Od prvaka do bedaka

Rijeka bi mogla ostati bez drugoligaškog nogometa: Opatija je ispala, a Orijent 1919 je nad ponorom!

Ivan Volarić

Patrik Mohorović, vratar Orijenta 1919/Foto S. DRECHSLER

Patrik Mohorović, vratar Orijenta 1919/Foto S. DRECHSLER

Potpuno je otvorena mogućnost da će se na Krimeji u posljednjoj drugoligaškoj utakmici u Rijeci ove sezone susreti dva - trećeligaša!



RIJEKA Nogometaši Opatije porazom u Dugopolju oprostili su se od Druge HNL. Opatijci se nakon dviju drugoligaških sezone, u prvoj sezoni leta (borba za prvo mjesto) prema samom vrhu ljestvice, vraćaju u trećeligaške vode. Postoje određene nade da se drugoligaški status može osigurati kroz sustav licenciranja, no u takav rasplet je teško vjerovati. Opatijci su unatoč porazu ponovo – igrali dobro. Zapravo, u posljednje vrijeme uopće ne izgledaju tako loše kao što to sugerira njihov položaj na ljestvici!


– Odigrali smo jako dobru, potpuno otvorenu utakmicu koja je mogla otići i na našu stranu. Imali smo nekoliko neiskorištenih prilika, a dogodilo se i ono o čemu je već stvarno bespredmetno pričati – govorio je nakon utakmice trener Zoran Bogolin, misleći na suce i suđenje.


Sudački poguranci


»Crno bijeli« su uvjereni da je uoči drugog gola domaćina prethodio prekršaj na Junuzovićem, a da je Dugopolje treći pogodak postignulo iz zaleđa. Posljednja drugoligaška kola donose dosta problema sa sucima i suđenje, a pored toga i mnoštvo je »čudnih« rezultata. U prijevodu, u Drugoj HNL u posljednjih mjesec dana vlada pravilo nezamjeranja – ne pobjeđuje nitko tko ne mora! U cijeloj toj priči mogla bi oba primorska drugoligaša izvući deblji kraj. Očito je da se ni jedni, a ni drugi nisu dobro snašli u takvim okolnostima pa bi mogli u kratko vrijeme proći put »od prvaka do – bedaka!«.




Opatija je ispala, a Orijent 1919 je na dobrom putu da, nakon što je prije dvije godine igrao kvalifikacije za Prvu HNL, a prošloga prosinca osigurao jesensku titulu – sklizne u niži rang. Šok terapija uzrokovana promjenom trenera nije donijela željeni pomak, privremeni trener Marinko Koljanin upisao je i drugi poraz. Ovaj od Solinjana je posebno težak jer je doživljen na domaćem terenu u trenucima kada su svi očekivali da će momčad odgovoriti na pravi način i pobjedom krenuti prema luci spasa.


Prijelomni trenutak


– Nije alibi, ali kod 0:0 sudac je dosudio kazneni udarac za Solin iako je prethodio prekršaj na Fatiću. Nije baš primjereno pozivati se na taj detalj nakon što izgubiš 1:4, ali smatram da je to bio prijelomni trenutak utakmice – govorio je nakon utakmice vidno utučeni Marinko Koljanin, trudeći se zadržati optimizam i nadu.


– Borit ćemo se do kraja, nema predaje – dodao je dopredsjednik Orijenta 1919 u privremenoj ulozi trenera.


Na Krimeji su iz jedne vrlo komotne situacije došli u toliko složenu situaciju da im jedino svih šest bodova u preostala dva kola jamči ostanak u ligi. A kako Orijentova momčad u ovom trenutku izgleda, ništa baš ne potkrijepljuje takva razmišljanja. Crveni iduće nedjelje gostuju u Zmijavcima gdje domaćin nije još prebrodio sve brige oko ostanka, a onda na Krimeji dočekuju susjeda Opatiju. Potpuno otvorena je mogućnost da će na Krimeji u posljednjoj drugoligaškoj utakmici u Rijeci ove sezone susreti dva – trećeligaša! Rijeka bi nakon tri godine mogla ostati bez drugoligaškog nogometa nakon što je u jednom trenutku imala čak dva kandidata za drugog prvoligaša u gradu! Šteta… Ponajprije zbog niza mladih igrača iz Rijeke i okolice koji su dobivali minutažu u Drugoj HNL na putu prema svojem igračkim sazrijevanju.



Osijek II i Kustošija drže ključeve raspleta

Iz Druge HNL ispada pet momčad, među njima zbog promjene propisa druge momčadi Dinama i Osijeka. Naime, druge ekipe prvoligaša ubuduće će moći nastupati u maksimalno u novoforimiranom trećem rangu natjecanja. To znači da se traže još tri momčadi. Opatija je i matematički ispala, a preostala dva putnika u niži rang tražit će se u krugu od čak devet momčadi koje su se smjestile u rasponu od 31 do 38 bodova ili od pretposljednje (Sesvete) do šeste pozicije (Croatia Zmijavci). Sesvećani se mogu smatrati izglednim, a Orijent 1919 jednim od izglednijih kandidata za ispadanje.


Doduše, puno toga će ovisiti o današnjem ogledu Osijeka II i Kustošije. Krimejčanima bi umnogome olakšalo situaciju da Osječani svladaju Kustošiju. U toj varijanti mogla bi im biti dovoljna i tri boda. Jasno, pod uvjetom da Sesvećani u posljednja dva kola ne iznenade Rudeš i Jarun u što je teško vjerovati. Eventualna pobjeda Kustošije u Gradskom vrtu vjerojatno će značiti da Orijentu 1919 neće biti dovoljna ni četiri boda, odnosno da će u zadnja dva kola morati ostvariti dvostruko više pobjeda nego tijekom cijelog proljeća.