Hrvoje Smolčić

‘Real je veliki favorit, ali igra se samo jedna utakmica, Rijeka? Nije lako sva sezone momčad graditi iznova’

Zlatko Horvat

Treba dati sve od sebe i uživati. Još ako bude koja minuta, nitko sretniji od mene. Prva utakmica u Eintrachtu protiv Reala... Nevjerojatno - kaže Smolčić



RIJEKA – Večeras na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju prvi put nakon 62 godine sastaju se Real Madrid i Eintracht Frankfurt. Posljednji put igrali su u finalu tadašnjeg Europskog kupa, kada je Real na Hampden Parku u Glasgowu slavio sa 7:3 uz četiri pogotka Ferenca Puškaša i »hat-trick« Alfreda Di Stefana. Tada je madridska momčad peti put u nizu postala prvak Europe. Godinu ranije Eintracht je osvojio prvu i jedinu krunu u Bundesligi…


U večerašnji susret Super kupa Real ulazi nakon 14. titule klupskog prvaka Europe, Eintracht kao pobjednik Europske lige. Među putnicima za Helsinki nakon treninga u Frankfurtu našao se Hrvoje Smolčić, Gospićanin koji se s Rujevice ovoga ljeta preselio u grad na Majni za 2,5 milijuna eura.


– Utakmica Super kupa je prva službena utakmica koju smijem igrati – kaže Hrvoje Smolčić, kojeg nije bilo u sastavu na otvaranju Bundeslige prošloga petka i domaćem debaklu protiv Bayerna (1:6). – Protiv Dragovoljca u posljednjem kolu HNL-a dobio sam deveti, odnosno treći žuti karton pa mi se računalo za prvo kolo ove sezone. Žao mi je što protiv Bayerna nisam mogao biti barem na klupi, jer još kao dječak navijam za bavarsku momčad. Nadam se da ćemo se protiv Reala malo popraviti jer je utakmica protiv Bavaraca bila baš – bolna. Naša je momčad odlična, mislio sam da će biti dobro, a ono »masakr«. Nema opravdanja za 0:5 na poluvremenu, ali to je Bayern. Na kraju mi nije toliko žao što nisam mogao igrati, barem sam sa strane vidio koja je to razina.


Navijači




Poslije debakla na startu prvenstva nije bilo navijača na izlazu sa stadiona…


– Ostao sam nemalo iznenađen, to je potpuno drukčije nego kod nas u Hrvatskoj. Ostao sam fasciniran kada su na poluvremenu navijali kao da mi vodimo 5:0, a ne obratno. Na kraju utakmice suigračima se pljeskalo. Kod nas bi se već na poluvremenu pola tribina ispraznilo. Nisam mogao vjerovati kakva je podrška bez obzira na rezultat. To mi je najpozitivnija stvar ovdje, po dolasku u Njemačku. Oduševljen sam, svaka čast navijačima. To je sport, uvijek će biti pobjeda i poraza. Drago mi je što ima onih koji su uz nas i u porazima.


Nakon Bayerna, deseterostrukog uzastopnog prvaka Njemačke, za Eintracht slijedi dvoboj s Real Madridom, rekorderom po broju naslova u Ligi prvaka (14) i španjolskom prvenstvu (35).


– Odmah se naježiš kada pomisliš da igraš s najtrofejnijim europskim klubom. Možeš se samo opustiti i uživati u tome. Vjerojatno neću biti u prvih 11, ali drago mi je što ću biti u Helsinkiju. Još ako bude koja minuta, nitko sretniji od mene. Prva utakmica u Eintrachtu protiv Reala… Nevjerojatno. Ponosan sam. To je zasluga igrača iz prošle sezone, ali bilo bi mi drago upisati koju minutu. Ali, velika je čast biti i s druge strane terena protiv Real Madrida.


Danas ujutro Eintracht će odraditi posljednje pripreme uoči utakmice. Videoanaliza je već napravljena.


– Analiza se radi i za prijateljske utakmice, a kamoli ne za Super kup i Kraljevski klub. Uvijek se gleda na koji način igra suparnik, na koji način mu se suprotstaviti. Traže se mane suparnika. Real je veliki favorit, ali igra se jedna utakmica i mi razmišljamo da nemamo što izgubiti, a možemo puno dobiti. Trofej je u pitanju. Treba dati sve od sebe i uživati.


Blizanac Ivan


Rijeka nije ostala bez Smolčića, Hrvojev brat blizanac Ivan vratio se s posudbe iz Hrvatskog dragovoljca.


– Čim su počele pripreme, vidio sam da će u sastavu biti puno mojih suigrača iz djetinjstva, što mi je jako drago. Rijeka svake godine kreće iznova, doslovno je uvijek cijela nova momčad. Treba vremena da se dečki upoznaju i shvate kako drugi razmišljaju na terenu te da se to uklopi. Nije lako svake godine složiti novih prvih 11 i očekivati od njih da budu u vrhu hrvatskog nogometa i ganjaju neku skupinu u Europi. Rijeka svake godine želi napraviti konkurentnu momčad, ali ima najviše promjena u prvoj postavi. Drago mi je da se mlađi igrači nameću i dobivaju priliku, moj brat među njima, ali moraju to još bolje iskoristiti. Ipak je Rijeka velik klub u hrvatskim okvirima i treba držati razinu. Vjerujem da će se, kada se još bolje poslože i novi igrači dođu u željenu formu, moći vidjeti jesu li napravili napredak. Dosta je novih igrača nespremno, ima ozlijeđenih i sada je prerano stvarati negativnu sliku oko momčadi. Kada budu zdravi, kompletni i u formi, tada ih treba suditi. Vjerujem da će opet pokazati da su zasluženo u vrhu hrvatskog nogometa.


O transferu Hrvoja Smolčića u Einracht dugo se šuškalo. Trebao je još u zimskom prijelaznom roku otići s Rujevice, ali ostao je do ljeta.


– Prezadovoljan sam sa svime. Malo sam bio nervozan po dolasku u klub, ali sve je super, od stožera do ekipe. Svi su mi puno olakšali prilagodbu. Ima dosta suigrača iz regije, koji su bili od pomoći. S obzirom na to da se transfer neko vrijeme rješavao, unaprijed sam iznajmio stan blizu stadiona, nema ni dva kilometra udaljenosti. Trener je zadovoljan onim što pokazujem na treninzima i što sam pokazao na prijateljskim utakmicama. Vjerujem da ću uskoro dobiti priliku i na terenu. Klub je platio veliku odštetu i želim se dokazati, opravdati očekivanja. Pripreme sam odradio na visokoj razini. Razgovarao sam s trenerom Oliverom Glasnerom. Imam osjećaj da je on zadovoljan i da je sve kako treba. Na svakoj poziciji smo poduplani, konkurencija je dobra, što je jako bitno za ovakav klub. I na mojoj poziciji je tako, pa čekam priliku. Do sada sam je iskoristio, a sada jedva čekam neku natjecateljsku utakmicu jer to je ipak važnija stvar. Nadam se da ću opravdati povjerenje.


Za osam dana blizanci Smolčić proslavit će 22. rođendan. Hrvoje bi ga mogao proslaviti sa Super kupom ili barem prvim bundesligaškim minutama.


– Želja mi je – zaigrati. Naravno, treba biti realan, manja je šansa imati premijeru protiv Real Madrida, to je malo nerealno, ali nadam se da ću do 22. rođendana ili koji dan iza dočekati tu premijeru i da sve prođe kako treba, da trener i svi ostali budu zadovoljni.


Ima dres broj 5. Broj 36, koji je nosio u Rijeci, bio je zauzet.


– Došlo je do promjene, nadam se da će broj biti uspješan kao što je bio u Rijeci.