Tradicija

Sergej Jakirović ima strašan niz protiv Rijeke, izgubio je samo jednu od deset utakmica!

Davor Petrović

Matjaž Kek i Sergej Jakirović/Foto D. ŠKOMRLJ

Matjaž Kek i Sergej Jakirović/Foto D. ŠKOMRLJ

Matjaž Kek jedini je trener Bijelih koji je nadmudrio Jakirovića



ZAGREB  Medijsko zagrijavanje za nedjeljni derbi na Rujevici uglavnom se oslanja na statističke podatke, a isti su debelo na strani Dinama i Sergeja Jakirovića. Naravno, ti nizovi brojeva nemaju preveliku težinu jer, kako to vole reći svi akteri u nogometu, svaka utakmica je priča za sebe, no zato se mogu iskoristi kao motivacijski čimbenik, a možda i temelj za psihološki dio pripreme momčadi.


U svakom slučaju, ovih dana često se ističe podatak da Dinamo nije doživio poraz na gostovanju kod Rijeke skoro četiri godine. Modri su, naime, zadnji izgubili na Rujevici 5. srpnja 2020. u 33. kolu one sezone 2019./20. Pri tome nije na odmet podsjetiti da je visok datum posljedica zaustavljanja cijelog svijeta na nekoliko mjeseci zbog pandemije COVID-19.


Taj poraz nije imao apsolutno nikakav utjecaj na ambicije Modrih jer naslov prvaka već je matematički stigao u Maksimirsku 128. Od tog dana do danas Dinamo je u sedam navrata gostovao na Rujevici u sklopu SuperSport HNL-a, uknjiživši tri neriješena rezultata i četiri pobjede, s time da su dvije bile iznimno uvjerljive (5:1, 7:2).




Zatim, tu je i recentni niz društva iz Maksimirske 128, začinjen prelaskom na igru s tri stopera i dva napadača. Modri su od 17. ožujka ove godine spojili osam uzastopnih pobjeda, a to ih je napumpalo samopouzdanjem do krajnjih granica. Pod okriljem HNL-a nadjačani su Rudeš, Hajduk, Istra 1961, Gorica Lokomotiva te Varaždin u dva navrata, a uknjižen je i trijumf vrijedan plasmana u finale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa na Poljudu.


Pri tome nije na odmet istaknuti da Jakirović nije imao tako uspješnu seriju od 1. studenog 2021. do 2. travnja 2022. godine, kada je na klupi Zrinjskog iz Mostara nanizao deset pobjeda u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Apsolutno je suvišno podsjećati da u Maksimirskoj 128 do sada nije bio ni blizu takvog rezultatskog dosega.


Konačno, zadnju statističku kategoriju na strani Dinama predstavlja Jakirovićev trenerski skor protiv Rijeke u hrvatskim okvirima, koji je iznimno dobar po njega. Zapravo, čak i više od toga. Naime, Jakirović je, kao trener Gorice i Dinama, do sada vodio deset prvenstvenih utakmica protiv Rijeke i doživio je samo jedan jedini poraz. Bilo je to prije skoro šest godina na Rujevici. Preciznije, tog 28. srpnja 2018.


Gorica je igrala svoju prvu utakmicu u najvišem rangu natjecanja i izgubila je od Rijeke pod stručnim vodstvom Matjaža Keka koji je dva i pol mjeseca kasnije podnio ostavku nakon poraza u Velikoj Gorici. Jakirović je, pak, kroz idućih osam dvoboja protiv Rijeke upisao još šest pobjeda i dva neriješena rezultata, uz ukupnu gol-razliku 13:5.


Sve Jakirovićeve utakmice protiv Rijeke


Matjaž Kek


28. srpnja 2018.:        Rijeka – Gorica        2:0


6. listopada 2018.:        Gorica – Rijeka        2:1


Igor Bišćan


3. veljače 2019.:        Rijeka – Gorica        1:3


6. travnja 2019.:        Gorica – Rijeka        1:0


11. kolovoza 2019.:        Gorica – Rijeka        2:0


Simon Rožman


26. listopada 2019.:        Rijeka – Gorica        1:2


16. veljače 2020.:        Gorica – Rijeka        0:0


Željko Sopić


27. kolovoza 2023.:        Dinamo – Rijeka        2:1


12. studenog 2023.:        Rijeka – Dinamo        2:2


25. veljače 2024.:        Dinamo – Rijeka        1:0