Predsjednik Orijenta 1919

Saša Matijaš nakon Solina: “Korona nas je poremetila, ali nećemo kukati”

Ivan Volarić

SVE JE POD KONTROLOM – Saša Matijaš u društvu Josipa Ostrogovića/Foto V. KARUZA

SVE JE POD KONTROLOM – Saša Matijaš u društvu Josipa Ostrogovića/Foto V. KARUZA

Nije problem samo u tome što nam je na utakmicama nedostajalo dosta važnih igrača, već i na treninzima nismo bili kompletni – kaže Matijaš



RIJEKA Nekoliko članova Orijentove Uprave teško se neposredno nakon utakmice mirilo s porazom od Solina za razliku od predsjednika Saše Matijaša, koji je sve pokušao mirno i logično objasniti. U prvom redu s činjenicom da su Krimejčani proteklih tjedana imali velikih problema s koronavirusom i samoizolacijom dijela igrača.


Momčad, koja je u jednom trenutku ušla u lijepi niz rezultata, jednostavno je počela silno oscilirati s formom što su Solinjani i iskoristili.


– Nema mjesta panici ili zabrinutosti – započeo je Matijaš. – Dobro znamo s čime se nosimo u posljednje vrijeme, no nismo to željeli javno isticati i u tome tražiti alibi za neke lošije igre ili rezultate. Protiv Solina nam je primjerice nedostajalo šest igrača, na klupi smo imali praktički samo juniore.




I protiv Rudeša nismo bili kompletni. Nije problem samo u tome što nam je na utakmicama nedostajalo dosta važnih igrača, već i na treninzima nismo bili kompletni. Teško je napraviti kompletan i trening s pravim intezitetom s 10 ili 12 igrača.


Korona je prvenstvo dovela na rub regularnosti?


– Mislim da će se u konačnici sve to iznivelirati i svatko će doći do svojega. Solin je prva momčad koja je imala tih problema i to je jedan od razloga što su se našli na dnu ljestvice. Oni su se mjesec i pol dana oporavljali od karantene. Kada igrača nema u treningu 10 ili 15 dana, onda mu treba jednako toliko vremena da se vrati u formu. Solinjane je pritom zakačio nabijeni raspored, igralo se u europskom ritmu i sve je to ostavilo traga na njihovu bodovnom učinku. Sada ti problemi polako stižu i druge.


Zaboravlja se i da je ova momčad Orijenta 1919 u pogonu od svibnja kada je počela pripreme za prvoligaške kvalifikacije?


– Nama je po svemu prvenstvo već trebalo biti gotovo. Međutim, nećemo tražiti alibi, već su to samo logična objašnjenja za neke stvari. Naši ciljevi neovisno o svemu ostaju isti, želimo biti u gornjoj polovici, pri vrhu. Liga je takva da svatko može dobiti svakoga. Stanje na ljestvici je takvo da te dvije pobjede dižu visoko, a dva uzastopna poraza guraju u borbu za ostanak. Očekuje nas napeto, zanimljivo i izazovno prvenstvo.


Bili smo toga svjesni i nakon završetka prošlog prvenstva. Tada nam je bilo jasno da će biti teško ponoviti prošlu sezonu. Nećemo kukati, idemo dalje raditi našim putem. Stekli smo jedno iskustvo više koje će nam u budućnosti puno značiti.


Zimski prijelazni rok vjerojatno neće donijeti neke velike stvari?


– Nećemo se natrpavati s puno igrača. Većina igrača je pod profesionalnim ugovorima, nisu plaćeni deset mjeseci, kao u većini drugoligaša, već svih 12 mjeseci. Nije lako sve to financirati, pogotovo u doba korone kada nema prihoda od gledatelja i fan shopa, kada su prihodi od Grada i Županije smanjeni. Sve to treba negdje drugdje nadomjestiti, od sponzora, koji su također u određenim problemima. Guramo dalje, dobavljače plaćamo na vrijeme, plaće za listopad su isplaćene i zasad sve u tom dijelu ide svojim tijekom. Nedostaje nam možda koji bod više na kontu, ali i to će se dogoditi u sljedećem razdoblju – poručio je Matijaš.


Milinović: Nogomet se igra zbog golova

Trener Orijenta 1919 Damir Milinović nije djelovao pretjerano razočarano nakon domaćeg poraza od Solina. Možda i zbog toga što je danima upozoravao svoje igrače na ono što ih očekuje i baš to se na kraju i dogodilo. Doduše, pritom se poklopilo još nekoliko stvari koje Milinović nije mogao predvidjeti, od činjenice da su se »crveni« u uvodu utakmice pošteno ispromašivali pa do toga da je na kraju ostao bez šest igrača (Liber, Črnko, Vidas, Brdar, Kokorović, Milinović…), od kojih su neki itekako važni za igru Orijenta 1919.
– Najavljivao sam da će Solin biti tvrd suparnik i da njihovo stanje na ljestvici nije realno. Ekipa su koja voli igrati i koja ima fizički jake igrače, a to su i pokazali. Žalosti me da u prvom poluvremenu nismo iskoristili niti jedan od pet zicera… Da smo zabili, utakmica bi se vjerojatno okrenula na drugu stranu. Oni su zabili dva gola, iskoristili prilike i dobili utakmicu. Nogomet se igra zbog golova! Imao sam osjećaj da ne bismo zabili ni da su gosti nastupili bez vratara – rekao je Milinović.