Afera Prizma

Pukla nova afera u talijanskom nogometu, djelatnici Državnog odvjetništva ušli u Juventusove urede

Portal Novi list

Andrea Agnelli/Foto REUTERS

Andrea Agnelli/Foto REUTERS

Čak šest klupskih dužnosnika među kojima su predsjednik kluba Andrega Agnelli i dopredsjednik Pavel Nedved su pod istragom  za počinjenje kaznenog djela iz domene "financijskog kriminala"



TORINO U talijanskom nogometu na pomolu je nova velika afera. Talijansko Državno odvjetništvo, djelatnici Porezne uprave, potvrdili su da su ušli u Juventus i pokrenuli “operaciju Prizma”. Preciznije, djelatnici tih tijela državnih službi ušli su u klupske urede Juventusa u Torinu i Milanu gdje “češljaju” klupsku dokumentaciju vezanu uz financijska izvješća i transfere u razdoblju od 2018. do 2021. godine. Čak šest klupskih dužnosnika među kojima su predsjednik kluba Andrega Agnelli i dopredsjednik Pavel Nedved su pod istragom  za počinjenje kaznenog djela iz domene “financijskog kriminala”, odnosno falsificiranja poslovnih knjiga i brojnih drugih računovodstvenih makinacija.


Sumnja se da su vodeći klupski ljudi  isplaćivali previsoke naknade posrednicima igrača, potom krivotvorili financijska izvješća i vršili lažna fakturiranja. Ukupno su pod istragom 42 klupska transfera, mnogi od njih na papiru su zavrtjeli milijune eura iako je riječ o mladim igračima Juventusa koji su otišli u klubove trećeg ili četvrtog ranga natjecanja. Ipak, najviše pozornosti istražitelja izazvao je transfer Miralema Pjanića u Barcelonu, odnosno Arthura Mela iz Barce u Juventus. Zamjena igrača uključila je i novčane iznose pa je tako Juventus platio 72 milijuna eura, a Barcelona 60 milijuna. U tom poslu zamjene igrača zavrtjelo se čak 132 milijuna eura što je izazvalo veliko sumnju Državnog odvjetništva.


Sve se pokrenulo kada je započela istrala poslovanja Napolija i njihova vlasnika Aurelija De Laurentiisa kojega se također sumnjiči za lažiranje poslovnih knjiga. Opet, sve je krenulo nakon sumnjivog transfera Osimhena iz Lillea što je, barem prema “papirima” Napoli platio 71 milijun eura. U suprotnom smjeru otišla su četvorica igrača za 20 milijuna eura. Trojica od njih nisu upisala ni minutu za Lille.




 


Prisma