Lice i naličje

RAZOTKRIO LOŠE SUĐENJE Premijera VAR-a u Varaždinu je uspjela, ali suci će dobiti negativne ocjene!

Marko Cvijanović

Domagoj Vučkov/Foto Arhiva NL

Domagoj Vučkov/Foto Arhiva NL

Nama iz Komisije sudaca Hrvatskog nogometnog saveza cilj je i interes da se VAR nikad ne uključi, što bi značilo da suci ispravno i valjano rade svoj posao. VAR, naime, omogućava ispravljanje samo očitih sudačkih pogrešaka - - rekao je Domagoj Vučkov, voditelj VAR edukacije HNS-a



RIJEKA Premijera VAR-a bila je uspješna! U prvom kolu proljetnog dijela sezone video tehnnologija morala se, doduše, koristiti samo tijekom utakmice između Varaždina i Hajduka, ali u potpunosti je ispunila svrhu. VAR je intervenirao u četiri navrata i u sva četiri donesene su pravične odluke, tri u korist Splićana, jedna u korist Varaždinaca. Tehnolgoija je, dakle, u Varaždinu bila besprijekorna, baš kao i suci u VAR sobi, ali oni na terenu nisu bili na visini zadatka.


Pomoćni sudac Kruno Šarić previdio je zaleđe iz kojeg je Hajduk postigao neregularan pogodak, a glavni sudac Tihomir Pejin nije vidio tri prekršaja za najstrožu kaznu, dva poslije igranja rukom varaždinskih igrača, a jedan poslije prekršaja na Jakolišu. VAR jest pomogao u donošenju pravičnih odluka, ali istodobno razotkrio evidentne pogreške Pejina i Šarića, koji bi, prema svim kriterijima, trebali dobiti negativne ocjene.


– Nama iz Komisije sudaca Hrvatskog nogometnog saveza cilj je i interes da se VAR nikad ne uključi, što bi značilo da suci ispravno i valjano rade svoj posao. VAR, naime, omogućava ispravljanje samo očitih sudačkih pogrešaka. Ne mogu još govoriti o odlukama sudaca u utakmici između Varaždina i Hajduka, ali radim na tome da na službenoj internetskoj stranici HNS-a svaka dva ili tri kola stavimo klipove primjera u kojima je korišten VAR, a koje ćemo ptkrijepiti stručnim objašnjenjima. Želim da sve bude transparentno – rekao je Domagoj Vučkov, voditelj VAR edukacije HNS-a.