazao da je još uvijek prvoligaški materijal. Veldin Hodža i Matija Frigan naslutili su da imaju u sebi ono nešto pomalo već zaboravljeno – nogometni bezobrazluk kakav se brusi na brojnim uličnim malonogometnim okršajima. No, prvo ime Orijenta 1919 bio je upravo – Fućak. Snažan, brz i okretan. Možda tehnički ne tako superioran, ali i taj nedostatak nadoknađuje radom. Krvavim radom na terenu! Nevjerojatnom je lakoćom dobivao duele s klasnim Dinamovim stoperima Dilaverom i Lauritsenom. Jedan igrač Dinama mu je tijekom utakmice dobacio:


– Mali, imaš li ti menadžera… Javi se ako nemaš!


Fućku ove sezone ne nedostaje menadžera i ponuda. Željela ga je krajem prijelaznog roka Lokomotiva, pa Istra 1961. Lokosi mu nisu jamčili neophodnu minutažu za razvoj, Puljani su nudili stotinjak tisuća kuna odštete, ali na Krimeji nisu htjeli ni čuti…


– Fućak je igrač za vrh Prve HNL ili inozemstvo – ponovio je po tko zna koji put Marinko Koljanin, dopredsjednik kluba s ovlastima sportskog direktora.


Miškovićeva poruka


Fućka je vratio iz Varaždina, prvo na posudbu, a onda mu gurnuo na potpis ugovor. Prepoznao je u njemu ono što i u Manuelu Pamiću kada je prije više od 15 godina bio direktor, kasnije i sportski direktor Rijeke – snagu, brzinu i moć ponavljanja. Ondašnji predsjednik bijelih Robert Ježić zamjerio mu je što je platio 30-ak tisuća eura odštete Istri za Pamića, ali na kraju je brzonogi branič klubu donio tada rekordnih milijun eura odštete svojim odlaskom u Red Bull Salzburg. Preciznije – 900 tisuća eura. Sto tisuća eura isplaćeno je kao provizija ondašnjem treneru-sportskom direktoru Zlatku Daliću. Aktualni izbornik tada je imao takav dogovor s klubom.
Utakmicu s Dinamom u društvu brojnih nogometnih djelatnika i bivših igrača pratila je i delegacija HNK Rijeke. Sportski direktor Robert Palikuća i njegov pomoćnik Antonini Čulina. Damir Mišković javio se kolegi Saši Matijašu porukom ohrabrenja iz Dubaija. Predsjednik Rijeke nije zaboravio da je u svojoj vratarskoj karijeri nosio i dres Orijenta. Na Rujevici imaju jako puno razloga »navijati« da se Matijašev projekt razvija i raste iz dana u dan. Suradnja je to koja donosi puno Orijentu (u igračkom i neizravno financijskom smislu), ali isto tako i Rijeci.


– Suradnja Rijeke i Orijenta 1919 je najkraće rečeno dvosmjerna – rekao je na tu temu Matijaš, riječki gospodarstvenik s poslovnom adresom u Njemačkoj i Kini, neopterećen lokalnim animozitetima, o kojima s druge strane zna dovoljno budući da je godinama bio član Uprave HNK Rijeka, jednom umalo i predsjednik kluba.


Navijači su na temu suradnje s Rijekom posebno osjetljivi, no nemaju razloga. Rijeka i Orijent su gradski sportski rivali koji su povijesno i sudbinski snažno vezani. Orijent su do povijesnih uspjeha nosili i brojni igrači Rijeke, kao što je Rijeka nerijetko s Krimeje dovodila igrače koji su se kasnije pokazali kao pun pogodak. Poput nekada vrsnog napadača Danka Matrljana, autora povijesnog gola Realu… »Maska« je bio na Krimeji protiv Dinama, svjedočio Fućkovoj zapaženoj partiji. Šteta bi bilo da dečko iz grobničkog bazena, koji je tradicionalno sklon Rijeci i Orijentu, ne dobije priliku u rodnom gradu pokazati što može i zna, ali na prvoligaškoj sceni. U Varaždinu su mu dali mrvice u Prvoj HNL. U mladog igrača u prvom redu treba vjerovati, a na Krimeji su u ovih nekoliko godina pokazali da u tom dijelu rade sjajan posao.