Liverpool vs. Barcelona

Redsi se nadaju čudu na Anfieldu iako će igrati bez Firmina i Salaha

Ivana Vaupotić

"Mi smo Liverpool" stoji na izlazu iz svlačionca na travnjak Anfileda/Foto REUTERS

"Mi smo Liverpool" stoji na izlazu iz svlačionca na travnjak Anfileda/Foto REUTERS

 Nažalost, Firmino neće biti spreman. Možda tek za zadnje kolo. Niti Salah ne može igrati. Osjeća se dobro, očajan je i želi zaigrati, ali bolje je da se oporavi – rekao je Jürgen Klopp, trener Liverpoola.



ZAGREB Ishod večerašnjeg dvoboja Liverpoola i Barcelone na Anfieldu otkrit će prvog sudionika finala Lige prvaka, zakazanog za 1. lipnja na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu. Katalonci su prije šest dana ostvarili visoku pobjedu na svom terenu (3:0), zbog čega imaju status velikog favorita, ali jasno im je da se ne smiju opustiti. S druge strane, klub koji je zadnji naslov prvaka Engleske slavio davne 1990. ima velikih problema s ozljedama ključnih igrača.


Nije tajna da udarnu snagu Liverpoola predstavlja napadački trozubac koji čine Mohamed Salah, Sadio Mane i Roberto Firmino. Isto tako, prilično je izgledno da će čak dvojica od njih trojice propustiti večerašnju utakmicu. Firmina sigurno neće biti zbog ozljede prepona, kao ni Salaha, kojem su se u Liverpoolu nadali do zadnjeg trena. Njega je prošle subote skupo koštao sudar s golmanom Martinom Dubravkom u kaznenom prostoru Newcastlea (3:2).


– Nažalost, Firmino neće biti spreman. Možda tek za zadnje kolo. Niti Salah ne može igrati. Osjeća se dobro, očajan je i želi zaigrati, ali bolje je da se oporavi – rekao je Jürgen Klopp, trener Liverpoola.


Potres mozga




U prvi trenutak činilo se da je u pitanju teža ozljeda glave, no nakon te utakmice ukazao se optimizam. Sada, pak, Egipćani tvrde da je njihov nogometni idol doživio potres mozga, zbog čega njegov večerašnji nastup ne dolazi u obzir. Većina ljubitelja nogometa smatra da je Barcelona zbog toga već prošla.


– Svi nam daju male izglede za finale, a to me jako ljuti i motivira. Želimo pokazati ljudima da smo u stanju napraviti nešto posebno na Anfieldu – rekao je Dejan Lovren za PA Sport.


Iz njegovih riječi jasno se vidi da Liverpool vjeruje u preokret što jamči povratak u Španjolsku, bez obzira na sve nedaće s ozljedama.


– Ovo je veliki klub u kojem igraju veliki igrači, a utakmica s Barcelonom je prilika da se svi pokažemo u najboljem izdanju. Zbog toga smo Liverpool. Kada nas svi otpišu, mi pokažemo da imamo muda za velike stvari. Prednost Barcelone je ogromna, ali nogomet je nepredvidljiv. Čuda su moguća. Posebno kada se igra Liga prvaka na Anfieldu.


Po svemu sudeći, i suparnik je svjestan stanja duha u Liverpoolu. Na subotnjem gostovanju kod Celte, Ernesto Valverde na teren je poslao potpuno novu udarnu jedanaestorku, u odnosu na prvu utakmicu polufinala Lige prvaka. Trener Barcelone osigurao je novi naslov prvaka Španjolske prije deset dana i zato si je sada mogao priuštiti odmaranje Lea Massija i ostalih zvijezda svoje momčadi.


Strah od suca


Doduše, vjerojatno nije očekivao poraz u sučeljavanju sa suparnikom koji se bori za ostanak u elitnom razredu španjolskog nogometa (0:2). Povrh toga, na toj je utakmici Ousmane Dembele zaradio ozljedu tetive, zbog čega će najvjerojatnije propustiti uzvrat s Liverpoolom.


– Ušli smo u završnicu sezone i sada nam je svaki igrač jednako važan. Dembele je važan za nas i njegova ozljeda je veliki udarac – istaknuo je Valverde.


No, zato su svi ostali ključni igrači Barcelone spremni za dvoboj sa osakaćenim Liverpoolom. Zapravo, navijači Blaugrane najviše se plaše glavnog suca, Turčina Cuneyta Cakira. Kada se zna da su mu zbog nekih odluka iz prošlosti nadjenuli nadimak »Prijatelj Real Madrida«, nije teško naslutiti otkuda dolazi taj strah.


LIVERPOOL – BARCELONA 21 SATI


Stadion Anfield. Sudac Cuneyt Cakir (Turska).


LIVERPOOL: Alisson, Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson, Fabinho, Wijnaldum, Henderson, Shaqiri, Mane, Sturridge.


BARCELONA: Ter Stegen, Sergio Roberto, Pique, Lenglet, Alba, Busguets, Rakitić, Vidal, Messi, Suarez, Coutinho.