Kreće La Liga

Seviljskim derbijem večeras se nastavlja Primera, neće biti publike, ali TV gledatelje očekuje spektakl

Marko Cvijanović

u kratkim crtama

  • Zanimljiva će biti i borba za mjesta u Ligi prvaka,, pet momčadi stiješnjeno je unutar pet bodova

Na Sanchez Pizjuanu večeras neće biti publike/Foto Arhiva NL/Foto REUTERS

Na Sanchez Pizjuanu večeras neće biti publike/Foto Arhiva NL/Foto REUTERS

Promjene će se ogledati u vizualnom pogledu na prazne tribine, implementiranim zvučnim efektima u izostanku stvarnog navijanja, novim kutevima kamera



RIJEKA Drugim poluvremenom prekinute utakmice između Rayja Vallecana i Albacetea sinoć su pred praznim tribinama stadiona u Vallecasu službeno nastavljena španjolska nogometna natjecanja koja će pravu premijeru doživjeti večerašnjim (22 sata) seviljskim derbijom između Seville i Betisa u okviru prve utakmice 28. kola Primere. Rayo i Albacete odigrali su drugo poluvrijeme utakmice 20. kola druge španjolske lige, što je 15. prosinca prekinuta nakon što su gostujući igrači poslije prvoga dijela odbili istrčati na travnjak zbog uvreda lijevo orijentiranih domaćih navijača njihovom suigraču Romanu Zozulji, kojemu zamjeraju njegove desničarske stavove, zbog kojih su ga i doslovno potjerali iz kluba dok je branio boje Rayja Vallecana.


Nove kulise


 


Maksimalno smo se prilagodili novonastaloj situaciji i ponudit ćemo navijačima dobar proizvod – rekao je predsjednik La Lige Javier Tebar.




Sličnih uvreda na španjolskim stadionima u dogledno vrijeme neće biti jer će se do daljnjega sve utakmice igrati pred praznim tribinama. Španjolski ljubitelji najvažnije sporedne stvari, međutim, neće ostati zakinuti za istinski užitak u preostalih jedanaest prvenstvenih kola Primere. Vodstvo La Lige je, naravno, osiguralo izravne prijenose svih utakmica koji će u postkoroni imati nove kulise. Promjene će se, naime, ogledati u vizualnom pogledu na prazne tribine, implementiranim zvučnim efektima u izostanku stvarnog navijanja, novim kutevima kamera, a sve uz svesrdnu pomoć Mediaproa, službenog producentskog partnera La Lige.


– Odlučili smo se za takve promjene kako bi ljubitelji nogometa i dalje mogli uživati u španjolskom prvenstvu. Maksimalno smo se prilagodili novonastaloj situaciji i ponudit ćemo navijačima dobar proizvod – rekao je predsjednik La Lige Javier Tebar.


Dobar proizvod u ovom se slučaju očituje u činjenici da će se u izravnim prijenosima nastojati dočarati ozračje na stadionima u razdoblju prije pandemije koronavirusa, a to će reći da će tribine biti virtualne i na njima sjediti navijači u bojama domaćeg kluba, o čemu je posebnu pažnju povela norveška kompanija VIZRT, koja surađuje i s ostalim europskim ligama. U trenucima kada igra bude zaustavljena slika navijača može se transformirati u transparente koji odgovaraju bojama obilježja domaćih momčadi s određenim porukama na istima. Ove inovativne promjene sadržavat će i virtualnu zvučnu kulisu, napravljenu u suradnji s FIFA EA SPORTS platformom, a pod nazivom Zvuci tribina. Ona će sadržavati audio snimke u vlasništvu La Lige, snimljene na stvarnim stadionima i digitalno prilagođene kako bi se mogli primjenjivati u stvarnom vremenu tijekom utakmice, u situacijama kod prekršaja ili postizanja pogodaka. Toliko o virtualnom svijetu španjolskog nogometa u novom normalnom vremenu. Što donose stvarne aktualnosti?


Utrka za titulu


Madrižani, uzgred, do daljnjega domaće utakmice neće igrati na kultnom Santiago Bernabeuu, već na stadionu Alfredo di Stefano u sklopu trening kampa


Najviše pažnje, kao i obično, donosi utrka za naslov prvaka u kojoj, jedanaest kola prije kraja, Barcelona na čelu ljestvice (58 bodova) ima dva boda više (56) od vječnog rivala Real Madrida. Katalonska se momčad, pritom, odmah na početku nastavka susrela s deficitom centralnih braniča uslijed Lengletove suspenzije zbog kartona i još jednog povratka poslije jedne u nizu ozljeda Samuela Umtitija, što znači da je Pique jedini stoper na dispoziciji za predstojeće gostovanje na Mallorci. Olakotna okolnost je činjenica da će se Messiju u vršku napada priključiti Luis Suarez, kojemu je pauza dobro došla da se oporavi od operacije koljena. Quique Setien je u svakom slučaju dobio adut više u borbi za titulu. Dobra vijest za hrvatske ljubitelje nogometa tiče se činjenice da je Ivan Rakitić najavljen u početnoj postavi. Zinedine Zidane imat će dva aduta više s obzirom na oporavak od ozljeda Edena Hazarda i Marca Asensija. Pitanje je, međutim, hoće li se i u kojoj mjeri itko od napadača pridružiti najboljem strijelcu Karimu Benzemi, koji je prije siječnja postigao 12 od njegovih 14 prvenstvenih pogodaka. Tim više što statistika kaže da su svi ostali napadači ukupno postigli golova koliko i francuski napadač. Real je izgubio tri od četiriju utakmica prije prekida prvenstva pa se u Madridu uzdaju u onu da u nastavku prvenstva “gore ne može”. Madrižani, uzgred, do daljnjega domaće utakmice neće igrati na kultnom Santiago Bernabeuu, već na stadionu Alfredo di Stefano u sklopu trening kampa s kapacitetom šest tisuća sjedećih mjesta.


Leo Messi/Foto REUTERS

Leo Messi/Foto REUTERS


Zanimljiva će biti i borba za mjesta u Ligi prvaka u kojoj je, uzimajući u obzir trenutačnu situaciju, pet momčadi stiješnjeno unutar pet bodova (Sevilla 47, Real Sociedad 46, Getafe 46, Atletico Madrid 45, Valencia 42). U tom kontekstu je večerašnji gradski derbi na stadionu Sanchez Pizjuan pod još većim povećalom. Pitanje je hoće li Real Sociedad i dalje biti najugodnije iznenađenje prvenstva, a Getafe nastaviti zagorčavati život velikanima. Atletico Madrid trebao bi rasti na krilima fantastičnog podviga u Europi i eliminiranja Liverpoola koji je slovio kao jedan od najvećih konkurenata za osvajanje naslova europskog prvaka.


Raspored

 

DANAS


Sevilla – Betis (22)


PETAK


Granada – Getafe (19.30)
Valencia – Levante (22)


SUBOTA


Espanyol – Deportivo (14)
Celta – Villarreal (17)
Leganes – R. Valladolid (19.30)
Mallorca – Barcelona (22)


NEDJELJA


A. Bilbao – Atletico M. (14)
Real (M) – Eibar (19.30)
Real (S) – Ossasuna (22)


Tablice omogućuje SofaScore LiveScore