Predsjednik Orijenta 1919

SAŠA MATIJAŠ: Nijemci su svjesni da će stati zdravstvo ako zbog epidemije stane gospodarstvo

Ivan Volarić

Saša Matijaš/Foto Arhiva NL

Saša Matijaš/Foto Arhiva NL

Nogometni savez Njemačke trebao bi izgubiti između 650 i 700 milijuna eura! Međutim, nije tu problem samo nogometa već cijele sportske industrije koja vrti ogromna sredstva ne samo u Njemačkoj, već i po cijeloj Europi. Nogometno tržište će na ljeto biti jako slabo - tvrdi Matijaš



RIJEKA Saša Matijaš, predsjednik Orijenta 1919, vratio se u Njemačku. Supruga Nina je u poodmakloj fazi trudnoće, Matijaši očekuju prinovu u njihovom obiteljsku domu nedaleko Bundea, gradu od pedesetak tisuća stanovnika sjeverno od Bielfelda, u kojem djeluje i Sašin njemački dio tvrtke Textum. Čelnik krimejskog drugoligaša i hrvatski gospodarstvenik, koji posluje i u Njemačkoj i u Kini, pažljivo prati situaciju oko epidemije koronavirusa ne samo zbog skrbi o svojem i zdravlju svoje obitelji, već i zbog neminovnih posljedica po cjelokupno gospodarstvo, pa i njegove tvrtke.


– Nijemci se na drugačiji način ponašaju prema ovom problemu. Njihove TV emisije ipak nude jedan dublji i širi pogled na cjelokupnu situaciju. Koriste stručnjake raznih profila koji iznose svoje procjene i zaključke. Virolozi i ekonomisti suglasni su u jednoj činjenici, a to je da bez gospodarstva nema zdravstva. Ako nam stane svoj gospodarstvo, stalo je i cjelokupno zdravstvo – govori Matijaš. – Nije sve u Njemačkoj stalo. Naravno da je naglasak na higijeni i što manjem socijalnom kontaktu, ali nije sve tako prazno. Vraćao sam se u petak iz tvrtke kući i vidio na autocesti automobile, kamione… To me veseli. Puno toga se odvija u manjem obimu, ali nije sve sto posto stalo. Mi u našoj tvrtki smo ipak radili neki promet, nije to na razini onog top prometa, ali ipak se nešto radi.


Pribojavate li se da će se kriza odraziti na poslovanje vaše tvrtke?


– Naravno da postoji strah, ona kriza iz 2008. godine bit će kamilica u odnosu na ono što sad slijedi. Ne znam ni sam u kojoj mjeri će nas sve to pogoditi, ali, primjerice, zatvorili su se saloni s namještajem i prirodno je očekivati da će i nama pasti promet. Radili smo dobro i prošli tjedan, međutim pitanje je dana kada će stati. Ima branši koje u svemu ovome jako dobro posluju i to me jako veseli. Presretan sam kada pomislim da neka branša u svemu ovome dobro radi jer koja god branša radi dobro, to je jedini ekstra izvor prihoda iz kojega se onda može puniti proračun i iz kojega država može ubirati PDV. Od toga se onda može spasiti sve ono što je ugroženo. Čujem da žele zaustaviti građevinu. Ne znam zašto? Rade na udaljenosti od dva metra, s rukavicama i na zraku…


Sportski gubici


Ako su vaše procjene da je njemačkoj gospodarstvo tako jako pogođeno, kako će tek preživjeti posebno krhko hrvatsko gospodarstvo?




– Nijemci uvode najveće mjere pomoći. Navodno će u svoje gospodarstvo upucati 500 miljardi eura! To odgovara iznosu ostatka Europske unije. Mogu reći da je tema ugroženog gospodarstva u Njemačkoj podjednako dominantna tema kao i tema koronavirusa. Oni to stavljaju u isti koš i jednako se moraju ponašati prema obje stvari, jer ako gospodarstvo potone, neće se imati novaca za izliječiti koronu…


Bundesligaši su već izračunali koliko će klubovi novaca izgubiti, odnosno u kojoj mjeri će koronavirus pogoditi klubove u financijskom smislu?


– Gubici su strašni! Nogometni savez Njemačke trebao bi izgubiti između 650 i 700 milijuna eura! Međutim, nije tu problem samo nogometa već cijele sportske industrije koja vrti ogromna sredstva ne samo u Njemačkoj, već i po cijeloj Europi. Nemojmo se zavaravati, Adidas i Nike stoje iza velikih transfera nogometaša. Njima će poslovanje sada stati. Nogometno tržište će na ljeto biti jako slabo. Ali, nije tu u pitanju samo nogomet. Recimo, jedan njemački rukometni drugoligaš od TV prava zarađuje milijun eura godišnje. Oni će sada taj novac izgubiti. Sve to su onda radna mjesta…Nijemci su neki dan prikazali emisiju koja je slikovito pokušala prikazati princip brzine širenja virusa. Dakle, oni tvrde da ne postoji stopostotna izolacija, odnosno da uvijek postoji, makar i minimalna mogućnost širenja. Tvrde da se kod pokušaja potpune izolacije također događa širenje, ali virus ne jenjava u onom izoliranom dijelu. Dok se god uvođenja djelomične barijere događa širenje, ali u onom izoliranom dijelu zaraza polako jenjava. To je, tvrde Nijemci, bolja varijanta. Postoje razmišljanja da se pridržavanje higijenskih mjera, odnosno smanjivanje socijalnog kontakta uz uvođenje tih mjera polubarijere osjetno smanjuje širenje virusa. U tom slučaju svaki pacijent neće zaraziti četiri nego manje od jedne osobe. Time se smanjuje broj zaraženih, a što je najbitnije, tvrde Nijemci, ublažava se ogroman udarac na zdravstvo odjednom. Oni ne misle da će to trajati tako kratko, ali isto tako i da za bolnice neće biti problem ako se epidemija produži na dva, tri mjeseca.

Njemačka premijerka Anglea Merkel je prije tjedan dana iznijela podatak da će otprilike 70-80 posto stanovništva biti zaraženo nekim oblikom koronavirusa?


– Tvrde da će virusom biti zahvaćeno dvije trećine stanovništva. S time da će 80 posto zaraženih proći s blagim ili nikakvim posljedicama. Dvadeset posto njih će zatražiti liječničku pomoć, a šest posto njih će završiti na respiratoru. To bi značilo otprilike milijun Nijemaca. Njihov cilj je da izbjegnu scenarij po kojem će milijun ljudi završiti u kratkom roku u bolnicama, već tu brojku razvući na nekoliko mjeseci. Njemačke bolnice trenutno imaju nešto više od 25 tisuća respiratora. Dio tih respiratora potreban je i drugim pacijentima, ne samo onima zaraženim od koronavirusa.


Kinezi normalno žive


Imate pogone i zaposlenike u Kini, kakva je tamo situacija?


– Čujem se svakodnevno s njima i kažu mi da relativno normalno žive. Imaju obavezu nošenja maski, više ne vladaju mjere da samo jedna osoba iz kućanstva smije izaći. Smiju se kretati, ali moraju imati maske i čim netko skine masku odmah te upozore. Međutim, njima su sada problem njihovi studenti, povratnici u Kinu iz inozemstva. Oni se masovno vraćaju jer su fakulteti zatvoreni i oni su uvoznici virusa.


One najbolje hrvatske nogometne klubove gospodarska kriza uzrokovana koronavirusom sigurno će značajno poremetiti, u kojoj mjeri će pogoditi Orijent 1919?


– U posljednje vrijeme dosta razmišljam o tome što je najbolje napraviti za svoje tvrtke i za klub. Međutim, problem je u tome što jedan scenarij, kojega sada smislimo i razradimo, može već sutra pasti u vodu jer će se uvesti neke nove, strože mjere. Nedvojbeno je da će kriza pogoditi sve klubove, od onih najboljih europskih i prvoligaških pa do županijskih prvoligaša. U kojoj mjeri i koliko će nas sve to pogoditi, to ćemo vidjeti kada sve ovo krene prema svojem kraju i kada budemo mogli na određeni način podvući crtu. Trenutačno nismo blizu kraja i teško je raditi neke scenarije. Svi trebamo biti svjesni da u ovom situaciji nema prebacivanja loptice. Dakle, u svim branšama će se morati podnijeti teret, niti jedna karika u lancu nije toliko jaka da može sama podnijeti dodatni teret. Preživjeti se može jedino ako svi u nizu budu podnijeli jednaki teret. I vlada i gospodarstvenici i zaposlenici. Svatko će morati podnijeti svoj dio tereta.


Kada očekujete da bi se mogla ponovo pokrenuti ligaška natjecanja?


– Mislim da je preoptimistično govoriti o travanjskim terminima, možda najranije o 1. svibnja. Ali, teško je u ovom trenutku bilo što prognozirati – rekao je Matijaš.