Matija Frigan

Riječki napadač u redovima Vatrenih uoči današnjeg gostovanja u Erevanu: “Armenija je tvrda momčad, shvaćamo ih ozbiljno”

Denis Frančišković

Matija Frigan/Foto M. LEVAK

Matija Frigan/Foto M. LEVAK

Uvijek treba ići na pobjedu, ali nikoga se ne smije podcjenjivati. Optimist sam, ne samo za ovu utakmicu, nego za cijeli ciklus kvalifikacija i naravno za EURO - kaže Frigan



RIJEKA Vatreni su na najbolji mogući način iskoristili boravak u Rijeci koji je bio poseban za Matiju Frigana. Nekadašnji napadač Rijeke, sada član belgijskog Westerloa, nakon pretpoziva prvi put je postao i aktivno dio jedne reprezentativne akcije A vrste koja je okupila 23 igrača pod palicom Zlatka Dalića. Frigan i njegov bivši suigrač, vratar Nediljko Labrović, zasad nemaju još niti jedan nastup za A reprezentaciju, no svakako bit će prigode i za to, Matija je s 20 godina najmlađi dio odabranog društva. Zasad mu je čast biti dio cijele te priče, u napadu on i Petar Musa imaju od koga učiti, tu su Ivan Perišić, Andrej Kramarić i sve bolji Bruno Petković.


»Nemoj misliti da smo te zaboravili. Samo strpljivo«, znakovito je Zorislav Srebrić dobacio Friganu na odlasku s Rujevice nakon zapaženog izdanja momčadi i visoke pobjede nad Latvijom (5:0), aludirajući da Matija nije dobio šansu.


– Počašćen sam što sam dio ove reprezentacije, to se ne može opisati. Sjajno je biti s ovakvim, prije svega ljudima, a potom i igračima – kaže Matija Frigan. – Gušt je trenirati s njima i mogu reći da mi se jednim dijelom san ispunio, čekam samo još debi. Moram samo zapeti, nastaviti dobro raditi i igrati kako bih opravdao ovo povjerenje. Odlično sam prihvaćen, stvarno sve je vrhunski. Ako mi nešto treba, uvijek je netko tu da mi pomogne.


Bez opterećenja




Hrvatska je protiv Latvije bila na visini zadatka, baš onakva kakva je trebala u jednoj ovakvoj utakmici u kojoj su svi unaprijed upisali bodove, a autsajder vrebao svoju šansu. Istina, stvorili su gosti tri »zicera«, ali nije to nikako moglo pokvariti ukupan dojam. Osjećaj je stvarno dobar.


– Protiv Latvije smo stvarno odlično odigrali. Bilo je samo bitno da ne podcijenimo protivnika. Dečki su odigrali vrhunski i nagradili sebe i navijače visokom pobjedom. I atmosfera je bila sjajna, puna Rujevica meni nije novost.


Očekivalo se da bi Matija u završnici mogao dobiti koju minutu na svom stadionu, no zasad će morati još malo sačekati.


– Nisam o tome razmišljao previše. Vjerojatno bi bilo lijepo dobiti koju minutu, ali ne zamaram se previše. Bitno mi je da sam tu, da sam dio ovo reprezentacije. Stvarno se ne opterećujem time, na meni je da budem što bolji, a šansa će doći.


Njegov Westerlo je loše ušao u prvenstvo, nakon šest utakmica ima samo bod, kao i posljednji Kortrijk.


– Zadovoljan sam generalno formom, krenulo me u Belgiji, zabio sam dva gola iako nam rezultati baš nisu dobri. Vodili smo primjerice 2:0 protiv Mechelena do 75. minute i onda do 84. dobili tri gola i izgubili. Meni je bitno da igram i da nema ozljeda. I, naravno, da zabijam. Istina, nismo niti imali sreće u nekim utakmicama, kao momčad nismo pravi i to moramo popraviti.


Westerlo i obitelj


Frigan se brzo prilagodio na zahtjeve Jupiler Pro lige koji nisu mali.


– Liga je slična kao HNL, samo je intenzitet duela i brzina igre na višoj razini. Odgovara mi to i brzo sam se prilagodio. To je mali grad blizu Antwerpena i navijači su također super. Roditelji? Nisu zasad bili niti na jednoj utakmici. Tata je bio na Rujevici protiv Latvije, mama je ostala s bratom Antonijem u Krapinskim Toplicama. Nadam se da će svi brzo doći do mene. Zasad je bila samo sestra i pomogla mi sve što je trebalo.


Armenija je ugodno iznenađenje skupine D, neočekivano se promovirala kao reprezentacija koja je istisnula Wales i prijeti Turskoj i Hrvatskoj.


– Sigurno nas čeka teška utakmica. Vidjeli smo u Turskoj koliko su Armenci tvrda momčad. Ništa, moramo ih shvatiti jako ozbiljno i onda nema straha. Uvijek treba ići na pobjedu, ali nikoga se ne smije podcijenjivati. Optimist sam, ne samo za ovu utakmicu, nego za cijeli ciklus kvalifikacija i naravno za EURO – zaključuje Frigan.