Nove mjere

Premier League izglasala privremenu zabranu sponzorskih ugovora između klubova i njihovih vlasnika

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Mjera, koja bi trebala trajati mjesec dana tijekom kojih bi se trebale održati rasprave o trajnoj promjeni pravila,  dobila je potporu 18 od 20 premijeraških klubova na izvanrednom sastanku održanom u ponedjeljak



LONDON Premier League je izglasala privremenu zabranu sponzorskih ugovora između klubova i njihovih vlasnika nakon što je u Newcastle kao glavni većinski vlasnik došao saudijski fond PIF, pišu u utorak britanski mediji.


Mjera, koja bi trebala trajati mjesec dana tijekom kojih bi se trebale održati rasprave o trajnoj promjeni pravila,  dobila je potporu 18 od 20 premijeraških klubova na izvanrednom sastanku održanom u ponedjeljak navečer.


Prema pisanju “Guardiana“, Newcastle je glasovao protiv a Manchester City – na čijim se dresovima i na stadionu nalazi ime sponzora zrakoplovne kompanije Etihad koja je vlasništvo vlade Emirata povezane s vlasnikom Cityja- se suzdržao.




Ta su dva kluba dovela u pitanje zakonitost te odluke, pišu britanski mediji.


Mnogi klubovi strahuju da će prošli klubovi sponzorski ugovori sa saudijskim tvrtkama omogućiti Newcastleu da zaobiđe pravila financijskog fair-playa koji je na snazi u Premier League i koji dopušta samo 105 milijuna funti (120 M EUR) kumuliranih gubitaka u tri godine.


Prošli je tjedan vlasnik Leedsa Andrea Radrizzani tražio jačanje tih pravila kako bi se zajamčilo da svi klubovi “igraju istu igru”.


Premier League je dala zeleno svjetlo 7. listopada da Newcastle preuzme konzorcij ulagača zahvaljujući čemu saudijski fond PIF kontrolira 80 posto kapitala. Premier League je objavila da je primila jamstva da će se saudijsko kraljevstvo suzdržati od uplitanja ju vođenje kluba.


Guverner PIF-a Yassir Al-Rumayyan je u nedjelju pratio s tribina prvu utakmicu svog kluba i poraz od 2-3 od Tottenhama nakon čega je Newcastle na 19. mjestu na ljestvici.