Antonio Mance

Riječanin kojega slave u gradu na Dravi: “Ništa još nije gotovo, uostalom Rijeku su otpisali, a onda je pokorila Poljud”

Davor Petrović

Antonio Mance i Nenad Bjelica/Foto PIXSELL

Antonio Mance i Nenad Bjelica/Foto PIXSELL

Prvenstvo je otvoreno i bit će neizvjesno do zadnjeg kola - tvrdi Bjeličin adut



ZAGREB Rasplet nedjeljnog derbija na stadionu Gradski vrh gurnuo je Osijek na vrh HT Prve lige, a Antonija Mancea u centar pažnje. Zapravo, taj 26-godišnji centarfor iz Rijeke tamo se već našao tjedan dana ranije, kada je na gostovanju u Puli ušao u igru tijekom prve minute sudačke nadoknade, a u petoj je postigao gol za pobjedu.


No, to je, uz dužno poštovanje prema Istri 1961, ipak bio ogled s klubom iz donjeg dijela ljestvice. Prošle je nedjelje Mance na teren kročio u 73. minuti, a četiri minute kasnije zabio je gol koji je lansirao Osijek na prvo mjesto.


– Mogu reći da je osjećaj jednako dobar i nakon prospavane noći. U svlačionici imamo finu, pobjedničku atmosferu, ali svima nam je jasno da je do kraja prvenstva ostalo još puno kola. Sada ne trebamo previše slaviti tu pobjedu nad Dinamom, već se moramo okrenuti prema izazovima koji nas očekuju – rezonira neočekivani junak Osijeka.




Naime, Mance je na početku sezone otišao na posudbu u redove njemačkog drugoligaša zvanog Erzgebirge Aue, no tamo se nije naigrao jer je trener koji je inzistirao na njegovom dolasku smijenjen u ranoj fazi sezone. Povrh toga, prije mjesec dana raskinut mu je ugovor o posudbi.


Videopoziv


Budući da je već promijenio dozvoljeni broj klubova u jednoj sezoni, to je značilo da proljeće može provesti isključivo u Osijeku. Zbog toga je suvišno isticati da mu krajem siječnja perspektiva nije bila pretjerano blistava. Međutim, jedan videopoziv Nenada Bjelice sve je promijenio.


– Šef me doslovno vratio iz mrtvih. Nakon raskida ugovora s Aueom bio sam u iznimno lošoj poziciji i već sam se pomirio s time da do ljeta neću igrati. Bilo mi je teško zbog toga, a onda me Bjelica nazvao iz vedra neba i ukazao mi povjerenje. Na tome sam mu jako zahvalan – objašnjava Mance, koji je, računajući i sudačke nadoknade, ovog proljeća na terenu proveo oko pola sata, postigavši dva pobjedonosna gola.
Detalj s kraja derbija najbolje će opisati taj odnos između trenera i igrača. Naime, dok je Bjelica primao čestitke za pobjedu nad Dinamom, Mance je dojurio i skočio mu na leđa od sreće.


– Ne znam što bih rekao o tome. Jednostavno sam osjetio potrebu da ga zagrlim u tom trenutku, nakon velike pobjede, i to je to – kaže Mance.


Izjednačena liga


Sada je Osijek na čelu HT Prve lige, a svi u klubu se nadaju da će tamo biti i na kraju sezone.


– U dobroj smo poziciji, ali još ništa nije gotovo. Na gostovanju kod Istre 1961 smo vidjeli koliko je naša liga izjednačena. U Puli smo vodili 2:0, a zatim je malo nedostajalo da doživimo poraz jer oni su imali dvije izgledne prilike pri rezultatu 2:2. Na kraju smo ih pobijedili na isteku nadoknade. Prema tome, svaka prvenstvena utakmica je vrlo teška i zahtijeva maksimum od svih igrača u momčadi – tumači Mance, koji je prije pet godina s Domžalama osvojio Kup Slovenije, što mu je, za sada, prvi i jedini seniorski trofej u karijeri.


Ova sezona Osijek, a samim time i njega, drži u igri za dva naslova.


– Još je rano za razgovore o trofejima. Plasirali smo se u polufinale Hrvatskog kupa i dobro stojimo u prvenstvu, ali moramo biti skromni i ići utakmicu po utakmicu. Ne smijemo ni zaboraviti da Dinamo i Hajduk imaju utakmicu manje. Osim toga, prije tjedan dana su ljudi otpisali Rijeku, a oni su u ovom kolu pokorili Poljud. Prvenstvo je otvoreno i bit će neizvjesno do zadnjeg kola. Ostalo je još dosta derbija, ali mislim da će se većina toga odlučiti na tim takozvanim malim utakmicama, s klubovima ispod četvrtog mjesta – zaključuje Mance.