Pašalićev najbolji trenutak

Samo su tri momčadi u povijesti Serie A bile efikasnije od Atalante i Napolija: “Europski kupovi su nas poboljšali”

Igor Duvnjak

Mario Pašalić/Foto REUTERS

Mario Pašalić/Foto REUTERS

Opojno, atraktivno, čudesno, nezaustavljivo, to su samo neke od riječi koje iz kola u kolo prate istrčavanja Atalante na teren i njezine odlaske u svlačionicu



RIJEKA Nedavno je preminuo legendarni Ennio Morricone, autor glazbe za prijatelja Sergia Leonea, čovjek kojeg su prozvali »Bachom špageti westerna«. Prateći ovu sezonu Serie A, itekako uvjetovanu koronavirusom, ljubitelj golova, atrakcija i efikasnosti automatski pomišlja na Atalantu – napadači koji pogađaju mrežu brzo i točno kao Clint Eastwood, Charles Bronson i ostali vječni Leoneovi junaci.


U ovoj nogometnoj suvremenoj bergamskoj verziji one Sergiove i Enniove »Bilo jednom na Divljem Zapadu«, tifosti svjedoče kako »atalantini« nemilosrdno rešetaju suparničke nemoćne obrane. Kao u davnom »obračunu u salunu« došla im je Brescia, skorašnji drugoligaš koji kao u boks meču »ne može držati niti gard«, dobila je šest golova.


Pritom je hrvatski nogomet guštao jedan od brojnih višedesetljetnih komplimenata iz Lige petice, u »teniskih« čak 6:2 Hrvat Mario Pašalić je imao lavovski udio od tri gola, protagonist je daleko najatraktivnije kompe u calciju, to mu je već deveti gol u ovom campionatu.




– Nije loše postići prvi »hat-trick« u derbiju – kaže Mario Pašalić. – To je najbolji trenutak u mojoj karijeri.
Njegova romantična momčad nogometnih revolveraša piše klupsku povijest i penje se na ljestvicama rekordera. Atalanta je samo jedan od dva sastava u posljednjih 60 godina, koji su postigli barem 93 pogotka.


Napoli je prije tri sezone postigao 94 pogotka, ali u 38 utakmica. Samo su tri momčadi u povijesti Serie A bile efikasnije od Atalante i Napolija, legendarni veliki Torino u sezoni 1947./’48. (105 golova), isto kao i Milan u sezonama 1949./’50. (103 gola) i 1950./’51. (101 pogodak).


Golijada


Opojno, atraktivno, čudesno, nezaustavljivo, to su samo neke od riječi koje iz kola u kolo prate istrčavanja Atalante na teren i njezine odlaske u svlačionicu.


– Da, 93 gola u jednom campionatu su uistinu nešto veliko. Već prošle sezone smo imali najbolji napad u prvenstvu, ove smo se sezone i nadmašili dajući golove s toliko različitih igrača. Ne činimo to da bi ponizili suparnike, nego jednostavno pokušavamo odigrati našu igru. Već je četvrta godina zaredom da smo jako visoko, a onda smo ove sezone porasli jer su nas europski kupovi poboljšali i tehnički smo se dignuli – rekao je slavljeni i hvaljeni trener Atalante Gian Piero Gasperini.


PSG


Iz ove perspektive pobjeda Dinama nad Atalantom u Zagrebu od čak 4:0 ima još veću težinu. Gasperini se okrenuo finišu Lige prvaka, spomenuo se slovenskog Hrvata Iličića koji već dugo nije dao gol i skorašnjeg hrvatskog suparnika, trenera Verone Ivana Jurića.


– Najbolji način za dočekati taj 12. kolovoza i utakmicu s PSG-om je taj da što bolje odigramo ovih pet preostalih utakmica u našem prvenstvu. Tako bismo si zablindirali ulazak u Ligu prvaka. Ali, pokušat ćemo osvojiti i drugo mjesto iako je konkurencija vrlo jaka i to nam nije primaran cilj. Iličić ne igra? Nije najbolje, svi ga volimo i pomoći ćemo mu da bude u top formi za Ligu prvaka.


Muriel je pao kući i jako udario glavom. Srećom je prošlo dobro, no moglo je biti vrlo loše. Kad smo kod PSG-a, Mbappe i Neymar su među najboljima na svijetu, sada ćemo ih početi dobro proučavati. To je velika momčad iako ne igraju već pet mjeseci. Nećemo se moći pretrgnuti previše, ali ćemo ih proučiti.


Morat ćemo im svakako dati gol jer naprijed oni imaju jako veliku kvalitetu. Treneri kradu od mene, kako kaže Jurić? To bi mi bila čast, ali u najboljem slučaju to uzimam na znanje. Kada smo kod toga, Ivan Jurić je po mom mišljenju najpodcjenjeniji trener Serie A s obzirom na ono što radi u u Veroni – zaključio je Gasperini komplimentima hrvatskom treneru u Serie A.