Ludi nogometni dan

Prije 15 godina Dalmatina se otvorila samo zbog lude fešte 1500 pripadnika Armade, a Liverpool priredio čudesan preokret u Istanbulu

Portal Novi list

Tog 25. svibnja 2005. godine Rijeka je na Poljudu došla do svojeg prvog trofeja od osamostaljenja, a Liverpool čudesno nadoknadio tri gola zaostatka u istanbulskom finalu Lige prvaka



RIJEKA Rijeka i Liverpool imaju puno toga zajedničkog. Liverpool je šest puta bio prvak Europe i gotovo svaki put u toj sezoni nešto veliko napravili su i nogometaši Rijeke. Godine 1978., 2005. i 2019. Rijeka je osvojila Kup Hrvatske, godine 1984. srušila je veliki Real i do posljednjeg kola se borila za naslov prvaka Jugoslavije… U moru podudarnosti svakako je najznakovitiji 25. svibnja 2005. godine. Rijeka je tog dana na Poljudu pogotkom Dumitrua Mitua svladala Hajduk i osvojila svoj prvi trofej od osamostaljenja, a Liverpool nekoliko sati kasnije čudesno u Istanbulu nadoknadio tri gola zaostatka i stigao do penala u kojima je srušio Milan u finalu Lige prvaka.



 




Navijači “Redsa” sigurno su posebno ponosni na taj europski podvig njihovih ljubimaca baš kao i navijači Rijeke na kup osvojen u Splitu nakon 26 godina čekanja. Oko 1500 pripadnika Armade zaputilo se na Poljud nakon što su Riječani u prvoj utakmici slavili 2:1. Svi su priželjkivali “osvetu” za 1987. godinu i nikad prežaljeni poraz od Hajduka nakon ruleta jedanesteraca u beogradskom finalu.


Sve te nade i svi ti snovu su se na kraju pretvorili u javu. Dumitru Mitu je istekom utakmica postigao jedini pogodak, a kapetan Daniel Šarić i njegov zamjenik Dragan Tadić uskoro podignuli prvi riječki trofej od osamostaljenja. Povratak u Rijeku donio je i jednu zanimljivost. Dalmatina je zbog radova bila zatvorena, ali je odlučeno da će se otvoriti samo kako se bi kolona riječkih autobusa i automobila propustila prema Rijeci.