Europska liga

Sevilla i Roma večeras u Budimpešti igraju finale Europske lige, Ivan Rakitić protiv jednog od najvećih trenera

Igor Duvnjak

Ivan Rakitić i Jose Mourinho/Foto REUTERS

Ivan Rakitić i Jose Mourinho/Foto REUTERS

Želimo završiti na postolju kao i 2014., ali svjesni smo da nas čeka najteži mogući suparnik. Jose Mourinho za mene je jedan od najvećih trenera - kaže Ivan Rakitić



RIJEKA  Ljeto se bliži, a s njime i vruhunac najvećih europskih nogometnih natjecanja. Šest finalista elitnih klupskih natjecanja živi svoje snove, prvo na redu je večerašnje (21 sat) finale Europske lige između Seville i Rome u Budimpešti. Sevilla je prethodno izbacila Juventus i Manchester United, dok je Roma eliminirala Bayer Leverkusen i Feyenoord. Andalužani su stigli do sedmog finala Europske lige, pri čemu su u prethodnih šest uvijek slavili, Roma je pak prošle sezone trijumfirala u Konferencijskoj ligi.


Rakitić je već sa Sevillom osvajio ovaj trofej 2014., s Barcom je osvajao Ligu prvaka, klupski SP i europski Superkup. I sada je posebno motiviran.


– Naš put do finala ima nekih sličnosti s 2014. godinom. Tada nitko nije vjerovao u nas, što je i bilo logično jer smo promijenili 15, 16 igrača. Međutim, u ključnim trenucima pronalazili smo zajedništvo, provlačili se uz malo sreće i puno karaktera u nekim tijesnim ogledima nokaut faze s Betisom i Valencijom. Tako smo i sada eliminirali Manchester United i Juventus iako su nas mnogi otpisali. Učinili smo to na impresivan način, poslije su nam i jedni i drugi čestitali. Te dvije pobjede napunile su nas vjerom i energijom, uzletjeli smo i želimo završiti sezonu na postolju kao i 2014., ali svjesni smo da nas čeka najteži mogući suparnik. Jose Mourinho za mene je jedan od najvećih trenera u povijesti, iznimno respektiram njegov rad – rekao je Rakitić.




Već godinama u svijetu nogometa brojni odmahnu na sam spomen kvalitete Serie A. No, zemlja Azzurra sada ima sva tri predstavnika u finalima, osim Rome tu je Inter, koji će na završni dvoboj Lige prvaka s Manchester Cityjem, a u finalu Konferencijske lige s West Hamom će zaigrati Fiorentina.


Iza Rome brojna su slavna imena, kao Carlo Ancelotti, trofejni Romin as iz dana Falcaa i Contija, pa godinama jedan od najtrofejnijih svjetskih trenera. Za kormilom Reala je prije nekoliko dana svladao Sevillu 2:1, poštuje je, ali se nada da će njegov bivši rimski klub uspjeti do novog trofeja.


– Sevilla dva mjeseca djeluje jako dobro nakon što je prošla teški period, bila je čak u zoni ispadanja – rekao je slavni Carlo na proslavi 40. godišnjice osvajanje Romina Scudetta u sezoni 1982/83. – Nakon što su promijenili trenera, dobro im ide, igraju organizirano pod Mandilibarom. Mourinho? Ima šansi za odigrati svoju utakmicu i pokušati je dobiti. Nadam se da će pobijediti.


Jose Mourinho je, slučajno ili namjerno, uvijek u centru pozornosti. Dok se priča o njegovu odlasku s klupe Giallorossa, izolirao se od javnosti s momčadi, maksimalno koncentriran na finale. Žarko želi i šesti europski pokal u svom šestom kontinentalnom finalu zadržavajući nevjerojatni, stopostotni finalni učinak. Kroničari su se prisjetili njegove epizode s Interom kada se poslije trijumfa u finalu Lige prvaka nije ni vratio u Milano, već odletio ravno u Madrid i preuzeo Real.


– Nisam se vratio u Milano na feštanje jer bih riskirao promijeniti ideju, ne otići Real. Pobjegao sam od emocija – objasnio je slavni Special One, koji s andaluzijskim rivalom večeras polaže svoj novi europski ispit nadajući se drugom kontinentalnom trofeju Rome u dvije godine.