Ivor Pandur

Riječanin na vratima Fortune brani u vrhunskoj formi i poručuje: “Alen Halilović je našem klubu došao kao Leo Messi Miamiju”

Denis Frančišković

Ivor Pandur

Ivor Pandur

Svaku utakmicu donosi razliku i protivnici se muče s njim. Daj Bože samo da bude zdrav, mislim da će biti još bolji. Bilo je puno upitnika kad je dolazio, ali ovdje se potvrđuje kao veliki profesionalac - tvrdi Pandur



 RIJEKA  Ivor Pandur proživljava najbolje dane svoje karijere koja je tek zaživjela u pravom smislu. Mladi 23-godišnji Riječanin na vratima nizozemske Fortune Sittard jedan je od najzaslužnijih što je njegov klub trenutačno osmoplasirani sastav Eredivisiea s devet bodova iz šest utakmica s gol-razlikom 7:7. Iako je njegova momčad u posljednjem kolu poražena 3:0 na gostovanju kod G.A. Eaglesa, Pandur je opet bio među zapaženijima. Pravi posao Ivor i suigrači su napravili u prehodnim kolima, u prvom su remizirali s Feyenoordom (0:0) pri čemu je riječki vratar bio prvo ime utakmice, potom su pobijedili Almere City (2:1) te spojili dva remija, s Excelsiorom (2:2) i Ajaxom (0:0). Uoči prvog poraza savladan je Volendam (3:1).


Pandur je u sezoni 2020./21. prešao u Hellas Veronu za 1,9 milijuna eura s Rujevice, a nakon posudbe, Fortuna je otkupila njegov ugovor na obostrano zadovoljstvo. Novom klubu potpisao je vjernost do lipnja 2027. godine…


Ivor je trenutačno peti vratar lige po spriječenim golovima i treći po utakmicama bez primljenog gola.




– Hvala Bogu, dobro branim i zdrav sam. Doveli smo uoči sezone nekoliko dobrih igrača, imamo glavu i rep te ideju u igri – kaže Ivor. – Imali smo i malo sreće u ogledima s Feyenoordom i Ajaxom jer smo igrali s njima u trenutku kad nisu bili najjači. Izgubili smo zadnju utakmicu, ali sve u svemu naša momčad je zasad pozitivna ligaška priča.


Fortuna je odradila kvalitetno prijelazni rok, a u nastavku prvenstva čeka je serija zahtjevnih utakmica s Alkmaarom, Twenteom, PSV-om…


– Pogodili smo s pojačanjima, jer izgubili smo dosta kvalitetnih igrača. Trener ima dobre ideje, želi da igramo i da se nadmećemo sa svima, nebitno s kim igramo. Istina, sada imamo opet težak raspored, ali to su privlačne utakmice. Od nas se ne očekuju nešto previše, a opet smo u prilici napraviti nešto veliko. Sigurno ćemo se »bacati na glavu« u svakoj toj utakmici. Vjerujem u našu kvalitetu.


Pašalić razvaljuje


Ivor gušta u najboljoj nizozemskoj ligi. Igra se otvoreno na većini utakmica, atraktivno za gledatelje koji popunjavaju stadione.


– Sviđa mi se liga, ali općenito i država. Nizozemska je sređena, sve funkcionira na visokoj razini. I na stadionima koji nisu veliki atmosfera je odlična. Sretan sam što sam ostao tu i potpisao ugovor. Uspon forme? Ne volim razmišljati što je bilo ili nije, volim se fokusirati na svaku sljedeću utakmicu. Želim na svakom treningu i utakmici pokazati najbolje od sebe, a znam da mogu još puno bolje. Protiv Ajaxa i Feyenoorda bio je »clean sheet« i to je bilo super. Na meni je samo da radim najbolje što mogu. Vratarska pozicija ovisi o puno faktora, ali meni je bitno da sam uvijek na razini koju želim.


Ivorov suigrač postao je nitko drugi do Alen Halilović, velika zvijezda prošlog prijelaznog roka na Rujevici, koji se nije uspio nametnuti treneru Sergeju Jakiroviću. Rijeka mu nije bila sretna luka. A sada Alen igra kao preporođen…


– Alen je strašan, ekstra kvaliteta. Koliko nam znači njegova igra već se vidi po brojkama i svemu ostalom. Svaku utakmicu donosi razliku i protivnici se muče s njim. Daj Bože samo da bude zdrav, mislim da će biti još bolji. Bilo je puno upitnika kad je dolazio, ali ovdje se potvrđuje kao veliki profesionalac. Radi na sebi i spreman je uvijek pomoći drugima. Realnost je sada da je tu gdje je zbog svih okolnosti, no došao nam je doslovno kao Messi u Miami.


Rijeka se očekivano prati u gotovo svakoj utakmici. Ivor je posebno zadovoljan mentalitetom ove momčadi.


– Rijeku naravno pratim, promjene trenera, europske i domaće utakmice. Momčad ima prepoznatljiv gard, veliku borbenost i želju za dokazivanjem. Jako mi je drago zbog svega. Vidim da Pašalić »razvaljuje«, a njega znam iz mlade reprezentacije. Momčad se dokazuje na travnjaku i meni sve izgleda jako dobro. Mislim da će ova momčad napraviti dobar rezultat, a i o Željku Sopiću sam čuo dobre stvari. Kontakti? Čujem se s Ivanom Smolčićem, Pašalićem tu i tamo, a bio sam na liniji i s Bušnjom dok je bio na Rujevici.


Zasad je vidljivo da će Velika četvorka uz Goricu voditi glavnu riječ. I pokušati skinuti Dinamo s trona…


– Bit će zanimljivo. Hajduk je krenuo jako, ali poznat je tamošnji pritisak. Dinamo je opet uhvatio odličan ritam i svakoj momčadi će biti teško s njima. Teško je reći kako će ta utrka na kraju završiti, ali Velika četvorka je tu…


Sosa i Šutalo


Nizozemska je postala hrvatskim pratiteljima nogometa zanimljiva i zbog dolaska Borne Sose i Josipa Šutala u Ajax.


– Sa mnom je bio i Stipe Radić koji je otišao u Zrinjski. Odličan igrač. Dolaze znana imena jer liga ima kvalitetu, atraktivna je i gušt je igrati ovdje. Našim dečkima sada nije najbolja situacija u Ajaxu, ali ipak vjerujem da će sve doći na svoje, igraju u velikom klubu. A to je privilegij i čast.


Matija Frigan igra u obližnjoj Belgiji.


– Više se u zadnje vrijeme čujem s njegovim bratom Antonijem koji je imao velikih zdravstvenih problema, a sada je nasreću dobro. Obojica su super, vidio sam da je Matija zabio nekoliko golova i njegova karijera je u usponu. Samo neka tako nastavi, on zna sve što treba činiti.


Alen Halilović/Foto PIXSELL


Ivor je u kratko vrijeme spoznao sve tajne surovog profesionalizma, sada uživa u plodovima rada.


– Nije bilo lako biti na klupi i ne igrati. A ja se sretno osjećam jedino kada branim. I kada se na mene može računati. Dvije godine bile su mi jako teške, ali to sam vidio kao razdoblje učenja i to me dovelo tu gdje jesam. Spoznao sam visoku razinu profesionalnog nogometa, to je velika škola i ne bih ništa mijenjao.


U Nizozemskoj nogomet je prioritet, vremena ostane tek za uobičajene izlaske na kave i ručkove sa suigračima.


– Treniramo stvarno puno, po dva puta dnevno nekoliko dana prije utakmice. Odemo na kavu, družimo se i van terena i zato mislim da smo dobri u zadnje vrijeme. Sad mi je bila i djevojka ovdje mjesec dana. Rijeka? Možda dođem u idućoj reprezentativnoj stanci ako dobijemo nekoliko slobodnih dana. Volim obići prijatelje i doći u svoj grad. Ovdje se osjećam baš super, ali doma je doma – zaključuje Pandur.


Reprezentacija? Sve u svoje vrijeme

Ivor je završio i svoju epizodu u mladoj reprezentaciji s obzirom na godine. Svjestan je da ga samo dobre obrane mogu dovesti na popis Zlatka Dalića i među redove najboljih Vatrenih.


– O A reprezentaciji u svoje vrijeme, tu nema nikakve žurbe. Samo da budem dobar i na svom maksimumu, a sve ostalo će doći. Nadam se da ću se u bliskoj budućnosti naći na popisu – kaže Ivor.