Rijeka vs. Hajduk

Analizirali smo razloge zbog kojih bi Jadranski derbi mogao otići na stranu jednog od dva rivala

Portal Novi list

Simon Rožman i Paolo Tramezzani/Foto Arhiva NL

Simon Rožman i Paolo Tramezzani/Foto Arhiva NL

Na 100 kuna uloženih na pobjedu Rijeke može se zaraditi 230 kuna, na pobjedu Hajduka omjer je nešto veći, pa se za sto uloženih kuna može uprihoditi 360 kuna



RIJEKA Jadranski derbi godinama je nalikovao na promet jednosmjernom ulicom. Rijeka je zahvaljujući kvalitetnim ulaganjima u igrački kadar i brojnim splitskim slabostima u (pro)vođenju sportske politike bila osjetno dominantnija. U Hajduk su se morali zadovoljiti pokojim remijem i rijetkim pobjedama. Posljednja Hajdukova pobjeda na Rujevici, sretna i spretna, ali u konačnici zaslužena, mogla bi, barem se tako nadaju na Poljudu, donijeti promjenu tih trendova. Rijeka je već duže vrijeme u krizi igre i rezultata, a Hajduk s novim trenerom i novim igračima traži novi zalet prema vrhu. Pitanje je naravno imaju li na Poljudu realnu podlogu za takva promišljanja, neupitno je pak da Rijeka ima puno bolje igrače nego što to pokazuje prvenstvena ljestvica. Možda su Dinamo i Osijek u ovom trenutku nedodirljivi, ali Gorica sigurno nije financijski, a kamoli igrački toliko snažnija i kvalitetnija kao što to sugerira poredak na ljestvici…


Kladioničarska ponuda sugerira veliku neizvjenost uoči jubilarne 160. utakmice Rijeke i Hajduka. Na 100 kuna uloženih na pobjedu Rijeke može se zaraditi 230 kuna, na pobjedu Hajduka omjer je nešto veći, pa se za sto uloženih kuna može uprihoditi 360 kuna. Jasno, pod uvjetom da Splićani dobiju drugi Jadranski derbi zaredom što se nije dogodilo još od vremena kada se na Kantridi prizivao neki strani ulagač koji će spasiti klub od niželigaškog nogometa.  Možda će onima koji budu htjeli popraviti svoj kućni budžet olakšati stvari naša mini analiza stanja u oba tabora i predviđanja što bi moglo prevagnuti u derbiju.


RIJEKA


ZAŠTO ĆE DOBITI… 




Sudeći prema izjavama iz Rovinja momčad Rijeke dočekat će Jadranski derbi odmorna i dobro raspoložena, a trener Rožman iskoristio je nekoliko treninga da popravi neke stvari u igri svoje momčadi. Bijeli se dakle očekuju u optimalnom stanju, a kada je tako onda Hajduk teško može izbjeći crnu sudbinu na Rujevici.


Rijeka ima dovoljno kvalitetnih i iskusnih igrača koji dobro znaju koliko pobjede nad Hajdukom  znače navijačima, ali i svima u klubu. Osim toga utakmica je značajna i zbog konačnog plasmana. Pobjeda može ponovo probuditi nadu u borbi za treće mjesto, ali u prvom redu Rijeku učvrstiti na četvrtoj poziciji. Nema sumnje da će se igrači “baciti na glavu” za sva tri boda.


ZAŠTO NEĆE DOBITI…


Rijeka je već tjednima u silaznoj putanji, momčad ima dosta problema u igri koje nije tako lako riješiti u nekoliko dana ili treninga. Teško je to obrazložiti s tezom da je u pitanju zamor materijala zbog prevelikog broja utakmica. Trener Simon Rožman ima dosta široki roster, osim toga Rijeka je nekada znala igrati mjesecima u europskom ritmu pa se nije toliko spominjao umor od prevelikog broja utakmica. Očito su te momčadi bile satkane od čvršćeg i kvalitetnijeg materijala ili su bile drugačije vođene.


Prije odlaska u Rovinj branič Zoran Arsenić je napustio Rujevicu. S momčadi na mini pripreme nisu otputovali ni Domagoj Pavičić i Sandro Kulenović. Službeno su na kratkom odmoru (usred sezone!). Neslužbeno, stvari stoje nešto drugačije. Trener Rožman iz Rovinja je govorio o “odnosima, greškama, nerazumnim stvarima na terenu…”, pokazatelj da neke stvari u momčadi nisu onako harmonične kao što bi trebale biti. A takve stvari nerijetko znaju biti presudne na terenu. Posebno u derbijima kao što je ovaj protiv Hajduka.


HAJDUK


ZAŠTO ĆE DOBITI…


Na Poljudu definitivno uoči derbija imaju određenu psihološku prednost i samopouzdanje koje grade na nedavnoj pobjedi na Rujevici. Hajduk nije u toj utakmici blistao, ali je pobijedio i uključio se u borbu za četvrto mjesto. Igrači Hajduka su shvatili da mogu, da je Rijeka ranjiva, odnosno da više nije tako uvjerljiva i moćna na svojem travnjaku kao prijašnjih sezona.


Paolo Tramezzani je vrlo pragmatičan trener, sigurno neće iskočiti iz svojeg talijanskog kaputa i promijeniti način igre zahvaljujući kojemu je upravo na Rujevici nedavno ostvario veliku pobjedu. Rijeka ima problema kada se mora otvoriti i organizirano napasti, a Rožman nakon serije neuspjeha nema pravo na kalkulacije – treba pobjedu kao kap vode žedan u pustinji. Takav pristup je upravo ono što njegov iskusniji kolega priželjkuje i sigurno će to znati iskoristiti.


ZAŠTO NEĆE DOBITI…


Mijo Caktaš ostao je na Poljudu. Trenira s drugom momčadi Hajduka jer nije htio korigirati ili produžiti ugovor pod klupskim uvjetima. Caktaš je najbolji strijelac u povijesti Jadranskih derbija, uostalom, svojim pogotkom riješio je nedavni ogled na Rujevici. Bez Mije jednostavno protiv Rijeke – ne ide.


Splićani su nakon posljednjeg Jadranskog derbija završili u karanteni. Cijela momčad i stručni stožer. U svlačionicu je ušla korona, ispostavilo se čak i opasniji britanski soj virusa. Počelo se trenirati nekoliko dana prije odlaska na Rujevici što jasno sugerira da momčad ne može biti ni približno spremna za zahtjevnu utakmicu protiv Rijeke.