Izborna skupština HNS-a

Primopredaja vlasti točno u podne, Svetina i Pletikosa postaju bliski Kustićevi suradnici

Davor Petrović

Marijan Kustić/Foto Arhiva NL

Marijan Kustić/Foto Arhiva NL

Budući da će Kustić, kako sada stvari stoje, biti jedini kandidat za predsjednika HNS-a, članovi Skupštine neće imati težak zadatak



ZAGREB Izborna skupština Hrvatskog nogometnog saveza danas će označiti kraj desetogodišnje vladavine Davora Šukera, kojem će za utjehu ostati još pola mandata u Izvršnom odboru UEFA-e. Nije tajna da članovi HNS-a već neko vrijeme izražavaju nezadovoljstvo angažmanom predsjednika na odlasku. Izborna skupština održava se u hotelu Westin s početkom u 12 sati.


Isto tako je poznato da će Šukera naslijediti Marijan Kustić, čiju su kandidaturu aklamacijom podržali svi članovi Skupštine Nogometnog saveza Ličko-senjske županije. Povrh toga, toj sjednici su kao gosti nazočili predsjednici još sedamnaest županijskih nogometnih saveza, što vrlo jasno pokazuje da izvršni direktor HNS-a ima više nego znatnu podršku.


– Jedva čekam da završi Skupština, da sve to prođe onako kako treba proći, civilizirano, da mogu ići na godišnji odmor i da se završi jedna desetogodišnja karijera administrativca. Mogu pomoći HNS-u i nogometu u cjelini kroz članstvo u Izvršnom odboru UEFA-e – nedavno je izjavio Šuker, potvrdivši da definitivno odlazi.


Marićevo imenovanje




Odnose na vrhu HNS-a je narušilo imenovanje Brune Marića na čelo Komisije nogometnih sudaca, početkom ožujka ove godine. Šuker je, kako sam tvrdi, namjerno izbjegao sudjelovanje na sjednici Izvršnog odbora HNS-a kada je saznao za to.


– Na Skupštini ću reći što mislim, a Kustiću želim svu sreću ovog svijeta. Ne zamjeram nikomu. Mislim da sam svoj čovjek i, ono što je najvažnije, da kroz UEFA-u i FIFA-u mogu dosta pomoći. Izlazim čista obraza i to je najvažnije – dodao je Šuker, koji je godinama vješto balansirao među raznim strujama u HNS-u.


Međutim, jasno je da ovoga puta nije uspio izdržati pritisak sa svih strana. Kroz posljednjih deset mjeseci stvorena je kritična masa nezadovoljstva njegovim angažmanom, a izgubio je i podršku iz Međugorja. Naime, Zdravko Mamić još uvijek ima određeni utjecaj na zbivanja u HNS-u, iako više nije moćan kao nekada.


Budući da će Kustić, kako sada stvari stoje, biti jedini kandidat za predsjednika HNS-a, članovi Skupštine neće imati težak zadatak, kao, na primjer, sredinom prosinca 2010. godine, kada se vodila žestoka bitka za svaki glas između Vlatka Markovića i Igora Štimca. Zapravo, ova sjednica trebala bi biti tek formalnost i uvod u tradicionalni domjenak, na kojem će novi čelni čovjek hrvatskog nogometa biti izložen naletima čestitara.


Logičan nastavak


– Kada sam shvatio da se Davor Šuker neće kandidirati, u razgovorima s predstavnicima nogometnih županijskih organizacija i podršku brojnih klubova shvatio sam da me mnogi vide na čelu HNS-a. Kandidatura je, zapravo, logičan nastavak moje nogometne priče, u kojoj sam prošao sve stepenice, od županijske organizacije do Izvršnog odbora HNS-a. Stekao sam puno iskustva na dužnostima direktora natjecanja i infrastrukture, a zatim i kao izvršni direktor – nedavno je istaknuo 46-godišnji Kustić.


Savršeno je jasno da će vrijeme pokazati koliko će uspješan biti njegov mandat. Ljudi iz nogometa uvjereni su da će promjena donijeti kvalitativni pomak jer Kustić, za razliku od Šukera, učestalo odlazi na utakmice, a bio je iznimno aktivan kada je HNS prvoligaškim klubovima sređivao nove hibridne travnjake.


U novom bi rasporedu snaga na vrhu hrvatske nogometne piramide bitnu ulogu trebao imati i Tomislav Svetina, član IO-a HNS-a i predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza, koji je najizgledniji kandidat za poziciju izvršnog direktora. Osim toga, dobro upućeni govore da će Stipe Pletikosa gotovo sigurno postati ili tehnički direktor ili koordinator U-21 te seniorske reprezentacije.