Reorganizacija natjecanja

Prva HNL uskoro postaje Premier ili Prva liga elite, a drugoligaški rang natjecanja će se zvati – Prva liga

Portal Novi list

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Nazivi obje lige će biti podložni nekim dodacima ukoliko dobiju sponzorski dodatak kao što je to sada slučaj s HT-om



RIJEKA Pred hrvatskim klupskim nogometnom se valja nova reorganizacija natjecanja. Prva HNL doduše po svemu sudeći ostaje u sadašnjem formatu od deset klubova, ali prijedlog je da se ubuduće zove Prva liga elite ili Premier liga. To naravno ostavlja prostora da se Druga HNL promovira u – Prvu ligu! Nazivi obje lige će biti podložni nekim dodacima ukoliko dobiju sponzorski dodatak kao što je to sada slučaj s HT-om.


Druga HNL će se iduće sezone igrati u proširenom sazivu od 18 klubova, dva više nego što je to bio slučaj netom zaključene sezone. Prijedlog je bio da se od sezone 2021./22. liga smanji na 14 klubova, no drugoligaški predstavnici su se izjasnili za ligu 16, odnosno postupno smanjenje broja klubova i redukcije broja sudionika bez (pre)velikih šokova. Navodno je idejnim kreatorima najtecateljskih saziva u HNS-u konačan cilj drugoligaško natjecanje sa 12 klubova


Posebna priča su trećeligaška natjecanja. Prošle sezone ukinut je model s tri skupine Treće HNL koji se nije pokazao toliko lošim. Sve zajedno se onda uz nezadovoljstvo dijela klubova proširilo na pet trećih liga, a sada u HNS-u barataju s idejom o jedinstvenoj Trećoj HNL s 10 ili 12 klubova. Treba naravno vidjeti kako će na sve te prijedlog reagirati nogometna središta, odnosno oni zbog koji se sve to radi – klubovi.