Damir Milinović

Riječki stručnjak i tvorac zagorskog nogometnog hita: “Rijeka je u prednosti nad umornim Dinamom”

Ivan Volarić

Damir Milinović prije odlaska u Krapinu vodio je Orijent 1919 /Foto Arhiva NL

Damir Milinović prije odlaska u Krapinu vodio je Orijent 1919 /Foto Arhiva NL

Rijeka ima svoje šanse. Treba biti strpljiv. Dinamo se muči u posljednje vrijeme, to je pokazala i utakmica protiv Šibenika - kaže bivši igrač Rijeke i Dinama



RIJEKA  Riječka nogometna struka se ove godine može pohvaliti s nekoliko zapaženih uspjeha. Dragan Skočić je na dobrom putu da zajedno s trenerom vratara Mladenom Žganjerom odvede reprezentaciju Irana na SP u Kataru. Stjepan Ostojić je u stožeru Ivana Jurića, trenera Torina, koji solidno gura u Serie A. Danilo Butorović je dio Bilićeva stožera na klupi kineskog Beijing Guoana, a Alen Horvat se trudi spasiti saudijski Al Batin od ispadanja iz lige. Nenad Gračan je nedavno preuzeo žensku A reprezentaciju Hrvatske, Edo Flego dobro gura na klupi Orijenta 1919, štoviše u situaciji je da može razmišljati i o jesenskom drugoligaškom naslovu prvaka. Do tog cilja već je stigao – Damir Milinović. Nekadašnji hrvatski reprezentivac, igrač Rijeke i trener niza klubova iz riječkog bazena (prošle sezone vodio je Orijent 1919) prošloga je ljeta preuzeo ambicioznog trećeligaša Zagorca iz Krapine i domaćom pobjedom nad Gajom iz Mača potvrdio prvu poziciju uoči zimske stanke. Drugoplasirano Dugo Selo ima sedam bodova manje. Mlinkini Zagorci su jedini poraz u 17 odigranih utakmica u Trećoj HNL središte doživjeli upravo od Dugog Sela.


– Osim tog jednog poraza imamo 13 pobjeda i tri remija. Zadovoljan sam, naravno – govori Milinović. – Moram priznati da sam imao dosta predrasuda kada sam odlazio u Krapinu, ali nakon ovih pet mjeseci sam stvarno zadovoljan sa svime. Klub je super organiziran, dobili smo novi veliki teren s umjetnom travom. Imamo primjerene uvjete za trening, ljudi koji vode klub su odlični, a isto tako i navijači. Stvarno je sve na visini. Živim u Zagrebu, ali putujem svakodnevno u Krapinu. Nisam očekivao ovako dobru polusezonu, prošli smo dosta samouvjereno kroz ligu koja je jako zahtjevna. Treća HNL – središte je sigurno najjača treća liga. Ima puno iskusnih igrača, bivši prvoligaških i drugoligaških igrača. U klubove se ulaže puno novaca, uvjeti za igrače su jako dobri i zbog toga svaki od tih klubova ima pet, šest dobrih igrača koji mogu igrati i na još višoj razini.


Derbi


Iz Druge HNL ispada pet klubova, dok će pet trećeligaša razigravati za jedno mjesto u višem rangu. U Krapini se nadaju da će Zagorec biti taj jedan sretnik.




– Predsjednik i Uprava žele u Drugu HNL. Prvenstveni cilj je ući u jedinstvenu Treću HNL koja će se osnovati iduće godine, no s obzirom na dobre rezultate, priželjkuje se iskorak prema Drugoj HNL. U klubu se već radi na ispunjenju još nekih uvjeta za licenciranje. Pred nama je još 17 utakmica, želja su kvalifikacije i Druga HNL.


Zagorje je kraj prepunih nogometnih talenata. Naslućuju li se u Krapini nasljednici Roberta Murića i Petra Bočkaja?


– Ima stvarno kvalitetnih igrača. Imam u klubu nekoliko dobrih igrača, a to je u prvom redu Matija Smrekar, koji je s 32 godine prvi strijelac lige. Tu je i Matej Hoić, koji ima predispozicije za više. Imamo i dva dobra stranca, mlada nigerijska reprezentativca. Složili smo dobru ekipu, prošli dobre pripreme i što je najvažnije, cijelu polusezonu nismo imali niti jednu ozljedu. Nakon pobjede u »El Zagoriju« u posljednjem kolu otišli smo na zasluženi odmor.


A Damir Milinović se vratio u rodni grad gdje ga nakon odrađenog »El Zagorija« (sudar Zagorca i Gaja iz Mača) čeka susjedski derbi Opatije i Orijenta 1919 na Kantridi.


– Za njih je susret s Gajom iz Mače najvažnija utakmica u sezoni. Možeš biti i deseti na ljestvici, ali glavno da je Gaj iza tebe ha, ha… Nadam se da će u subotu na Kantridi biti lijepo vrijeme i dobra utakmica. Opatija me neugodno iznenadila jer stvarno imaju kvalitetu. Orijent 1919 je s druge strane napravio dobar posao s dvije uzastopne gostujuće pobjede i preokretom protiv Croatije. Jedni su na vrhu, a drugi na dnu. Bit će zanimljivo. U derbiju pozicija na ljestvici ništa ne mora značiti. Opatijci sigurno vide svoju priliku da ostanu barem neporaženi, Orijent 1919 pak ima šansu s tom pobjedom, uz onu u zaostaloj utakmici s Dinamom II, osvojiti jesensku titulu. Bit će sigurno zanimljiva utakmica, pravi derbi na Kantridi.


Rijeka u prednosti


Rijeka se oporavila nakon poraza od Hajduka na Rujevici, a sada je očekuje kup-gostovanje u Maksimiru gdje će se ove srijede sastati dvije bivše Milinovićeve momčadi.


– Rijeka je standardno dobra. Protiv Hajduka su nesretno primili gol u produžetku. I sam trener Tomić je rekao da ih je to malo izbacilo iz ritma, ali brzo je uslijedio uspješan popravak u Koprivnici. Što se kup utakmice tiče, Rijeka ima svoje šanse. Dinamo se muči u posljednje vrijeme, to je pokazala i utakmica protiv Šibenika. Modri nisu moćni kao prije da igrom lome protivnika. Ne očekujem atraktivnu utakmicu, mislim da će obje momčadi razmišljati samo o prolazu i samim time neće igrati preotvoreno. Rijeka mora i može tražiti svoju šansu jer Dinamo nije nimalo uvjerljiv u posljednje vrijeme.


Bijeli ove sezone uglavnom igraju dosta ofenzivan, »prpošan« nogomet i pravo je pitanje mogu li uopće odigrati utakmicu koju će odlučiti pogodak ili dva.


– Istina je da je Rijeka pokazala da može igrati otvoreno i zabijati puno golova, pogotovo kada igra kod kuće, protiv uvjetno rečeno slabijih protivnika. Ne vjerujem da će tako igrati u Maksimiru, da će igrati s otvorenim gardom. Ovdje je u pitanju prolaz u jednoj utakmici i nemaš pravo na popravni ispit. Dakle, treba biti strpljiv. Dinamo s druge strane ima dosta drugih briga, posebno onih europskih. Mislim da na Rujevici dobro znaju gdje su griješili u posljednjim utakmicama, posebno protiv Hajduka, vjerujem da se to neće ponoviti.


Dakle, navijači neće i treći put ove sezone »uživati« u golijadi. Oba susreta Rijeke i Dinama ove sezone završila su 3:3.


– Mislim da neće… Naravno, navijači bi vjerojatno voljeli da bude puno golova, ali ovo je ipak kup utakmica. Rijeka je po meni u maloj prednosti jer nije toliko umorna i opterećena od brojnih utakmica na tri kolosijeka kao što je to slučaj s Dinamom – rekao je Milinović.


Karlo napreduje

Damirov sin Karlo također je prošle jeseni napustio Orijent 1919 i kao posuđeni igrač Crvenih se skrasio u trećeligašu Vrapču.


– Odigrao je svih 16 utakmica, u subotu još imaju jednu zaostalu. Dva, tri puta je bio igrač utakmice, zabio je jedan pogodak. Napredovao je, sazrijeva polako… Drago mi je čuti da se već drugi klubovi raspituju za njega. Možda već na zimu promijeni sredinu – rekao je Milinović, koji je dobio (2:1) obiteljski derbi Zagorca i Vrapča.