Liga prvaka

Real Madrid i Manchester City večeras priželjkuju potvrdu plasmana u četvrtfinale

Igor Duvnjak

Erling Braut Haaland i Phil Foden/Foto REUTERS

Erling Braut Haaland i Phil Foden/Foto REUTERS

Koliko god su prognoze u nogometu nezahvalne, velikani Real Madrid, a pogotovo europski prvak Manchester City prednošću iz prvih utakmica nagovješćuju kako bi s travnjaka baš oni trebali izlaziti uzdignutih ruku



MADRID   Nova večer, nova radost – mogu si poručiti nogometni fanovi, koji trljaju ruke dok njihovi ljubimci čekaju izlazak na velike pozornice, ovog puta u drugoj večeri uzvrata osmine finala Lige prvaka. Koliko god su prognoze u nogometu nezahvalne i u tili čas postaju »pokvarljiva roba«, velikani Real Madrid, a pogotovo europski prvak Manchester City prednošću iz prvih utakmica nagovješćuju kako bi s travnjaka baš oni trebali izlaziti uzdignutih ruku uspjesima, Kraljevi protiv RB Leipziga u Madridu, Građani s Kopehagenom u Manchesteru. Oba su velikana slavila u prvim susretima, i to u gostima te tim pobjedama, kao uostalom i kvalitetnim imenima u postavi, poručuju kako su nadomak četvrtfinala.


Realova predigra večerašnjem uzvratu, duel u Valenciji s pravom nosi naziv dramatičan. Nakon što su inspirirani domaćini u krasnom ambijentu svoje Mestale odmakli za dva koraka, Madriđani su ih sustigli na strmom usponu, što se sami nisu uspeli na vrh presudio je raritet, sučeva odluka da je svirao kraj tik prije onog Bellinghmanova gola. Među zvijezdama iz Madrida zasjao je Brazilac Vinicius, koji je dvama golovima proslavio jubilej, 250. utakmicu u svojoj šestoj sezoni u Realu.


– Jako sam sretan, ispunjavam snove, a to je igranje za Real. Nikada nisam zamišljao da ću odigrati toliko utakmica. Želim nastaviti pisati povijest i biti među najboljim igračima koji su nosili ovaj dres – rekao je Vinicius koji u toliko nastupa ima 161 pobjedu, strijelac je 74 gola za Real s kojim je osvojio 10 naslova, 1 Ligu prvaka, 2 svjetska klupska prvenstva, 1 Superkup, 2 LaLige, jedan Kup kralja i tri španjolska Superkupa.




– U Valenciji je utakmica bila jako teška. Nakon dvaju primljenih golova uspjeli smo izjednačiti, a na kraju nismo uspjeli pobijediti jer nam nisu dopustili. Moramo nastaviti biti jaki, trebaju nam navijači da budu uz nas, bit će nam potrebni.


Trag u Dinamu


Mediji se u nas Lukom Modrićem i njegovim ulascima u igru, izlascima s terena ili sjedenjem na klupi Reala bave češće nego polemikama predsjednika države Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Hrvatski dirigent igre, majstor svjetske klase odigrao je posljednjih pola sata u Valenciji, najavljen je u početnoj postavi za večeras, uz njega bi na sredini terena po tim najavama bili Kroos i Valverde, naravno i Bellingham.


Na Modrićevu adresu kroz silne godine stizale su i stižu tolike pohvale, odaslao ju je i Dani Olmo, u nas po dobru spominjano ime, koji je ostavivši lijep trag u Dinamu sada među adutima Leipziga.


– Modrić je dokazao da je jedan od najboljih na svijetu, općenito i na svojoj poziciji, ali oni koji dolaze, poput Camavinge, Bellinghama i Tchouamenija, mladi i siguran sam da uče od Modrića i veterana poput Kroosa. Modrića znam osobno, on je primjer na terenu i van terena. Svi će naučiti nešto od njega – rekao je Olmo, koji je kao vrlo mlad i velika nada Barcelone, došao u Dinamo gdje je proveo šest godina. Itekako se udomaćio u nas, naravno, naučio je hrvatski i zavolio Lijepu Našu. – Igrao sam utakmice u gradovima koji su bili bombardirani, poput Vukovara. Osjetio sam da moram pomoći Hrvatskoj i obiteljima na neki način. Baš kao u Španjolskoj, surađivao sam s udruženjem obitelji i prijatelja djece s onkološkim bolestima iz Katalonije.


Njegov Leipzig je u prošlom nastupu Bundeslige slavio u Bochumu gdje je, istina, Wittek doveo domaće u rano vodstvo, ali je baš Olmo izjednačio nakon pola sata. Golovi Opende, Poulsena i jedan autogol u drugom dijelu zaokružili su ovih čak 4:1 nakon čega Leipzig ostaje peti u Bundesligi s 13 pobjeda, četiri remija i sedam poraza.


Derbi


S druge strane kanala valove je mnogo više uzburkao gradski derbi u Manchesteru nego što ih podiže večerašnji uzvrat europskog prvaka s danskim konkurentom. Nogometni romantičari uzdahnuli su kada je efektnim golom Rashford donio prednost nasljednicima legendarnih »Busbyjevih beba«, u realnost su ih brzo vratila dva Fodenova gola te onaj Haalandov, Građani su samo potvrdili tko je glavni u gradu, uostalom i u Europi. City je, istina, u Engleskoj na drugom mjestu, ali tek za bod mu odmiče lider Liverpool. Pritom spomen Erlinga Haalanda svim obranama, bez sumnje i onoj Kopenhagenovoj, djeluju kao lovini dolazak lovca. Norvežanin govori golovima, recimo, postigao ih je 40 golova u samo 36 nastupa Lige prvaka, 23 su mu godine tek, a već je 18. na listi strijelaca Lige prvaka svih vremena, nadmašio je netom Samuela Eto’oa, Antoinea Griezmanna, Kaku i Waynea Rooneyja, u lovu je na Sergija Aguera, Alessandra Del Piera i Neymara. Inače, za Manchester City je do sada dao 84 gola u 80 službenih utakmica. Njegov trener Pep Guardiola kao hladnokrvni kockar vješto izbacuje adute, u Kopenhagenu je to bio onaj belgijski, Kevin De Bruyne.


Kopenhagen je kompliciran protivnik, a treći gol nam je pomogao da bolje kontroliramo utakmicu i budemo smireniji. Sada se bolje poznajemo, pripremili smo nešto za uzvrat. Prva utakmica osmine finala je uvijek malo opasna, ali igrali smo jako dobro. Način na koji smo danas igrali bio je savršen – budite strpljivi u pravom trenutku, tako su čvrsti, dobro organizirani. Ponovno sam jako ponosan na momčad. Nije gotovo, treći gol nam je puno pomogao i nadamo se da možemo završiti kod kuće. – rekao je Guardiola, kormilar momčadi koja je inače trijumfom nad Interom osvojila Ligu prvaka. Pohvalio je De Bruynea, ključnog za visoku pobjedu na travnjaku na kojem je Manchester United izgubio 4:3 u grupnoj fazi. Dao je prvi i odigrao ulogu u dva sljedeća gola. – Najveći igrači pojavljuju se na najvećim pozornicama, tako je i u ovim trenucima istine, u osmini finala Lige prvaka.


Danas

MADRID (21): Real Madrid – RB Leipzig (1:0)


MANCHESTER (21): Man. City – Kopenhagen (3:1)