Trese se pulska klupa

Renduliću bi utakmica na Rujevici mogla biti posljednja na klupi Istre

Roberto Car

Kruno Rendulić, trener Istre 1961/Foto Arhiva Glas Istre

Kruno Rendulić, trener Istre 1961/Foto Arhiva Glas Istre

Na Renduliću je da sad u petak protiv Rijeke pokaže da, osim što je doktorirao obranu, može ponuditi i pristojnu napadačku igru. Uspije li u tome, ostat će za kormilom zeleno-žutog broda, ukoliko napadački segment igre niti na Rujevici ne bude na zadovoljavajućoj razini, velika je vjerojatnost da će vrlo brzo Istra 1961 dobiti i četvrtog trenera sezone. Rijeka će za Rendulića biti maturalni ispit.



PULA Drugi domaći proljetni susret i drugi bod. Nakon momčadi iz Koprivnice, s »Drosine« je bod odnijela i Lokomotiva, pa Istra 1961 sad za suparnicima u borbi za izbjegavanje devetog mjesta, Slaven Belupom i Interom, zaostaje četiri boda. No, ovoga trenutka čak i nisu bodovi u prvom planu. U prvom je planu igra »zeleno-žutih«, a za nju je pokazan palac dolje. U sportu je dobro poznato što to znači za trenera. Krunoslav Rendulić će u petak biti na velikom ispitu, na gostovanju na Rujevici od njega i pulskih igrača tražit će se da protiv kvalitetne Rijeke pokažu da mogu zajedno ispuniti osnovni cilj, izboriti minimalno osmo mjesto čime bi se izbjegao stres novih kvalifikacija za ostanak u društvu najboljih. To će najbolje dokazati ukoliko drastično poboljšaju napadačku igru. Onu koja je u protekla četiri kola bila ispod svake kritike.


Ogled s Lokomotivom potvrdio je dvije stvari koje su karakterizirale i sve prethodne nastupe »zeleno-žutih« u mandatu Rendulića. Dobro posložena obrana – i vrlo slabo uigran napad. Dok je protekle polusezone pulski napad živio na krilima sjajnog Ramona Miereza, koji je velik dio glavobolje suparnicima zadavao iz akcija koje je sam i započinjao, njegovom ozljedom sve je palo na leđa kvalitetnog, ali neiskusnog Perić-Komšića i problemi su postali očiti. Napad na postavljenu obranu je nepostojeći jer uigranih linija kretanja igrača zapravo nismo vidjeli, a sad više ne funkcionira niti tranzicija, koja je bila odlika pulske igre tijekom jeseni.


Jednostavno, lopta se presporo kreće i suparnička obrana se bez problema pozicionira. I potom protiv postavljene obrane uzalud igrač Istre 1961 nastoji proći direktnog suparnika jer odmah stiže sljedeći koji mu odnosi loptu. Vezni igrači Ndi, Obeng i Gomes imali su protiv »lokosa« previše dodira u situacijama u kojima su mogli, i morali, loptu puno brže proslijediti suigraču. Napadi po bočnim pozicijama, koji su bili moćno oružje tijekom jeseni, sad su nestali. Iako se Sane i Grujević itekako dobro znaju, po desnoj je strani izostao očekivani napadački doprinos, jednako kao i po lijevoj gdje su Pavić i Obeng, ili Savio, ipak manje boravili zajedno na travnjaku. Pavić je tek u samoj završnici imao dva odlična prodora nakon kojih je lopta konačno stigla do gostujućeg kaznenog prostora i nejasno je zašto se to nije i ranije odigravalo.




Posebna su, pak, priča izgubljene lopte. Naprosto je nevjerojatno na kakve su sve načine pulski igrači gubili loptu u nedjelju protiv Lokomotive. Tu posebno upada u oči činjenica da su »zeleno-žuti« na travnjaku djelovali kao da se nikad ranije nisu vidjeli, a kamo li odradili neke zajedničke treninge. Činjenica jest da je dio igrača prekasno stigao u Pulu i da se nije stigao dovoljno uigrati sa suigračima, ali Ndi, Obeng, Gomes i Galilea, koji su trebali biti motor pulskog napada, odradili su cijele pripreme i imali dovoljno vremena da spoznaju kad suigraču treba gurnuti loptu u prazan prostor, a kad mu je dati u noge.


Opet, neke su činjenice itekako kumovale ovakvim izdanjima pulske momčadi i na njih Krunoslav Rendulić doista nije mogao utjecati. Prvenstveno na ozljede koje su poharale napadače. Mierez, Fuentes i Laukzemis su igrači s kojima bi pulski napad zasigurno izgledao puno moćnije. Nažalost, ozljeđeni su. Krilni napadači Savio, N’Kololo i Maicon su se prekasno priključili pulskom prvoligašu, a Brazilac Bruno Savio, koji je prvi stigao, se potom razbolio i izgubio tjedan dana.



 Za ogled s Rijekom trener Istre 1961 imat će na raspolaganju sve igrače koji su konkurirali i za ogled s Lokomotivom, ali i dodatnog napadača. Budući da u Rijeci jednostavno mora pojačati napad, Rendulić će najvjerojatnije posegnuti za Karolisom Laukzemisom. Litavski napadač već dulje trenira sa suigračima nakon operacije koljena, prošlog je tjedna zaigrao s juniorima i dojam je da bi na Rujevici mogao debitirati u pulskom dresu. Jednostavno, trener Puljana nema izbora, mora Perić-Komšiću priključiti još jednog napadača, a kako Fuentes još nije počeo trenirati sa suigračima, najvjerojatnije će Laukzemis biti na klupi. Ukoliko uđe, nesretni će napadač upisati prvi nastup u pulskom dresu, iako je u Pulu stigao još ljetos.



S druge strane, valja svakako pohvaliti defanzivnu igru pulskog sastava. Segment igre koji je bio veliki problem kod prethodne dvojice trenera, Marqueza i Torresa, sad je podignut na visoku razinu. Zakon po kojem obrana počinje od napadača u pulskom se sastavu savršeno provodi. Perić-Komšić i Ndi, u suradnji s krilima, odrađuju velik dio posla u sprječavanju začetka suparničkog napada i tu se Renduliću mora odati priznanje za dobro obavljen posao. Posljednja linija pred pouzdanim Čondrićem je sad kudikamo sigurnija, a dolaskom iskusnog Rimanea, koji je sjajno uštopao Radonjića, još kvalitetnija. Zaustavljen europski Dinamo, kvalitetni Osijek, kao i moćna Lokomotiva s Radonjićem, Kastratijem i Uzunijem, pokazuju da je pulska obrana itekako položila ispit.


Nažalost, samo obranom, Istra 1961 ne može ostvariti cilj. Budući da sve klubove, izuzev Rudeša, gleda iz žablje perspektive, pulski je prvoligaš prinuđen igrati na pobjede, u svakom susretu tražiti tri boda. Remijima će Istra 1961 juriti ravno prema novim kvalifikacijama. Kako bi se došlo do punog plijena mora se znatno podići igra u napadu. Puljani bi zapravo morali ponoviti prošlosezonsko proljetno izdanje Rudeša da bi došli do minimalno osmog mjesta. Što znači nizati pobjede. A do pobjeda se ne može doći bez kudikamo kvalitetnije igre u napadu.


Na Renduliću je da sad u petak protiv Rijeke pokaže da, osim što je doktorirao obranu, može ponuditi i pristojnu napadačku igru. Uspije li u tome, ostat će za kormilom zeleno-žutog broda, ukoliko napadački segment igre niti na Rujevici ne bude na zadovoljavajućoj razini, velika je vjerojatnost da će vrlo brzo Istra 1961 dobiti i četvrtog trenera sezone. Rijeka će za Rendulića biti maturalni ispit.