Opatija vs. Orijent 1919

Prije pola stoljeća na Kantridi se igrao posljednji drugoligaš gradski derbi…

Ivan Volarić

Vedran Gerc i Vanja Iveša tijekom trećeligaškog derbija na Krimeji prije dvije godine/Foto Arhiva NL

Vedran Gerc i Vanja Iveša tijekom trećeligaškog derbija na Krimeji prije dvije godine/Foto Arhiva NL

Posljednji drugoligaški ogled u Rijeci koji se mogao nazvati gradskim derbijem odigran je 10. rujna 1972. godine. Orijent je na Kantridi svladao Rijeku 2:1 golovima Škrtića i Brnelića



RIJEKA Nogometaši Opatije i Orijenta 1919 nisu uspjeli ostvariti planirano u zaostalim utakmicama protiv Solina i Junaka. Iz oba primorska drugoligaša stizale su najave da je vrijeme da ostvare domaće pobjede, no na kraju su se Opatijci morali zadovoljiti bodom, a na Krimeji su doživjeli još jedan hladan tuš i domaći poraz koji »crvene« gura prema – borbi za ostanak. Istina, prvenstvo je još u »mladoj fazi«, puno toga se može i stigne promijeniti, no bez domaćih pobjeda je teško očekivati osjetniji napredak na ljestvici. Opatija je dobila jednu od tri utakmice na Kantridi, a Orijent 1919 još čeka na domaći trijumf ove sezone. Više je nego očito da obje momčadi imaju problem igre na domaćem terenu.


Trećeligaški susreti


Međutim, treneri Damir Milinović i Zoran Bogolin neće imati puno vremena za analize jer ih sutra (17 sati) na Kantridi čeka međusobni ogled, utakmica koja se može nazvati i gradskim derbijem. Opatija nije riječki klub, ali igra već duže vremena na kultnom stadionu pod stijenama pa se ova drugoligaška poslastica može nazvati i gradskim drugoligaškim derbijem. Uostalom, opatijske boje brani niz riječkih igrača koji sasvim sigurno ovu utakmicu čekaju s posebnim motivom. Isti suparnici su se prije dvije sezone sastali dvaput u trećeligaškim derbijima (Orijent je dobio 1:0 na Krimeji, a Opatija čak 3:0 na Kantridi), koji je privukao veliki broj gledatelja. Na Krimeji je bilo više od tisuću gledatelja!


Povijest drugoligaških derbija na ovim prostorima sugerira da su se posljednji put igrali početkom dvijetisućitih. Tada je Orijent imao jakog drugoligaškog rivala u Pomorcu. Od 1997. do 2004. godine Orijent i Pomorac odigrali su osam međusobnih ogleda u Drugoj HNL, Kostrenjani su dobili dva, Krimejčani jedan, a pet ih je završilo bez pobjednika. Godine 1992., odnosno u sezoni 1992./93., Orijent je igrao u tadašnjim Drugim ligama jug, odnosno zapad, a u tim natjecanjima »crveni« su se susretali s Kraljevicom i Nehajom.


Prekid pod stijenama




Posljednji drugoligaški ogled u Rijeci koji se mogao nazvati gradskim derbijem odigran je 10. rujna 1972. godine. I to baš na Kantridi! Prije gotovo pola stoljeća Orijent je svladao Rijeku 2:1 golovima Škrtića i Brnelića u 5. kolu ondašnje Druge lige – zapad.


»Bijeli« su kasnije uzvratili na Krimeji (2:0), a na koncu te sezone »crveni« su zbog reorganizacije natjecanja ispali u ondašnju Međurepubličku ligu. Od 1969. do 1973. godine Orijent i Rijeka odigrali su osam međusobnih susreta u drugoligaškom natjecanju u četiri sezone. »Bijeli« su ostvarili šest pobjeda, »crveni« jednu, a jedan susret završio je bez pobjednika. Vremešniji navijači oba kluba vjerojatno će se sjetiti i prvog gradskog derbija na Kantridi odigranog 30. studenoga 1969. godine koji je završio – prekidom kod vodstva Rijeke 2:0. Krimejčani su burno reagirali na neke sudačke odluke pa je utakmica prekinuta i kasnije registrirana 3:0 bez borbe za »bijele«.