Veldin Hodža

Rijekin veznjak dao je svoj doprinos plasmanu mlade reprezentacije na EURO: “Uspjeli smo jer smo vjerovali u sebe”

Denis Frančišković

Veldin Hodža/V. KARUZA

Veldin Hodža/V. KARUZA

Stvarno su svi dečki jako dobri, i kao igrači i kao ljudi. Sve su to radnici koji žele trenirati i napredovati. I sve ovo je samo jedan dodatni motiv za dalje svima nama u reprezentaciji - kaže Hodža



RIJEKA  Mlada hrvatska U-21 reprezentacija pobrinula se za savršen tjedan hrvatskog reprezentativnog nogometa. Netom nakon što su seniori dojmljivim izvedbama zaslužili završni turnir Lige nacija, vrsta Igora Bišćana treći je put zaredom izborila završnicu Europskog prvenstva nakon što je u danskom Vejleu poslije jedanaesteraca (4:5) bila bolja od domaćina. Nije bilo lako, obistinile su se Bišćanove najave »o paklenom« poslu protiv kvalitetnog suparnika. Vatreni su većim dijelom uvoda utakmice bili »na konopcima«, šanse su im nakon kontinuiranog pritiska domaćina bile sve manje, no onda se probudila prava Hrvatska i bila najbolja u prijelomnim trenucima. U produžecima je viđena jedna drukčija momčad, imali su pred sam kraj Vatreni i vratnicu, no sve je otišlo u odluku s »bijele točke« pri čemu se u junaka pretvorio vratar Dominik Kotarski.


– Proslavili smo malo, ali ništa pretjerano. U svlačionici i avionu kojim smo odmah krenuli natrag za Hrvatsku. Nije bilo niti vremena za neko posebno slavlje – kaže Veldin Hodža, nadareni Rijekin vezni igrač, koji je odigrao svih 120 minuta. – Sama utakmica? Danci su bili bolji u prvom dijelu prvog poluvremena, a nakon drugog dobivenog gola uzeli smo loptu u naše noge i počeli igrati onako kako znamo. Kasnije smo do kraja mi bili bolji, imali smo i veće šanse da prije riješimo utakmicu. Ali i ovako je dobro i slatko, čim smo prošli dalje.


Zanimljiv potencijal


Utakmica u Danskoj prezentirala je svu dramatiku koju sa sobom nosi nogomet. Bilo je obostranih uspona i padova u igri obje reprezentacije.




– Ovo je jako velik uspjeh, svi smo sretni i zadovoljni, od nas igrača do izbornika i struke. Dali smo sve od sebe, imali jasan cilj i mislim da smo na kraju nagrađeni za silan trud i želju. Kako sam »preživio« rulet jedanaesteraca? Nije bilo lako. Imali smo na kraju dvije top šanse i bilo je malo bojazni da nam se to možda ne osveti, ali sreća je otišla na našu stranu. Kotarski je bio sjajan kad je to trebalo.


Hrvatska se sama dovela u situaciju dodatnih kvalifikacija iako je sve moglo proći puno lakše i bezbolnije. No, momčad sa Sučićem, Vidovićem, Pašalićem, Šegom, Biukom, Beljom… pokazala je itekako zanimljiv potencijal.


– Imali smo sjajnu situaciju već u Norveškoj riješiti sve oko prolaska dalje, ali, eto, dogodilo se to što se dogodilo. To je nogomet koji negdje uzme, negdje vrati. Stvarno su svi dečki jako dobri, i kao igrači i kao ljudi. Sve su to radnici koji žele trenirati i napredovati. I sve ovo je samo jedan dodatni motiv za dalje svima nama u reprezentaciji.


Dokazivanje


Ova reprezentacija u posljednje vrijeme sve više iskazuje mentalitet momčadi koja je gladna uspjeha.


– Kad igraš za državu koju predstavljaš, uvijek se želiš dokazati i, naravno, pobijediti. Mi smo vjerovali u sebe sve do kraja. I uspjeli smo…


Ova reprezentacija sigurno će imati što reći na Euru sljedeće godine.


– Mislim da možemo dogurati dosta daleko. Sve su to jako dobri igrači i baš smo prava klapa. Tko god bude pozvan i igrao na Euru, sigurno će dati sve od sebe, ali jako puno je do EP-a pa je teško bilo što detaljnije procjenjivati.


Hodža je odigrao četiri utakmice za U-21 reprezentaciju, dvije protiv Danske te protiv Norveške i Estonije. Brzo je uskočio u prvu momčad Rijeke, a odmah potom stigao je i reprezentativni poziv.


– Zadovoljan sam. Ovo su za mene velike stvari za koje sam radio i o kojima sam sanjao. Sada je sve na meni, da pruženu šansu iskoristim na najbolji mogući način. Moram samo nastaviti raditi još više i još bolje – zaključuje Hodža.


Hvala Bišćanu na pruženoj šansi

Hodža je izbornika Bišćana upoznao još na Rujevici, kao i ostatak aktualnog stožera s Antom Tomićem i Renatom Pilipovićem.


– Pod Bišćanom sam odigrao jednu prijateljsku utakmicu kada je bio trener u Rijeci. Upoznao sam njegov način rada, sada sam ga upoznao još bolje i mogu reći sve samo pohvalno za trenera i struku. Hvala mu i na šansi koju mi je pružio. Nadam se da sam je iskoristio – kaže Hodža