Ricardo Bagadur

Riječki branič imao je zapaženu ulogu u povratku svojega kluba u Prvu HNL: “Volio bih opet odjenuti bijeli dres”

Ivan Volarić

POVRATAK PRVOLIGAŠKOM NOGOMETU – Ricardo Bagadur u duelu s Džemalom Ibišijem, napadačem Dubrave/Foto PIXSELL

POVRATAK PRVOLIGAŠKOM NOGOMETU – Ricardo Bagadur u duelu s Džemalom Ibišijem, napadačem Dubrave/Foto PIXSELL

Nadam se da nakon ovakve sezone mogu o tome razmišljati, posebno iz razloga što će na Rujevici biti dosta odlazaka. Uvijek sam na raspolaganju Rijeci. To je moj klub, moj grad... – kaže nekadašnji igrač Fiorentine



RIJEKA Nakon prvoligaškog i vrlo zanimljivo drugoligaško prvenstvo dobilo je svoj epilog. Kolo prije kraja jasno je da ispadaju Međimurje, Junak i Hajduk II, a u Prvu HNL ide Hrvatski dragovoljac. Momčad iz Sigeta pobjedom kod Dubrave osigurala je prvu poziciju, koja nakon sedam godina vraća Dragovoljce u elitni razred hrvatskog nogometa.


Zapaženu rolu u redovima Sigećana ove sezone odigrao je i Ricardo Bagadur, 25-godišnji stoper ponikao u omladinskom pogonu Rijeke. Bio je dio generacije koja je osvojila naslov prvaka u juniorskoj konkurenciji. Riki je tada igrao zajedno s Dangubićem (Celje), Postonjskim (Varaždin), Vidasom, Kokorovićem (Orijent 1919), Klapanom (Opatija)…


– Nakon pobjede nad Dubravom bilo je baš veselo. Razumljivo, jer ostvarili smo ono što smo priželjkivali cijele sezone. Uostalom, proveli smo na prvom mjestu najveći dio prvenstva i to je bio naš cilj. Neki rezultati su nam išli na ruku, a pritom smo bili baš nabrijani da pobjedom riješimo i matematički pitanje naslova. Na kraju mislim da smo zasluženo uzeli ono što smo izborili na terenu – govori Bagadur, svjestan da put do titule nije bio nimalo jednostavan.


Kvalitetna liga




Sigećani su u većem dijelu sezone bili prvi, ali u jednom su trenutku morali prepustiti prvo mjesto konkurentima. Rudeš se u proljetnom dijelu sezone prometnuo u najopasnijeg izazivača.


– Izgubili smo neke bodove koje nismo smjeli. Recimo, protiv Sesveta smo prokockali vodstvo 3:1, nakon toga smo trebali dobiti Dinamo II doma, a tu utakmicu smo izgubili… Da smo dobili te dvije, tri utakmice, puno ranije bismo osigurali prvo mjesto. Međutim, ovako je slađe! Kolo prije kraja, da se ne tresemo u posljednjem kolu. Druga HNL je stvarno jako dobra liga, ima puno kvalitetnih igrača i vrlo je zahtjevna za igranje. Pratilo nas je i dosta peha, od ozljeda pa do korone. Izvukli smo sve to na najbolji mogući način. Sada konačno možemo odahnuti i proslaviti ovaj uspjeh. Atmosfera u klubu je stvarno na visini.


Vjerojatno se u Sigetu već razmišlja o pojačanjima za Prvu HNL, a predsjednik Marinko Perić najavio je u subotu, kada u Siget stiže Orijent 1919, dolazak investitora iz Dubaija…


– Sigurno će se dovesti pojačanja, ali mislim da će dio ovih igrača ostati i da će oni biti stupovi prvoligaške ekipe. Ne vjerujem da će se sve promijeniti jer u Dragovoljcu stvarno ima dobrih igrača. Sigurno da će uz pomoć nekoliko iskusnijih biti lakše zadržati prvoligaški status, a tko zna, možda napraviti i nešto više. U nogometu je sve moguće!
Bagadur po svemu sudeći razmišlja o nastavku svoje sigetske epizode.


– Iskreno, nisam još pričao o tome s ljudima iz kluba. Imam dosta ponuda. Izvana i iz Prve lige. Moramo porazgovarati s ljudima u klubu pa ću biti pametniji. Nikamo mi se ne žuri. Zadovoljan sam svojom sezonom u Sigetu, a posebno iz razloga što sam godinu i pol dana bio van terena zbog ozljeda križnih ligamenata. Priželjkivao sam odraditi jednu ovakvu sezonu pa i u Hrvatskoj s obzirom na probleme s koronom. Trebalo mi je sve ovo da se vratim u život i da dobijem kvotu utakmica koje nisam imao dok sam bio ozlijeđen.


Bitno je igrati


Bagadur u svojem životopisu ima i jedan nastup u Serie A, te 12 utakmica u Serie B. Svojevremeno je iz Rijeke otišao u Fiorentinu, bio je i u Bresciji, Beneventu… Bijeli su od njegova transfera zaradili pola milijuna eura na ime odštete, bio je to prvi veći »inkaso« od prodaje igrača u eri Volpi/Mišković.


– Sigurno da nakon sezone u Hrvatskom dragovoljcu ne očekujem nešto tako veliko. Međutim, bitno je da nastavim kontinutet igara i iduće sezone. To je ono što tražim, sredinu gdje ću igrati, a onda da se uz pomoć svojih dobrih igara i svojega menadžera vratim na ono što je možda trebalo ranije biti.


Povratak u Rijeku je neizbježna i vječna tema za svakog riječkog igrača.


– Postoje neki razgovori, ali znate kako je to u nogometu. Pojavila se već jednom mogućnost povratka u Rijeku, ali tada su u klubu imali neke druge planove i ideje. Nadam se da nakon ovakve sezone mogu o tome razmišljati, posebno iz razloga što će na Rujevici biti dosta igračkih odlazaka. Uvijek sam na raspolaganju Rijeci. To je moj klub, moj grad i naravno da bih iz sveg srca volio ponovo odjenuti bijeli dres ako to ikako bude moguće. To bi mi stvarno puno značilo. Međutim, to ne ovisi o meni, već o ljudima iz kluba – rekao je nekadašnji mladi hrvatski reprezentativac.