Edo Flego

Šef omladinskog pogona Rijeke: “Orijentov plasman u Prvu HNL bio bi velika pobjeda riječkoga nogometa”

Denis Frančišković

Edo Flego/Foto Arhiva NL

Edo Flego/Foto Arhiva NL

Bilo bi to dobro za sve, posebno za gledatelje, ali i za sve trenere. Naravno i za igrače jer u ovom bazenu ima puno talentiranih igrača koji će moći pokazati svoj puni potencijal - kaže Flego



RIJEKA Edo Flego, voditelj Omladinske škole HNK Rijeka i aktualni asistent Josipa Šimunića, izbornika U-19 reprezentacije, jedan je od brojnih domaćih igrača koji je nosio dres i Orijenta 1919 i Rijeke. Rijeka kao vrh piramide i Orijent bogate tradicije zaštitni su znaci nogometa na Kvarneru, koliko god ih povijest razdvajala i spajala. U novoj sezoni grad na Rječini opet bi mogao imati pravi prvoligaški gradski derbi, »bijeli« s Rujevice i »crveni« s Krimeje opet bi mogli domaćim ljubiteljima nogometa priuštiti puno onog dobrog što nogomet čini najpopularnijim sportom.


– Meni bi bilo drago i da Orijent zaigra u Prvoj HNL. Bila bi to pobjeda riječkog nogometa. Rijeka kao jedno od jačih nogometnih središta u Hrvatskoj zaslužuje dva prvoligaša – kaže Flego. – Bilo bi to dobro za sve, posebno za gledatelje, ali i za sve trenere. Naravno i za igrače jer u ovom bazenu ima puno talentiranih igrača koji će moći pokazati svoj puni potencijal. To može biti samo velik dobitak za sve. Dobra je i ova priča oko Opatije koja već sada po kadru zaslužuje biti drugoligaš. Ali treba reći i da svi ostali rade dobro, Grobničan, Krk, Halubjan, budi se Pomorac… Popravljaju se i uvjeti, rade pomoćna igrališta i sve je to dobro za našu nogometnu regiju.


Racionalno i optimalno


Flego je optimist i vjeruje da će suradnja Rujevice i Krimeje biti na visokoj razini.




– Ne mogu se sjetiti niti imena, puno je klubova prolazilo kroz Prvu HNL sa svakojakim uvjetima i financijama pa su opet uspijevali i opstali. Jaka Rijeka i jaki Orijent uvijek se mogu dobro nadopunjavati. Prijašnja uprava Orijenta postavila je dobre temelje, a ova sad to sve nadogradila. S racionalnim ulaganjem postižu se optimalni rezultati – dodaje šef Omladinske škole »bijelih«.


Dobro pamti oba travnjaka, onaj na Krimeji i onaj pod stijenama.


Čast mi je biti u reprezentaciji, prihvatio sam Šimunićev poziv, s kojim sam bio i na Akademiji, da dođem u njegov stručni stožer. Odluka je donesena u dogovoru s čelnim ljudima Rijeke i sportskim direktorom. Najvažnije je bilo da uspijem sve to uskladiti – kaže Flego


– Uvijek je najljepše igrati za klubove iz svog kraja i one koje voliš. Na Krimeji, bude li se tamo igralo, pamti se uvijek ta atmosfera engleskog stadiona. Krimeja bi mogla biti veliki forte Orijenta, malo prvoligaša ima takav tip stadiona. Ali i dobru klupsku i navijačku tradiciju. Rijeka? Sve je lijepo. I Kantrida. I Rujevica. Uz Armadu sve je to dio jedne priče prepune energije. U pitanju su emocije, a onda je teško biti racionalan – tvrdi Flego koji je od lipnja prošle godine i pomoćnik Josipu Šimuniću, izborniku U-19 reprezentecije.


– Čast mi je biti u reprezentaciji, prihvatio sam Šimunićev poziv, s kojim sam bio i na Akademiji, da dođem u njegov stručni stožer. Odluka je donesena u dogovoru s čelnim ljudima Rijeke i sportskim direktorom. Najvažnije je bilo da uspijem sve to uskladiti. Sve je to nogomet i dio posla, puno toga se isprepliće, no ja to volim i nije mi teško. Radujem se svakom reprezentativnom okupljanju. Elitno kolo je odgođeno za jesen, igramo s Portugalom, Slovačkom i Turskom i želja je naravno bila plasman na EP u Irskoj, što je odgođeno za sljedeće ljeto. To bi se trebalo odigrati u rujnu, a odmah kreće i sadašnja U-18 generacija u novi kvalifikacijski ciklus – informira Flego, prvi čovjek Škole nogometa čije aktvnosti nisu potpuno zamrle. Naprotiv…


Mladi motivirani


– Akitivnosti u školi nogometa sada su uglavnom vezane za »online« nastavu. Organizirali smo program rada i treninga juniora i kadeta, ali i svi ostalih kategorija. Te stvari dečki dobivaju putem videozapisa, ali i zoom aplikacije. Sve ide iznenađujuće dobro jer velika većina igrača je jako motivirana. Uvijek im zadamo takve zadatke da imaju natjecateljski naboj. Radimo na snazi i na korektivnim vježbama, a preko zoom aplikacije imaju i komunikologiju. I to većinom za stipendiste i izlazne juniore.


Kvarnerska rivijera nemoguća zbog gužve u kalendaru

Kvarnerska rivera kao svojevrsna matura kadetske momčadi nakon prvenstva očekivano je odođena.


– Kvarnerska je još prije odgođena kako su se počele zatvarati susjedne zemlje. Nažalost, bit će to prvi put u povijesti. Teško je nešto planirati, ali u komunikaciji sam i s drugim školama nogometa. Svi želimo čim prije početi, a u planu su i neke prijateljske utakmice pa možda i neki turnir. Sve u cilju kako bismo što prije vratili dečke u pravu formu. Kvarnerska u nekom drugom terminu? Teško je to izvedivo jer sve su mlađe nacionalne vrste odgodile svoje nastupe i elitna kola i bit će velika gužva u kalendaru. Sve to trebat će pametno posložiti – kaže Flego.

Flego je i član radne skupine pri HNS-u za mlađe kategorije. Prvenstvo se, sasvim je izvjesno, neće završiti.


– Zasad nemamo nekin novih saznanja, poštujemo mjere nacionanog Stožera. Nešto se govorilo kako bi se Prva juniorska HNL ipak trebala završiti s obzirom da prvak ide u Ligu prvaka. Tu su sada neke peripetije jer Hajduk je prvi, a Dinamo ima dva boda zaostatka. No, i situacija da se ne odigra ne bi bila loša jer bismo praktički imali dva klupa u Ligi prvaka, Hajduka kao pobjednika prvenstva i Dinama s obzirom da ide i onaj klub čiji klub osvoji seniorski naslov. Ne bi niti to bilo loše… – zaključuje Flego.