Kuriozitet

Siroti “lokosi” stvarno imaju peh: U povijesti HNL-a nema kluba kojem se barem nekad nije omaknulo pobijediti “Dinamo”

Ivana Vaupotić

Ilustracija arhiva NL

Ilustracija arhiva NL

Nogometaši "Dinama" odmaknuli najbližoj pratnji 12 bodova



ZAGREB – Nedjeljnom pobjedom nad »Lokomotivom« (2:0), »Dinamo« je najbližoj pratnji u HT Prvoj ligi pobjegao na dvanaest bodova prednosti nakon šesnaest odigranih kola. Realno, rijetki su vjerovali da dvoboj tih tijesno povezanih klubova može ponuditi drugačiji rasplet. Uostalom, u ovom trenutku »modri« u 27 međusobnih prvoligaških dvoboja s »Lokomotivom« imaju 26 pobjeda i jedan remi, uz ukupnu gol-razliku 66:17.


Suvišno je isticati da u Hrvatskoj ne postoji sličan omjer između bilo kojeg drugog kluba i »Dinama«. Na primjer, u zadnjih pet sezona »Istra 1961« odigrala je osamnaest utakmica s aktualnim liderom i uknjižila jednu pobjedu i četiri remija. Štoviše, Puljani su 24. rujna ove godine osvojili bod u sučeljavanju s »Dinamom« na svom terenu (0:0).


Za usporedbu s učinkom »Lokomotive« u tim utakmicama možda je najbolje uzeti u obzir skor današnjeg drugoligaša »Hrvatskog dradovoljca«, koji je s »modrima« odigrao 25 prvoligaških utakmica. Društvo iz Sigeta tu je ostvarilo četiri neriješena rezultata i dvije pobjede, i to u doba kada su za klub iz Maksimirske 128 nastupali reprezentativci: Robert Prosinečki, Dražen Ladić, Dario Šimić, Igor Cvitanović, Kruno Jurčić, Stjepan Tomas, Danijel Šarić, Tomislav Rukavina, Igor Bišćan…




Naravno, i drugi klubovi kojih više nema među prvoligašima znali su pobjeđivati »Dinamo« ili mu barem otkinuti bod. Jedino »lokosi« imaju nevjerojatan peh i nikako ne uspijeva prekinuti niz poraza podvučenih modrim.