Mućkaju po propisima

Samir Toplak razotkrio HNS-ov cirkus s licencama: “Kako je Inter dobio licencu, a ja nisam isplaćen?”

Portal Novi list

Samir Toplak/Foto PIXSELL

Samir Toplak/Foto PIXSELL

Odjelu za licenciranje HNS-a uputio tri maila, sa svim činjenicama i dokazima, ali ništa. Osjećam se potpuno bespomoćan! - izjavio je Toplak za SN



RIJEKA Samir Toplak, trener Varaždina, ukazao je na HNS-ove rastezljive kriterije kod dodjele licenci za Prvu i Drugu HNL. Inter nije u prvom krugu dobio licencu ni za drugi, a kamoli prvi rang natjecanja zbog velikih financijskih dugovanja između ostaloga i prema smijenjenom treneru Samiru Toplaku. Prema posljednjim informacijama, istina neslužbenima jer HNS još nije obznanio rezultate licenciranja, Inter je ipak dobio licencu za nastupanje u Prvoj HNL. Kao i obično financijske dubioze se peglaju dogovorno, odnosno igrači, treneri, dobavljači… potpišu sporazum/odgodu o isplati što je HNS-u dovoljno da neki klub proglasi financijski ispravnim. No, ovdje se to nije dogodilo, odnosno tvrdi Samir Toplak da nije pristao na nagodbu i pita se:


– Kako je moguće da je Inter dobio licencu, a ja nisam pristao na sporazum kojega su mi ponudili prije tri tjedna? Mene su iz Intera molili, priznali dug, međutim, ja sam Odjelu za licenciranje HNS-a uputio tri maila, sa svim činjenicama i dokazima, ali ništa. Osjećam se potpuno bespomoćan! – kazao je Toplak u današnjem izdanju Sportskih novosti.


Toplak ima dodatni razlog ne pristati na odgodu plaćanja osim naravno potrebe da naplati dugovanje. Varaždinski stručnjak preuzeo je kormilo kluba koji je u direktnoj borbi s Interom za ostanak u ligi. Jasno je da bi uskraćivanje licence Zaprešićanima pomoglo Varaždincima. No, nije u tome poanta. Pravo je pitanje kakvoga smisla ima sustav licenciranja ako ne vrijede ista pravila igra za sve. Da ne bi bilo zabune,  Inter nije jedini.




Mnogi klubovi su u velikim financijskim dubiozama, mnogi stadioni u vrlo lošem stanju, ali za razliku od drugih su dobili licence. Tko god je posljednjih godina primjerice bio na stadionu u Kranjčevićevoj ulici zna o čemu se radi. Kantrida je u ovakvom, pomalo zapuštenom stanju, barem dvije klase iznad stadiona na kojem svoje domaće utakmice igra Lokomotiva. Cijelu priču najbolje ilustrira izjava Interove “alfe i omege” Branka Laljka. On niti u jednom trenutku nije dvobio da će Inter u konačnici dobiti licencu. Čovjek dobro zna što govori jer godinama uspješno pliva u mutnim HNS-ovskim vodama.


– Zar mislite da bi Inter dobio licencu da nešto nije bilo po propisima! – ustvrdio je Laljak u jedinom hrvatskom sportskom dnevniku i pogodio bit svega.


Oni “mućkaju, ali mućkaju po propisima”… I sve to zahvaljujući HNS-u koji ih vlastite akte primjenjuje selektivno, kao nebrojeno puta do sada pod krilaticom “u interesu hrvatskog nogometa”.