Podrška iz Brazila

Privremeni predsjednik Brazilskog nogometnog saveza podržao ideju o SP-u svake dvije godine

Hina

Gianni Infantino/Foto REUTERS

Gianni Infantino/Foto REUTERS

Ova ideja će stvoriti više natjecanja mladih, dati vrijednost Copa America, koji će služiti i kao kvalifikacijski turnir, a također će generirati više financijskih sredstava, dodao je RodriguesNEW YORK Privremeni šef Brazilskog nogometnog saveza (CBF) Ednaldo Rodrigues podržao je ideju o uvođenje Svjetskog prvenstva svake dvije godine.


“Stvarno mi se svidjelo ono što sam čuo na sastanku FIFA-e,” rekao je Rodrigues.


“Ova ideja će stvoriti više natjecanja mladih, dati vrijednost Copa America, koji će služiti i kao kvalifikacijski turnir, a također će generirati više financijskih sredstava,” dodao je Rodrigues koji je preuzeo dužnost privremenog predsjednika CBF-a u kolovozu.
Rodrigues bi ovog tjedna trebao otići u Paragvaj kako bi se sastao s predsjednikom Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL) Alejandrom Dominguezom gdje će razgovarati o ideji koju je predložila FIFA.


“Proučit ću ovo dublje. Želim čuti CONMEBOL prije nego što odlučim.”


Južnoamerička nogometna federacija u kojoj se nalaze i bivši svjetski prvaci Brazil, Argentina i Urugvaj, već je ranije priopćila kako neće podržati inicijativu predsjednika FIFA-e Giannija Infantina.


CONMEBOL je u rujnu objavio kako World Cup svake dvije godine krajnje neizvodljiv i da će staviti “praktički nemoguće opterećenje” na međunarodni nogometni kalendar.


Europska nogometna federacija (UEFA) također se oštro rotivi organizaciji SP-a svake dvije godine istaknuvši kako novi FIFA-in plan “umanjivanje” vrijednosti Svjetskog prvenstva, povećava rizik opterećenja igrača, te gura ženski nogometa u drugi plan.


Sindikat igrača FIFPro također je izrazio zabrinutost zbog povećanog radnog opterećenja nogometaša i nedostatka konzultacija prilikom donošenja takvih odluka.


FIFA i dalje ne odustaje od ideje uvođenja Svjetskog prvenstva svake dvije godine. Trenutačno provodi studiju izvodljivosti o praktičnosti organiziranja prvenstava svake dvije godine usprkos žestokih kritika raznih federacija, klubova, igrača i navijačkih skupina.