Najbolje metode na svijetu

Riječka Lokomotiva organizira kamp na pomoćnom igralištu na Kantridi po “Coerver Coaching” metodama

Marko Cvijanović

Treneri Lokomotive u društvu predsjednika Ivana Fumića/D. ŠKOMRLJ

Treneri Lokomotive u društvu predsjednika Ivana Fumića/D. ŠKOMRLJ

Polaznici će u kampu raditi na tehnici, odnosno na primjeni iste u igri kroz razne tehničko-taktičke vježbe po Coerver metodama - kaže Marin Juričić



RIJEKA Nogometni klub Lokomotiva organizirat će s partnerima iz Coerver Coaching Hrvatske od 13. do 17. srpnja nogometni kamp za dječake i djevojčice u dobi od sedme do petnaeste godine s ciljem poboljšanja individualne tehnike u funkciji igre. Za neupućune, Coerver Coaching je globalni nogometni edukacijski program, nastao inspiriran filozofijom Wiela Coervera, kojeg su 1984. pokrenuli Alf Galustian i legenda Chelseaja, Charlie Cooke, a koji za svrhu ima učiniti nogomet zabavnim za treniranje i igranje, a dječake i djevojčice učiti sportskom ponašanju i poštivanju drugih, vrednovati pobjedu, ali ne više od ponašanja i izvedbe, odnosno pružiti sigurnu sredinu svima pogodnu za učenje.


Pristup


– Polaznici će u kampu raditi na tehnici, odnosno na primjeni iste u igri kroz razne tehničko-taktičke vježbe po Coerver metodama. Radi unapređenja psihološkog aspekta bit će organizirane i radionice sa sportskim psiholozima. Program boravka u kampu predviđa izlete, animacije i zabavne igre, koje će upotpuniti aktivnosti u slobodnom vremenu. Kamp će se na pomoćnom terenu stadiona na Kantridi održavati od ponedjeljka do petka, kada je predviđena završna ceremonija podjele diploma na glavnom stadionu pod stijenama – kaže Marin Juričić, koordinator za mlađe uzraste Nogometnog kluba Lokomotiva iz Rijeke, koji već izvjesno vrijeme surađuje s vodećim hrvatskim Coerver Coaching trenerima.


Marin Juričić, koordinator za mlađe uzraste u NK Lokomotiv/D. ŠKOMRLJ

Marin Juričić, koordinator za mlađe uzraste u NK Lokomotivi/D. ŠKOMRLJ


– Lokomotiva prvi put organizira Coerver Coaching kamp, ali već smo u prošlosti održavali otvorene treninge i predavanja s ciljem približavanja mladim nogometašima Coerver Coaching metode rada. Prije pandemije koronavirusa naš je klub u nekoliko navrata organizirao Coerver Coaching treninge u koje je bilo uključeno četrdesetak mladih nogometaša iz našeg, ali i ostalih klubova.




Kad je riječ o Coerver Coaching treninzima, logično se nameće pitanje o različitostima takvog načina vježbanja u odnosu na uobičajene treninge u omladinskim školama.


Coerver Coaching se bazira na posebnom pristupu usavršavanju individualne tehničke izvedbe da bi se ista kasnije mogla što bolje implementirati u igru pojedine momčadi – kaže koordinator za mlade u NK Lokomotivi


– Coerver Coaching se bazira na posebnom pristupu usavršavanju individualne tehničke izvedbe da bi se ista kasnije mogla što bolje implementirati u igru pojedine momčadi. Vježbe su najčešće bazirane na kontroli lopte u različitim uvjetima s ciljem da to kasnije bude primjenjivo u igri. Vježbe su, naravno, stupnjevane po težini izvedbe, a sadrže osnovne tehničke elemente poput vođenja lopte, driblinga, dodavanja, pucanja… I to u različitim situacijama i s različitim zadacima, individualno i u suradnji sa suigračima.


Edukacija


Lokomotiva je jedan od mnogih hrvatskih nogometnih klubova koji surađuju s Coerver Coaching Hrvatskom koja pokriva velik dio područja.


– Coerver Coaching je zastupljen u Zagrebu, Benkovcu, Splitu, varaždinu, Koprivnici… Drago mi je da će, zahvaljujući Lokomotivi, ovaj edukacijski program upisati i mnogi mladi riječki nogometaši, koji će na taj način moći napredovati u karijeri.


Cijena kampa na Kantridi iznosi 1.200 kuna za petodnevni cjelodnevni program.


Posebnost ovakve vrste nogometnog programa uvelike je pomogao malim nogometašima u doba karantene…


– Osmišljen je bio takozvani »challenge« na način da su oni koji su aplicirali imali zadan jedan tehnički element, izvedbu kojega su morali snimiti i poslati putem vibera. Oni koji su se natjecali bili su podijeljeni u tri dobne kategorije, U9, U11 i U13, video uratci snimali su se na terasama obiteljskih kuća, u dvorištima… Uglavnom, možemo se pohvaliti da je naš »lokos« Boris Tomić došao do finala u kategoriji U13.


Cijena kampa na Kantridi iznosi 1.200 kuna za petodnevni cjelodnevni program.


– U cijenu su uključeni treninzi po najboljoj metodi rada na svijetu kad je u pitanju razvoj nogometnih vještina, za sve polaznike organizirani su kondicijski i mentalni treninzi, ali i stručna predavanja, izleti, ručak i užinu, odnosno Adidas opremu za treniranje. Znam o čemu govorim, iako, generalno gledajući, ljudi su kod nas još uvijek skeptični prema nečem novom pa često to spočitavaju i omalovažavaju, ali Coerver Coaching je stvarno nešto posebno. Poslije pet ili šest odrađenih treninga kod djece se već vidi napredak. Ovaj kamp bit će najbolja promidžba za daljnju suradnju, jer od rujna planiramo provoditi Coerver Coaching treninge u okviru našeg kluba četiri ili pet puta mjesečno.


Lokomotiva i mladi

Marin Juričić posebno je ponosan na omladinsku školu Lokomotive koja već godinama radi na jako visokoj razini.


– U klubu imamo registrirano oko 280 djece s kojom rade 23 trenera, među kojima i oni sa zvanjem trenera kineziologije i kondicijske pripreme, a angažirali smo i jednu sportsku psihologinju. Nastojimo da svaki trener na terenu radi sa što je moguće manjom skupinom igrača kako bi im se maksimalno posvetili. Po tome se izdvajamo u regiji. Uostalom, naša je tendencija da neke naše najtalentiranije generacije u predstojećem razdoblju pokušaju izboriti plasman u HNL. Imamo određenih problema s usklađivanjem termina, to nas najviše koči, ali uz pomoć Grada i Županije mislim da ćemo uspjeti u našem naumu – ističe Juričić.