Sve je otvoreno

Proljeće u Ligi prvaka više nije bauk za Dinamo, evo kako Modri mogu do tog povijesnog dosega

Davor Petrović

Arijan Ademi pokušava zaustaviti Tommasa Pobegu/Foto REUTERS

Arijan Ademi pokušava zaustaviti Tommasa Pobegu/Foto REUTERS

Ključne datume za društvo iz Maksimirske 128 predstavljaju 11. i 25. listopada, kada su na rasporedu dvoboji s Red Bullom iz Salzburga, koji iza sebe ima dva remija



ZAGREB  Drugo kolo skupine E Lige prvaka Dinamu je donijelo poraz na gostovanju kod Milana (1:3), začinjen dobrim dojmom zbog prikazane igre. Modri su, preciznije rečeno, na kultnom San Siru saznali kako se osjeća većina njihovih suparnika u HNL-u. Naime, Milan nije pružio vrhunsku predstavu, ali pobijedio je zbog veće individualne kvalitete. Baš kao što Dinamo u dosta navrata pobjeđuje u HNL-u.


– Nisam zadovoljan rezultatom, ali moramo priznati da je Milan bio bolji. Nama su se potkrale neke greške koje su oni isprovocirali jer imaju tu kvalitetu, i to u jako lošem trenutku, na kraju prvog poluvremena pa već na otvaranju drugog poluvremena – ističe Ante Čačić.


U neka prijašnja vremena Dinamova koncepcija bi se raspala kao kula od karata nakon dvaju golova primljenih u spomenutim vremenskim razmacima. Međutim, na San Siru se modri ansambl brzo sabrao i uzvratio prekrasnom akcijom za gol Mislava Oršića. Ta asistencija Brune Petkovića bila je toliko dobra da je istog trena epski opjevana u hrvatskim i talijanskim medijima.


Zalog za budućnost




– Ostali smo stabilni i to je veliki zalog za budućnost. Međutim, u 77. minuti smo primili treći gol, koji je prelomio utakmicu. Moram reći da mi učimo, da smo tu, i nadamo se da ćemo biti bolji i učinkovitiji – dodaje trener Dinama.


Ova završna misao definitivno predstavlja detalj koji iritira. Naime, Dinamo od 2007. godine do danas samo jedne sezone nije proveo jesen u grupnoj fazi Lige prvaka ili Europske lige. Modri se, štoviše, time vole pohvaliti, uz napomenu da se klubovi koji su ostvarili takav doseg mogu nabrojiti na prste jedne ruke.


Povrh toga, u zadnje četiri sezone Dinamo je pod okriljem Europske lige izborio četvrtfinale, osminu finala i međukolo nakon igranja skupina, koje se može gledati kao šesnaestina finala. Konkretnije, hrvatski prvak je u spomenutom razdoblju odigrao 34 europske utakmice u skupinama i nokaut fazi.


I baš zbog toga Čačićeva teza o učenju u Ligi prvaka djeluje krajnje deplasirano. Uz dužno poštovanje prema 68-godišnjem stručnjaku, čak nosi i prizvuk prodavanja magle jer Dinamo u bliskoj prošlosti ima više europskog iskustva od većine klubova u sva tri natjecanja pod kapom UEFA-e u ovoj sezoni.


Listopad


Zapravo, u ovom slučaju čovjek se mora zapitati do kada traje to razdoblje stjecanja iskustva, kada momčad s tolikom brojem jakih europskih utakmica u zadnje četiri godine spada u kategoriju onih koji uče. Jednostavno, takva teza vrijedi za bilo koji hrvatski klub, osim Dinama, koji je od spomenute 2007. do sada ipak narastao i stekao određeni rejting.


Tu se uklapa i aktualno stanje na ljestvici skupine E. U ovom stoljeću Dinamo je svaki svoj nastup u Ligi prvaka završavao na dnu skupine, s time da je samo u sezoni 2018./19. imao realne izglede za osvajanje trećeg mjesta, odnosno proljeća u Europskoj ligi. Sada, nakon dvaju odigranih kola postoje realni izgledi za probijanje te barijere, s time da izvedba u ogledima s Chelseajem i Milanom nude dovoljno razloga za optimizam.


Ključne datume za društvo iz Maksimirske 128 predstavljaju 11. i 25. listopada, kada su na rasporedu dvoboji s Red Bullom iz Salzburga, koji iza sebe ima dva remija. Osvoji li u te dvije utakmice barem četiri boda, Dinamo će stići na korak do novog proljeća u Europi.


Budući da u istim terminima Milan i Chelsea igraju svoje međusobne utakmice, u takvom raspletu ne treba isključiti ni mogućnost osvajanja drugog mjesta u skupini. Jednostavno, u ovom trenutku modra perspektiva pod okriljem skupine E izgleda jako dobro, a mogla bi biti i još bolja, pod uvjetom da sučeljavanja s Red Bullom iz Salzburga donesu barem spomenuta četiri boda.