Nezadovoljni reakcijom policije

Razočarano vodstvo Udruge navijača Plavo bijeli otok nakon neriješene pljačke: “Komu na otoku Krku smetaju navijači Rijeke?”

Ivan Volarić

NAJMASOVNIJA OTOČKA UDRUGA NAVIJAČA – PBO broji gotovo 700 članova

NAJMASOVNIJA OTOČKA UDRUGA NAVIJAČA – PBO broji gotovo 700 članova

Uništavaju se naši murali, vrijeđaju naši članovi preko društvenih mreža, a na sve se to nadovezala i besramna krađa – govori tajnik Ivan Polonijo



RIJEKA Plavo bijeli otok, udruga navijača Rijeke koja okuplja simpatizere bijele boje s Krka, Cresa i Lošinja, broji gotovo 700 članova; svih uzrasta, od djece do navijača u poznijim godinama. Najmasovnija organizirana skupina navijača na nekom jadranskom otoku prilično je aktivna na nekoliko polja, a poznata je i po jako dobroj organizaciji izrade suvenira i rekvizita u Rijekinim bojama s potpisom svoje udruge.


No sve te ambiciozne planove poremetila je klasična – pljačka! Naime, u prosincu prošle godine provaljeno je u njihove prostorije na stadionu Josip Pepi Uravić u Krku. Preciznije, riječ je o mobilnoj kućici koja je u konačnici završila kao pomoć potrebitima nakon potresa na Baniji. »Nepoznati počinitelj« otuđio je vrijednost robe od 50 tisuća kuna. Riječ je o šalovima, kapama, bedževima, majicama… Odreda suvenirima s potpisom udruge Plavo bijeli otok.


Krađa je uredno prijavljena policiji, no, barem prema saznanjima iz vodstva udruge, dosad još uvijek nije poduzeto ništa više od »izvidnih radnji«. I dok istraga »tapka u mraku«, u PBO-u su, blago rečeno – razočarani. Naime, uvjereni su da se odavno već mogao riješiti taj problem da je bilo malo više dobre volje.




– Da budem potpuno iskren i otvoren, razočarani smo reakcijom policije, imamo dojam da netko štiti počinitelje ove pljačke i nakon svega pitamo se: komu smetaju navijači Rijeke na otoku Krku? Sustavno se uništavaju naši murali i grafiti po otocima, sustavno se vrijeđaju naši članovi preko društvenih mreža, a na sve se to nadovezala i besramna krađa koja kao da se ne želi razotkriti. U nekoliko smo navrata kontaktirali s odgovornim osobama u policijskoj postaji u Krku, no izostala je konkretnija reakcija – govori Ivan Polonijo, tajnik Plavo bijelog otoka.


Lokalna Torcida


Nije želio nikoga imenovati, ali jasno je da postoje opravdane sumnje da iza svih ovih radnji stoje navijači – Hajduka. Pripadnici otočke Torcide, koja je posljednjih godina u osjetnoj manjini u odnosu na navijače Rijeke i pripadnike Armade. Valjda su upravo zbog toga posebno motivirani da se dokažu svojoj matici iz Splita.


– Na otoku se svi međusobno jako dobro poznajemo. I lokalna policija vrlo dobro zna tko od nas ide na Rujevicu, a tko na Poljud. Sve je tu jasno i nema baš nikakvih tajni. Čim se dogodila krađa, objavom na društvenim mrežama htjeli smo potaknuti da se otuđene stvari vrate. Željeli smo da se taj incident riješi na civiliziran način, da ne dolazi do zaoštravanja odnosa između navijača dvaju klubova.


Međutim, nije bilo nikakve reakcije. Dapače, nastavili su se uništavati naši murali iako u navijačkom svijetu postoji kodeks koji je oko toga vrlo jasan. Uništeni su nam murali na Malom Lošinju i Cresu, a s druge strane Hajdukov je grafit na Cresu netaknut. Moram reći i da mi sebe ne smatramo Ultrasima, dakle riječ je o udruzi navijača koja nema u svojem djelovanju stvari koje se vezuju za aktivnosti Ultrasa – dodaje Polonijo i naglašava kako su kontaktirali i s otočkom podržnicom Društva prijatelja Hajduka, ali, tvrdi tajnik PBO-a, oni lakonski odgovaraju kako nisu u pitanju njihovi članovi, već »uvezeni članovi« Torcide iz Rijeke i drugih krajeva. U PBO-u su pak uvjereni da je riječ o lokalnim dečkima, skupini mladića iz grada Krka.


Svijet Ultrasa


– Da stvar bude gora, nisu to više mulci, riječ je o dečkima u dvadesetim i tridesetim godinama. Ne mogu, naravno, nikoga prozvati imenom i prezimenom, ali kao što sam rekao, svi se mi dobro međusobno poznajemo. Strah nas je da će sve to završiti onako kako to nerijetko završava u navijačkom svijetu, u svijetu Ultrasa… Dobili smo već ponude iz Rijeke da se taj problem može brzo riješiti.


Međutim, nama to nije cilj, niti priželjkujemo bilo kakvo necivilizirano ponašanje. Jednostavno samo želimo da nam se vrati ono što nam pripada i što je otuđeno samo zbog toga da bi se u bliskoj budućnosti to iskoristilo za neke navijačke provokacije s kojima ne želimo biti povezani – rekao je tajnik Plavo bijelog otoka u nadi da će ovaj javni apel nešto promijeniti.