EP U-21

Renato Pilipović, pomoćnik izbornika U-21 vrste: “Čeka nas težak posao, ali moramo dati maksimum”

Denis Frančišković

Renato Pilipović i Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Renato Pilipović i Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Svjesni smo da kad smo već došli ovdje, moramo pružiti maksimum i da nema laganih protivnika. Samim plasmanom napravili smo veliku stvar i sada je na nama da probamo proći skupinu - kaže Pilipović



RIJEKA Usporedo sa seniorskom reprezentacijom, »vatreno korona-krštenje« počinje i za mladu hrvatsku U-21 vrstu. Na rasporedu je prvi dio Europskoga prvenstva u Sloveniji, točnije Kopru, a momčad izbornika Igora Bišćana u završnici čeka teška skupina s Engleskom, Švicarskom i Portugalom kao prvim protivnikom.


– Okupili smo se i u ponedjeljak navečer odradili prvi trening, imamo nekoliko izostanaka zbog ozljeda, ali atmosfera je dobra – kaže Renato Pilipović, pomoćnik izbornika. – Pozvani su neki drugi igrači i spremamo se za četvrtak i Portugal. U isto vrijeme dajemo igračima sve potrebne informacije o protivniku te se, naravno, nadamo pozitivnom rezultatu.


Skupina je sama po sebi jako teška, ali uvijek je izazov dokazivati se u visokom društvu.




– Svjesni smo da kad smo već došli ovdje, moramo pružiti maksimum i da nema laganih protivnika. Samim plasmanom napravili smo veliku stvar i sada je na nama da probamo proći skupinu. Želja nam je biti među dvije najbolje vrste i izboriti samu završnicu, što bi bio velik uspjeh – najavljuje Pilipović.


Pod opterećenjem


Po običaju, eurosmotra je dobro mjerilo da se vidi gdje su trenutnoi mladi »kockasti« u odnosu na konkurenciju. Ujedno, sve je velik izlog za mlade igrače, najbolje što nudi Europa.


– Velika je stvar što su dečki tu, a i nama kao struci ovo je prilika da vidimo gdje smo u odnosu na najbolje. Naši igrači sigurno će se susretati s tim igračima kroz karijere, ali ovo im je ujedno prilika da se pokažu u što boljem svjetlu.


Novost je i novi format natjecanja, dvije najbolje reprezentacije izborit će prolaz dalje za konačnu završnicu u svibnju.


– Igrači će biti pod opterećenjem, igra se svaka tri dana i nema prostora za neku veću pripremu. Imat ćemo tri treninga prije prve utakmice, s tim da je prvi bio regeneracijski. No, to je tako, mi se u ovim okolnostima moramo najbolje pripremiti i prenijeti na igače zaključke naših analiza o protivniku.


Prvi protivnik »kockastih« sutra je Portugal. Reprezentacija koja igra kombinatorno i dobro se snalazi u natjecateljskom, turnirskom nogometu.


– Portugal spada u sam vrh europskog nogometa, protivnik je koji teži igri i gaji svoj stil nogometa. To su sve vrhunski igrači iz vrhunskih klubova i čeka nas težak posao. Mi moramo biti u našem najboljem izdanju i onda imamo svoje šanse za pozitivan rezultat. Vjerujemo da im možemo parirati – smatra Pilipović.


Ozljede


Poseban problem posljednjih su dana predstavljale ozljede. Posljednji je otpao Sosa kojeg će zamijeniti Babec iz Gorice. Čolina je zamjena za Gvardiola, Vuk za Sučića… Donekle je uočljiv problem desnog braniča i zbog ozljede Šutala.


– To su igrači koji su nam vrlo bitni, ali nadamo se da će i zamjene biti na pravoj razini. Nema tu nekog povratka nazad, to je jednostavno posljedica ritma utakmica. Skupit ćemo se, dati maksimum pa ćemo vidjeti gdje smo – komentira Bišćanov pomoćnik.


Dobra je suradnja i s A reprezentacijom Zlatka Dalića koji je mladima ustupio Bradarića.


– To je vrhunska suradnja, Dalić nam je ustupio gotovo sve mlade igrače, osim Brekala. No, to je dogovor dvaju izbornika, sve u službi što boljeg rezultata.


Posebnost Eura su blizina Hrvatskoj i zadovoljavajući uvjeti…


– Uvjeti su fenomenalni, sve je organizirano na vrhunskoj razini. Vrhunski smještaj, vrhunski teren… S te strane nemamo nikakvih primjedbi.


Što po Pilipoviću može biti forte Hrvatske, osim kvalitete, da se lijepo predstavi na eurosmotri?


– Imamo dobru atmosferu još iz kvalifikacija kada smo nadoknađivali neke bodove iz starta, nismo izgubili utakmicu do kraja i plasirali se na EP. To je baš pozitivna, obiteljska atmosfera, a potenciraju je sami igrači. Dečki su jako složni i žive za svaki trening i utakmicu. Vidi se na igračima da su spremni i da žele maksimum. Uz kvalitetu, neke tehničko-taktičke stvari i ozračje koje vlada među igračima su generator svega i vjerujemo u njih – zaključuje Pilipović.