EURO 2020.

Prisjetite se velikih pobjeda Hrvatske nad Španjolskom, zašto kockasti u ponedjeljak ne bi ponovili trijumf s EURO-a iz Francuske?

Portal Novi list

Ivan Perišić/Foto REUTERS

Ivan Perišić/Foto REUTERS

U ožujku 1994. godine svjetskim nogometom odjeknula je pobjeda Hrvatske nad Španjolskom u Valenciji



RIJEKA Zlatko Dalić naglasio je uoči raspleta u skupini E da od četiri moguća suparnika ne bi želio jedino – Španjolsku. Razumljivo, u konkurenciji Švedske, Poljske i Slovačke tako zvučan suparnik kao što je Španjolska dosta djeluje najmanje poželjno. No, izbornik je smetnu s uma jednu vrlo važnu stvar, a to je mentalitet hrvatskog nogometaša koji svoje najbolje lice gotovo u pravilu pokaže protiv najjačih. Uostalom, Hrvatska je pobjeđivala Španjolsku i to ne samo u prijateljskim utakmicama, kao 1994. godine kada je odjeknuo trijumf vatrenih (2:0) u Valenciji. Hrvatska je pobjeđivala i u službenim utakmicama.


Luka Modrić i Ivan Perišić igrali su u porazu u skupini od Španjolske na EURO-u 2012. godine (1:0), ali i bili na popisu izbornika Ante Čačića za EP u Francuskoj četiri godine kasnije kada je upravo Ivan Perišić postigao jedan od dva pogotka u pobjedi na Španjolcima (2:1), također u skupnoj fazi natjecanja. Zlatko Dalić je dvaput vodio Hrvatsku protiv Španjolske u Lici nacija, stradao na Pirinejima 6:0, ali uzvratio u Zagrebu – 3:2.


Furija je samljela Slovake, pokazala svoju snagu i kvalitetu, ali to ne znači da su “kockasti” u ponedjeljak bez šansi. Upravo suprotno!




Podsjetili smo na dvije pobjede Hrvatske protiv Španjolske, onu iz 1994. i 2016. godine.